Alko Oy

Alkon julkaisema Lydia-peli haastaa pohtimaan alkoholinkäytön vaikutuksia lapsiin

Jaa

Alko julkaisi Platonic Partnershipin aikuisille tarkoitetun Lydia-mobiilipelin maksuttomana ja suomenkielisenä versiona, jotta tarinavetoinen menestyspeli saisi laajemman yleisön.

Suomalaisen peliyhtiön Platonic Partneshipin Lydia-pelin englanninkielinen versio julkaistiin ensi kertaa kesällä 2017. Vaikean ja valtavirrasta poikkeavan aiheensa vuoksi peli on kerännyt runsaasti myös kansainvälistä mediahuomiota. Lydia sai viime vuoden Finnish Game Awardseissa Vuoden luova saavutus -palkinnon, ja se palkittiin myös vuoden kotimaisena pelinä.

Lydian pääteemana on vanhemman alkoholinkäyttö lapsen näkökulmasta. Lydian kasvutarina antaa pelaajalle mahdollisuuden kokea, miltä aikuisen alkoholinkäytön aiheuttama aikuisten outo ja pelottavakin käytös lapsesta tuntuu, ja miten se voi jättää varjonsa lapsen koko elämään.

Alko lähti mukaan yhteistyöhön, koska peli tukee Lasten seurassa -ohjelman tavoitetta katsoa aikuisten alkoholinkäyttöä lasten silmin. ”Olemme haastaneet ohjelmallamme pohtimaan, miten vanhempien ja aikuisten kohtuullinenkin alkoholinkäyttö vaikuttaa lasten elämään. Lapset ja nuoret voivat kokea pelottavana, että turvalliseksi koettu aikuinen käyttäytyy humalassa oudosti, ja tämä voi jäädä pohdituttamaan pitkäksikin aikaa. On hyvä muistaa, että alkoholin kohtuukäytölläkin voi olla ei-toivottuja vaikutuksia lähipiirin”, kertoo Alkon vastuullisuusasiantuntija Virpi Valtonen.

Jos yksikin aikuinen kyseenalaistaa alkoholinkäyttönsä, on tavoite saavutettu

Pelin syntyhistoria lisää Lydian tarinan uskottavuutta. Pelin tekijätiimistä puolella on omakohtaisia kokemuksia vanhemman alkoholinkäytöstä. Lydia syntyikin tavoitteesta saada aikuiset pohtimaan omaa alkoholinkäyttöään ja saada parannuksia aikaan niiden lasten elämissä, jotka eivät itse pysty vaikuttamaan kasvuolosuhteisiinsa. ”Jos yksikin pelaaja kokee ymmärtävänsä enemmän alkoholinkäytöstään tai alkaa miettiä omaa alkoholinkulutustaan, olemme saavuttaneet tavoitteemme pelin kanssa”, sanoo pelikehittäjä Jussi Loukiainen. ”Lydia ei ole opetuspeli alkoholin haitoista, vaan hyvä ja turvallinen pahanmielenpeli, jonka tarkoitus on nostattaa pelaajassa tunteita ja ajatuksia. Saamamme palautteen mukaan tavoitteemme on täyttynyt lukuisia kertoja, mutta työ alkoholihaittojen vaikutusten ymmärtämiseksi on vielä kesken”, jatkaa Loukiainen.

Lasisen lapsuuden kokeneille peli voi toimia apuna vaikeiden kokemusten käsittelyssä ja peli voi laajentaa myös lasisen lapsuuden kokeneiden läheisten ymmärrystä aiheesta. ”Pelissä käsiteltävät aiheet ovat vaikeita, mutta on hyvä muistaa, että apua on tarjolla. Esimerkiksi yhteistyökumppanimme A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -ohjelma tarjoaa tukea vaikeiden muistojen työstämiseen”, sanoo Valtonen.

Alun perin englanninkielisenä tuotettu ja maksullinen pc-peli on nyt julkaistu ilmaisena mobiiliversiona ja käännetty suomeksi. Alko tarjoaa yli 18-vuotiaille tarkoitetun pelin maksuttomasti kaikille suomalaisille iOS- ja Android-sovelluskaupoissa.

Lataa peli käyttöön iOS-laitteelle.

Lataa peli käyttöön Android-laitteelle.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Alko Oy
Alko Oy
Arkadiankatu 2
00101 Helsinki

020 711 11http://www.alko.fi

Alko haluaa tarjota asiakkailleen maailmanluokan palvelua. Monipuolinen ja uudistuva valikoima mahdollistaa nojatuolimatkat ympäri maailmaa asiakkaan omassa olohuoneessa. Tarjoamme niin 360 myymälässämme kuin digitaalisissa kanavissamme erinomaista ja asiantuntevaa palvelua sekä kiinnostavia tuotteita Hangosta Nuorgamiin. Asiakkaitamme palvelee noin 2500 alkolaista. Vuosittain meillä asioi reilut 55 miljoonaa asiakasta. Vuonna 2018 Alkon liikevaihto oli 1,2 miljardia euroa.

Vastuullisuus on meille sydämen asia. Arjessamme se tarkoittaa muun muassa tinkimätöntä myynninvalvontaa, hankinnan läpinäkyvyyden kehittämistä, pakkausmateriaalien kierrätystä, tuoteturvallisuutta sekä hyvinvointia edistäviä hankkeita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alko Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme