Alkoholiveron korotus kurittaisi kotimaista teollisuutta ja kasvattasi matkustajatuontia
Useat puolueet, myös hallitusohjelmasta neuvottelevat Sdp ja Keskusta, ilmoittivat ennen eduskuntavaaleja kannattavansa alkoholiveron nostoa. Jos veroa nostetaan, se kiihdyttäisi erittäin todennäköisesti matkustajatuontia kevyemmän verotuksen maista, kuten Virosta ja Latviasta. Virossa hallituspuolueet ovat kirjanneet hallitussopimukseensa valmiste- ja arvonlisäverojen alennuksia alkoholijuomille.
-Tämä on muistettava, kun juuri alkaneissa hallitusneuvotteluissa päätetään verolinjauksista. Jos hintaero Suomen ja Viron välillä kasvaisi edelleen, kotimaanmyynnistä saatavat verotulot jäävät Suomessa saamatta, muistuttaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.
Suomi verottaa olutta poikkeuksellisen rankasti
Suomessa olutvero on EU:n korkein; yli kaksinkertainen Viroon ja lähes 20-kertainen Saksaan verrattuna. Useissa EU-maissa alkoholijuomien valmistus ja tuotanto on osa teollisuus- ja maatalouspolitiikkaa. Kotimaista maataloutta ja tuotanto halutaan verotuksellisesti suosia.
-Tämän toivoisi toteutuvan Suomessakin, sillä panimotuotteiden valmistukseen liittyy pitkä arvoketju kuluttajille asti. Lisäksi kotimainen panimoteollisuus on merkittävä työllistäjä Suomessa. Panimot työllistävät suoraan noin 1 700 henkilöä ja välillisesti esimerkiksi ravintoloissa, kuljetusalalla ja maataloudessa noin 23 000 henkilöä, kertoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.
Verotus ohjaa heikosti mietoihin ja sokerittomiin juomiin
Alkoholiverotuksen epäkohta on, ettei se ohjaa kulutusta väkevistä juomista mietoihin juomiin. Ohjaavuuden epäkohta koskee lisäksi virvoitusjuomien verotusta. Erityisen hämmentävää on, että virvoitusjuomavero ulottuu myös sokerittomiin kivennäis- ja lähdevesiin.
-Virvoitusjuomavero on fiskaalinen vero, joka kapea-alaisuutensa vuoksi on ohjausvaikutuksiltaan huono. Vero ei myöskään ole kilpailuneutraali eikä sitä voi perustella terveysargumenteilla, sillä vain noin viisi prosenttia suomalaisten nauttimasta sokerista tulee virvoitusjuomista, Pakarinen sanoo.
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Riikka Pakarinen,
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto
riikka.pakarinen@panimoliitto.fi p. 040 5800 833
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Essi Lindqvist
viestintäpäällikkö
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Suomalaisen juomateollisuuden tulevaisuus ratkaistaan nyt20.10.2025 09:22:00 EEST | Tiedote
Nyt käynnissä olevat lakimuutokset muuttavat merkittävästi suomalaisen juomateollisuuden toimintaympäristöä.
Julia Ståhle aloittaa Panimoliiton yhteiskuntasuhteiden ja viestinnän erityisasiantuntijana15.10.2025 08:07:09 EEST | Ilmoitus
Julia Ståhle siirtyy Panimoliittoon SAMOKin sosiaalipolitiikan asiantuntijan tehtävistä. Ståhle on ollut RKP-nuorten puheenjohtajana vuosina 2022–2024.
Suomalaisen elämästä tulee entistä kalliimpaa2.9.2025 22:21:42 EEST | Uutinen
Hallituksen budjettiriihessä tehdyt päätökset nostavat suomalaisen elinkustannuksia. Erityisesti alkoholiin ja virvoitusjuomiin kohdistuvat veronkorotukset osuvat jokaisen arkeen ja syövät ostovoimaa.
Panimotuotteiden kokonaismyynti laski alkuvuonna 2025 – kylmä kesä vaikuttaa varmasti, viinien kauppoihin tulon vaikutus vielä arvailujen varassa18.7.2025 09:00:00 EEST | Uutinen
null
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden vedenkäyttö on kansainvälisesti huipputasoa – uusi selvitys korostaa alueellisten ratkaisujen merkitystä vesipolitiikassa4.6.2025 08:10:00 EEST | Uutinen
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden vesiselvitys tarkastelee suomalaisen kokonaisvesiresurssin tilaa, vedenkäyttöä yleisesti sekä toimialalla. Selvityksen on määrä tarjota pohja keskustelulle siitä, miten kansalliset erityispiirteet voidaan huomioida EU:n yhteisessä vesiin ja vesiresurssiin liittyvässä päätöksenteossa. Euroopan komissio on aloittanut työn unionin vesiresilienssin parantamiseksi. Komission strategia julkaistaan keskiviikkona 4.6.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
