Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni 1,2 prosenttia vuonna 2022

Jaa
Vuonna 2022 alkoholijuomien kokonaiskulutus Suomessa oli 8,9 litraa sataprosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Vuoteen 2021 verrattuna kokonaiskulutus väheni 1,2 prosenttia.

Alkoholin kokonaiskulutus on ollut laskussa vuodesta 2007. Poikkeuksena oli vuosi 2018, jolloin trendi pysähtyi mutta kulutuksen väheneminen jatkui jälleen vuonna 2019.

”Alkoholin kulutuksen pidemmän ajan väheneminen on hyvä asia, joka on omiaan osaltaan parantamaan suomalaisten terveyttä ja työkykyä. Tämän alenevan trendin jatkumista kannattaa tukea pidättäytymällä sellaisista politiikkapäätöksistä, jotka saisivat trendin kääntymään,” korostaa THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus muodostuu alkoholijuomien vähittäismyynnistä ja anniskelumyynnistä Suomessa sekä suomalaisten ulkomailta tuomasta alkoholista ja alkoholin verkko-ostoista.

Alkoholijuomien kulutus ravintoloissa ja matkustajatuonti lisääntyivät – vähittäismyynti ja nettiostot vähenivät

Ravintoloiden toiminnan normalisoituminen koronarajoitusten jälkeen ja ulkomaan matkailun rajoitusten poistuminen näkyi selvästi alkoholijuomien kulutuksen jakautumisessa vuonna 2022.

Vuoteen 2021 verrattuna alkoholijuomien anniskelukulutus ravintoloissa kasvoi noin 34 prosenttia ja matkustajatuonti 172 prosenttia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti laskettuna. Koronaepidemian alkaessa vuonna 2020 anniskelukulutus väheni noin 41 prosenttia ja matkustajatuonti noin 52 prosenttia.

Alkoholijuomien ostaminen vähittäismyynnistä eli elintarvikemyymälöistä ja Alkosta väheni puolestaan 10,1 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Vähittäiskulutuksen osuus kokonaiskulutuksesta oli huomattava, 75 prosenttia. Siten sen väheneminen vaikutti kokonaiskulutukseen enemmän kuin matkustajatuonnin ja anniskelukulutuksen kasvu.

Alkoholijuomien ostaminen ulkomaisista verkkokaupoista väheni noin 22 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

”Koronarajoitusten poistuminen alkuvuonna 2022 näkyi suurina muutoksina alkoholijuomien hankintakanavissa. Erityisesti kasvoi alkoholin matkustajatuonti ulkomailta ja alkoholijuomien anniskelumyynti kotimaassa. Alkoholijuomien kotimaan vähittäismyynti kaupoista ja Alkoista sekä verkko-ostot ulkomailta vähenivät”, Thomas Karlsson kertoo.

Kulutus väheni kaikissa juomaryhmissä

Siidereiden kulutus väheni eniten ja vahvojen oluiden kulutus vähiten vuonna 2022. Siiderien kulutus väheni noin 9 prosenttia ja yli 4,7-tilavuusprosenttia alkoholia sisältävän oluen kulutus noin 2 prosenttia vuonna 2022.

Oluet olivat edelleen suurin juomaryhmä 46 prosentin osuudella. Väkevien alkoholijuomien osuus kulutuksesta oli 21 prosenttia.

Lähde

Alkoholijuomien kulutus 2022

Aiheesta lisää

Tilasto: Alkoholin matkustajatuonti ja verkko-ostaminen 2022

Tiedote: THL:n kysely: Suurin osa suomalaisista nykyisen alkoholipolitiikan kannalla

Blogi: Kenen etua Alkon purkaminen ajaisi? Osa kuluttajista häviäisi, osa hyötyisi ja alkoholihaitat lisääntyisivät

Alkon yksinoikeusjärjestelmä on tehokas keino ehkäistä alkoholihaittoja. Mäkelä Pia, Warpenius Katariina, Karlsson Thomas (2022). Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisu.

Lisätietoja

Thomas Karlsson
johtava asiantuntija
puh. 029 524 7021
etunimi.sukunimi@thl.fi

Hanna Koskinen
erikoissuunnittelija
puh. 029 524 7025
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa erittäin hyvä – vuonna 2021 syntyneissä rokottamattomien osuus hieman aiempia ikäluokkia suurempi27.3.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa vuodesta toiseen korkea. Vuonna 2021 syntyneistä lapsista lähes 98 prosentille on aloitettu kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaava viitosrokotussarja. Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen on vuonna 2021 syntyneistä lapsista saanut lähes 95 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisesta rokotusrekisteristä. Rokotuskattavuuksissa on eroja hyvinvointialueiden välillä. Matalampien kattavuuksien alueilla on kuitenkin tehty pitkäjänteistä työtä rokotusmyönteisyyden lisäämiseksi, ja erot rokotuskattavuuksissa hyvinvointialueiden välillä ovatkin usean rokotteen osalta kaventumassa. Rokottamattomuus on harvinaista, mutta kasvanut hieman Rokottamattomuus on Suomessa edelleen harvinaista. Vuonna 2021 syntyneistä lapsista täysin rokottamattomia on 1,7 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin aiemmissa ikäluokissa. Vuonna 2020 syntyneistä kolmeen ikävuoteen asti rokottamattomia o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye