Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Alkoholiverotuksen painopistettä siirrettävä pois ankarasti verotetusta oluesta

Jaa

EU-maihin verrattuna Suomi verottaa alkoholia rankimmin, olutta suorastaan poikkeuksellisen ankarasti. Oluen valmistukseen liittyy katkeamaton arvoketju ohrapellolta kuluttajille asti, lisäksi panimoteollisuus on merkittävä työllistäjä. Tästä huolimatta Suomessa alkoholiverotuksen painopisteenä on oluen verotus.

Suomessa 4,7-prosenttisen oluen vero nousi vuoden alussa 1,72 euroon litralta. Viroon verrattuna vero on kaksinkertainen, Saksaan verrattuna lähes 20-kertainen, selviää Panimoliiton Taloustutkimuksella teettämästä Miksi Suomi yliverottaa oluita? -Alkoholiverojen kansainvälinen vertailu -tutkimuksesta.

-Olutveroa olisi Suomessa laskettava – ainakaan veronkorotukseen ei ole varaa. Meillä alkoholiverotuksen ohjaavuus väkevistä juomista mietoihin on EU-tasolla kolmanneksi pienintä, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Virossa uusi hallitus on jo sopinut valmisteverojen alentamisesta, mikä tarkoittaa hyvin todennäköisesti myös alkoholiveron laskua. Jos oluen hintaero Viron ja Suomen välillä kasvaa, alkoholin matkustajatuonti erittäin todennäköisesti lisääntyy.

-Matkustajatuonnin kasvaessa Suomen alkoholiverojen tuotto vähenee ja verotulot jäävät valtiolta saamatta. Tämä on päättäjiemme ehdottomasti muistettava, kun tulevissa hallitusneuvotteluissa päätetään verolinjauksista, Pakarinen muistuttaa.

Olutverotus ei suosi suomalaista työtä eikä teollisuutta

Useissa EU-maissa alkoholijuomien valmistus ja tuotanto on osa teollisuus- ja maatalouspolitiikkaa. Kotimaista maataloutta ja tuotanto halutaan verotuksellisesti suosia.

-Toisin on meillä, vaikka oluen valmistukseen liittyy katkeamaton arvoketju ohrapellolta aina kuluttajille asti.Lisäksi kotimainen panimoteollisuus on merkittävä työllistäjä Suomessa, Pakarinen muistuttaa.

Panimot työllistävät suoraan noin 1 700 henkilöä ja välillisesti esimerkiksi ravintoloissa, kuljetusalalla ja maataloudessa noin 23 000 henkilöä

-Veronkorotusten sijaan onkin nyt keskityttävä työpaikkojen turvaamiseen ja työllisyyden kohentamiseen. Jotta voimme säilyttää vahvan ja elinvoimaisen suomalaisen panimoteollisuuden, sen menestystä on tuettava maltillisella veropolitiikalla, Panimoliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen painottaa.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Riikka Pakarinen,

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

riikka.pakarinen@panimoliitto.fi p. 040 5800 833

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Lindqvist
viestintäpäällikkö

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

http://www.panimoliitto.fi

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme