Alkoholin suosio hiipuu nuorten keskuudessa, humalaa paheksutaan

Jaa

Alkoholin asema on muuttunut nuorten sosiaalisuuden muutoksen myötä. Nuoret kokevat myös omasta hyvinvoinnista huolehtimisen tärkeänä.

Monien nykynuorten keskuudessa alkoholin käyttöä ei pidetä hyväksyttävänä, ja humala herättää paheksuntaa. Yhä suurempi osa nuorista ei myöskään koe alkoholin käyttöä tarpeelliseksi esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa.

– Alkoholi on sosiaalinen päihde. Sen asema nuorten parissa on muuttunut samalla, kun sosiaalisuus on muuttunut muun muassa sosiaalisen median käytön lisääntyessä. Erilaisuus on hyväksyttävämpää ja nuoret voivat omana itsenään löytää muita, saman henkisiä nuoria. Alkoholia ei välttämättä tarvita enää vapauttamaan jännitettä tai buustaamaan omaa sosiaalista asemaa, EHYT ry:n koulutussuunnittelija Mika Piipponen sanoo.

EHYT ry:n keväällä 2016 teettämästä Nuoret ja päihteet -tutkimuksesta käy ilmi, että omasta hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtiminen on korostunut nuorten keskuudessa. Ajan ilmiöt, kuten fitness-buumi, vaikuttavat siihen, että alkoholin suosio laskee.

Samaan aikaan julkisen mokaamisen pelko on nuorten parissa kasvanut. Piipponen toteaa, että osaltaan sosiaalisen median vaikutuksesta monet nuoret eivät halua päihtyä ja menettää kontrollia omaan toimintaansa, sillä aina on olemassa riski, että video- ja kuvamateriaalia päätyy julkiseen levitykseen.

– Kyseessä ei ole varsinainen raittiusaatteen nousu nuorison keskuudessa. Alkoholin käytölle ei vain enää nähdä tarvetta. Tämän päivän nuoret ovat hyvin erilaisia, kuin nuoret vaikkapa 20 vuotta sitten.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman Nuorten päihteiden käyttö Suomessa 1995 – 2015 -tutkimuksen mukaan vuonna 2007 noin puolet 15–16-vuotiaista nuorista oli ollut humalassa joskus elämänsä aikana, vuonna 2015 vastaava osuus oli 37 prosenttia.

Haasteena nuorten alkoholin käytössä on polarisaatio. Vaikka kokonaisuudessaan nuorten alkoholin käyttö vähenee, on silti joukko nuoria, jotka käyttävät usein ja runsaasti alkoholia. Tähän joukkoon kasautuu alkoholin lisäksi usein myös muita nuoren kasvuun ja kehitykseen vaikuttavia haasteita.

Suomalainen alkoholikulttuuri välittyy aikuisilta nuorille. Ympäristöllä on suuri vaikutus: mitä enemmän alkoholia käytetään, sitä suurempi tarve nuorellakin on sitä käyttää.

Piipponen toteaa, että asenteet, kuten ”huikka murheeseen”, siirtyvät eteenpäin.

Kun alkoholin käyttämisen aloittaminen siirtyy myöhemmäksi, myös aikuisiällä tapahtuva alkoholin käyttö muuttuu toivon mukaan fiksumpaan suuntaan. Nuoret tiedostavat paremmin päihteiden käyttöön liittyviä riskejä ja muuttavat toimintaansa tietojensa pohjalta. Pojasta polvi paranee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Mika Piipponen, EHYT ry, koulutussuunnittelija, puh. 050 400 1463, mika.piipponen@ehyt.fi
Tuula Sundman, EHYT ry, päällikkö, puh. 0400 454 782 tuula.sundman@ehyt.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto koordinoivat kuudetta vuotta Tipattoman tammikuun viestintätoimia. Vuonna 2017 Tipattoman tammikuun slogan on “Tipattomasta tasapainoon”. Tipattoman viestintäyhteistyökumppaneita vuonna 2017 ovat Sotilaskotiliitto, THL ja Oulun kaupunki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Nettikysely: ”Ei kulu raha peleihin kunei ne toimi” – korona-aika on muuttanut suomalaisten rahapelaamista monin tavoin28.5.2020 08:24:59 EESTTiedote

Suomalaisten rahapelaaminen on muuttunut useilla tavoilla koronan aiheuttaman poikkeustilan aikana. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tekemästä nettikyselystä käy ilmi, että monien vastaajien pelaaminen on vähentynyt rahapeliautomaattien ollessa suljettuina. Nettirahapelaamisen suosio näyttäisi jopa laskeneen. Taloudellinen epävarmuus näkyy myös rahapelaamisessa.

Alkoholijuomien etämyynnin ja kotiinkuljetuksen salliminen vaarantaa vastuullisen alkoholipolitiikan ja perheiden hyvinvoinnin26.5.2020 09:26:04 EESTTiedote

Alkoholijuomien etämyynnin salliminen pienpanimoille ja ns. käsityöläispanimoille saattaa johtaa tilanteeseen, joka mahdollistaa suurelle joukolle kotimaisia ja ulkomaisia alkoholimyyjiä alkoholin kotiinkuljetuksen ilman valvontaa. Elinkeinotoimijoita on lähtökohtaisesti kohdeltava yhdenvertaisesti, jonka vuoksi lain rajaaminen vain pienpanimoihin voi muodostua ongelmalliseksi. Yli 5,5 % alkoholijuominen etämyynti ja kotiinkuljetus vaarantaa kansanterveyssyin ylläpidetyt alkoholin vähittäismyyntirajoitukset, joihin hallitusohjelmassa on yksiselitteisesti sitouduttu.

Kyselytutkimus: Rahapelien pelaaminen on vähentynyt selvästi poikkeustilan aikana29.4.2020 09:28:04 EESTTiedote

Rahapelien pelaaminen ja siihen käytetty rahamäärä ovat vähentyneet selvästi koronasta johtuvan poikkeustilan aikana, kertoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Taloustutkimuksella teettämä kyselytutkimus. Kyselystä kävi ilmi, että miehet olivat naisia innokkaampia avaamaan uudelleen hajasijoitetut rahapeliautomaatit poikkeustilan päättymisen jälkeen. Veikkaus Oy sulki peliautomaatit koronakriisin alussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme