Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Alaikäisten tupakointi ja sähkösavukkeen käyttö nousivat esille Helsingin päihdetilannekyselyssä

Jaa

Helsingin kaupungin toteuttamaan päihdetilannekyselyyn vastanneet toivovat, että ehkäisevää päihdetyötä tulisi jatkossa suunnata erityisesti lapsille, nuorille ja koulussa tehtävään työhön. Vastanneista 75 % olikin havainnut asuinalueellaan alaikäisten tupakointia, 66 % alkoholin käyttöä ja 62 % sähkösavukkeen käyttöä. Tällä viikolla vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa.

Helsingin kaupunki toteutti syys-lokakuussa 2022 kaupunkilaisille suunnatun päihdetilannekyselyn1, jolla kartoitettiin kaupunkilaisten arkihavaintoja ja kokemuksia päihdetilanteesta. Joka toinen vuosi toteutettavaan kyselyyn vastasi yhteensä 2027 helsinkiläistä. Tällä kertaa kyselystä nousi esille lapsille ja nuorille suunnatun ehkäisevän päihdetyön tärkeys sekä uutena ilmiönä sähkösavukkeiden käytön yleisyys.

Suurin osa vastaajista on havainnut asuinalueellaan alaikäisten päihteidenkäyttöä

Kyselyyn vastanneista yhdeksän kymmenestä oli sitä mieltä, että ehkäisevää päihdetyötä tulisi jatkossa suunnata erityisesti lapsille, nuorille ja koulussa tehtävään työhön. Vastanneista 75 % olikin havainnut asuinalueellaan alaikäisten tupakointia ja 66 % alkoholin käyttöä.

- Lapsille ja nuorille suunnattu ehkäisevä päihdetyö koetaan selvästi tärkeäksi. Lasten ja nuorten päihdeasenteisiin voidaan tutkimusten mukaan vaikuttaa laadukkaalla ehkäisevällä päihdetyöllä. Laadukasta ehkäisevää päihdetyötä tehdään kouluissa, oppilaitoksissa ja kaupungin eri palveluissa lapsia ja nuoria kohdaten jakeskustellen, sanoo Helsingin kaupungin ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Aija Blad.

Sähkösavukkeiden käyttö yleistä

Myös alaikäisten sähkösavukkeiden käyttö oli vastanneiden mukaan yleistä: 62 % kertoi havainneensa sitä ja 33 % kertoi havainneensa sähkösavukkeiden välittämistä alaikäisille.

Helsingin kaupungin nuorisopalveluissa on havaittu sähkötupakan suosion kasvu jo aiemmin.

- Kentältä on jo aiemmin kuulunut viestejä siitä, että nuorten sähkösavukkeen eli vapen käyttö on lisääntynyt. Teemme tiivistä yhteistyötä peruskoulujen, toisen asteen oppilaitosten ja Ehyt ry:n kanssa sähkösavukkeiden käytön vähentämiseksi ja puheeksi oton tukemiseksi, kertoo aluepäällikkö Tiina Hörkkö Helsingin kaupungin nuorisopalveluista.

Lisäksi lähes puolet vastanneista kertoi viimeisen vuoden aikana altistuneensa joko tupakan tai sähkötupakan savulle tai höyrylle kadulla tai julkisella paikalla niin, että on kokenut siitä olevan haittaa. Vastanneista 41 % kertoi kokevansa, että omalla asuinalueella käytetään liikaa tupakka- tai nikotiinituotteita.

Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 7.–13.11. marraskuuta. Helsingin kaupungin ehkäisevää päihdetyötä tehdään kaiken ikäisille helsinkiläisille yhdessä nuorten, huoltajien, asukkaiden, lähiyhteisöjen sekä nuorten parissa työskentelevien toimijoiden kanssa. Työskentelyyn kuuluu alueellinen yhteistyö, monipuolinen tiedon jakaminen, päihdekasvatusmenetelmien kehittäminen ja koulutustilaisuuksien järjestäminen.

Lisätietoa nuorten ehkäisevästä päihdetyöstä: https://nuorten.hel.fi/terveys-ja-hyvinvointi/tukea-ja-vetoapua/klaari-helsinki/

---

1 Päihdetilannekysely toteutetaan joka toinen vuosi ja sen kysymykset koskevat alkoholia, tupakkatuotteita, huumeita ja rahapelaamista. Lisäksi pyydetään havaintoja alaikäisten päihteidenkäytöstä ja kokemuksia päihteiden puheeksi otosta kaupungin palveluissa. Päihdetilannekysely toteutettiin verkkokyselynä loka-marraskuussa 2022. Kyselyyn vastasi yhteensä 2027 helsinkiläistä. Suurin ikäryhmä kyselyyn vastanneista oli 13–17-vuotiaat nuoret (37 %). Päihdetilannekysely on osa valtakunnallista, ehkäisevän päihdetyön Pakka-toimintamallia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aija Blad, koordinaattori, ehkäisevä päihdetyö, Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, puh. 050 377 3476, aija.blad@hel.fi

Tiina Hörkkö, aluepäällikkö, Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, nuorisopalvelut, puh. 050 3026404, tiina.horkko@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurikeskusten joulu tarjoaa kymmeniä tapahtumia ympäri kaupunkia – luvassa muun muassa upeita konsertteja ja lastenteatteria30.11.2022 09:43:11 EET | Tiedote

Helsingin Annantalo, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Stoa ja Vuotalo täyttyvät lähiviikkoina jouluisista tapahtumista. Kulttuurikeskusten lavoille nousevat joulukuussa muun muassa Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet, Lenni-Kalle Taipale ja Osmo Ikonen sekä suosittu lastenmusiikkiyhtye Mimmit. Luvassa on myös Nukketeatteri Sampon perinteikkäitä jouluesityksiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme