Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Alkoholiveron korotus heikentäisi entisestään panimoteollisuuden ja ravintola-alan työllisyyttä

Jaa

Koronavirusepidemia on romahduttanut matkailu- ja ravintola-alan työllisyyden, mikä uhkaa myös kotimaisen panimoteollisuuden synnyttämiä tuhansia työpaikkoja. Jotta suomalaiset työpaikat voidaan säilyttää ja jo irtisanotut ja lomautetut saadaan takaisin töihin, nyt ei ole oikea hetki korottaa alkoholiveroa.

Valtiovarainministeriön ensi vuoden talousarvioesityksen tavoitteena on elvyttää koronasta kärsinyttä taloutta. Tästä huolimatta VM esittää alkoholiveron kiristystä, jolla tavoitellaan lisää verotuloja 50 miljoonaa euroa.

”Veronkorotus heikentäisi yritysten toimintaedellytyksiä, vaikka hallitus on nimenomaan luvannut turvata toimintaedellytykset keinona saavuttaa työllisyystavoitteensa. Juuri nyt onkin tärkeintä turvata työpaikat, joten elvytystoimien on kohdeltava kaikkia toimialoja tasapuolisesti”, painottaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

Veronkorotuksella pahennettaisiin jo ennestään kovia kokenutta horeca-alaa (hotelli, ravintola ja catering). Työntekijöistä tuhannet ovat edelleen lomautettuina ja viime päivien uutiset kertovat tuhansien työpaikkojen uusista menetyksistä.

”Alkoholiveron nostamisen aika ei ole nyt. Suunnitelmasta onkin luovuttava tai ainakin se on siirrettävä tuleviin vuosiin. Veronkorotus nostaisi kuluttajahintoja ja vähentää kotimaista kulutusta, mikä puolestaan heikentää työllisyyttä”.

Kotimaisella oluella, siiderillä ja lonkerolla merkittävä vaikutus työllisyyteen

Koronavirusepidemia on myös heikentänyt kuluttajien luottamusta niin omaan kuin Suomen talouteen.

”Kuluttajien luottamus on jo nyt heikkoa ja heikkenemisen merkit ovat vain vahvistumassa. Sekin vaikuttaa suoraan haluun kuluttaa, kuten lähteä ravintoloihin tai erilaisiin tapahtumiin. Näillä kaikilla on suora vaikutus ravintola-alan ja juomateollisuuden mahdollisuuteen työllistää”, Loikkanen muistuttaa.

Suomalainen panimoteollisuus työllistää suoraan niin suurissa kuin pienissä panimoissa yhteensä noin 2 100 henkeä. Pitkä arvoketju maanviljelijän ohrapellolta mallastamoiden, logistiikan, päivittäistavarakaupan ja horeca-alan kautta työllistää noin 24 000 henkeä. Verotuloja panimoteollisuus tuottaa valtiolle vuosittain 2,2 miljardia euroa.

”Veronkorotuksella ei saa kääntää työllisyyttä laskuun, sillä jokainen työpaikka alasta ja markkina-alueesta riippumatta on tärkeää turvata”, Panimoliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen sanoo.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Tuula Loikkanen, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

tuula.loikkanen@panimoliitto.fi, p. 040 9220 750

Viestintäpäällikkö Essi Lindqvist, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

essi.lindqvist@panimoliitto.fi, p. 040 5651 835

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Lindqvist
viestintäpäällikkö

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

http://www.panimoliitto.fi

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme