Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Alla bibliotekstjänster i Helsingfors är åter i bruk

Dela

Kunderna har så småningom börjat återvända till Helsingfors bibliotek. Biblioteken besöks fortfarande mer sällan än före coronan, men man lånar mer på en gång. Bibliotekspersonalen påpekar att det igen är tillåtet att tillbringa tid i biblioteken och att alla tjänster är tillgängliga. Också evenemangen är i gång på samma sätt som före coronan.

På biblioteket kan man prova på olika apparater, till exempel symaskiner.
På biblioteket kan man prova på olika apparater, till exempel symaskiner.

I oktober var antalet biblioteksbesök 32 procent färre än under rekordåret 2019 före pandemin, men antalet lån var enbart tre procent färre än för två år sedan.

I september var antalet besök ännu 38 procent och antalet lån 11 procent färre än innan coronan och skillnaden ser ut att minska månad för månad.

Lån av materialet för barn har under höstens lopp återställts nästan till samma nivå som före coronan.

Under coronatiden lånades boknyheter

Bibliotekspersonalen önskar att människor igen skulle komma till biblioteken för att fynda. Under coronatiden var lånandet fokuserat på favoritböcker.

– Då tjänsterna var begränsade ända fram till slutet av sommaren i biblioteken, hämtade människor i första hand förhandsreserveringar. Kunderna lånade nyhetsverk som man talade om i offentligheten. När bibliotekstjänsterna återvänder till det normala igen skulle det vara fint om kunderna skulle komma för att göra fynd mellan hyllorna, säger servicechef Aino Ketonen vid biblioteksnätverkets gemensamma tjänster vid Helsingfors stadsbibliotek.

Man får tillbringa tid i biblioteken igen

I biblioteken ordnas igen traditionella författarmöten, sagostunder, språkkaféer, föreläsningar och bokcirklar men lika väl också digital handledning och spelkvällar.

För tillfället pågår även den populära konsertserien Stadsorkestern i ditt bibliotek som tar kammarmusik med sig till biblioteken runt om i Helsingfors.

Nu kan man åter boka arbets-, mötes- och utställningslokaler samt spelstudior gratis.

Den som flyttar lånar borrmaskiner och magasinkärror

Det är igen möjligt att låna till exempel verktyg, instrument, lastcyklar eller skridskor på biblioteket – till och med säsongskort till idrottsevenemang finns. Många blir överraskade av urvalets mångsidighet.

Allt finns inte att få på alla håll men urvalet uppdateras regelbundet och till exempel populära magasinkärror och sladdlösa borrmaskiner kommer att finnas mer av.

Dessutom kan man prova på olika apparater, till exempel symaskiner, virtuella glasögon eller 3D-skrivare. Man kan till exempel digitalisera VHS-kassetter i ett bibliotek, i det andra spela piano och i det tredje boka hela inspelningsstudion.

– Biblioteken hör till vardagen för många människor till och med dagligen. Enligt utredningar upplevdes biblioteksbegränsningarna som svåra. Jag vill välkomna alla gamla och nya kunder för att se vad som finns tillgängligt i det egna biblioteket då livet igen börjar återvända till staden, säger Katri Vänttinen, chef för bibliotekstjänsterna i Helsingfors.

Inom de närmaste veckorna lyfter Helsingfors stadsbiblioteks kampanj Rakas kirjasto (Kära biblioteket) fram bibliotekets mångsidiga tjänster.

Nyckelord

Kontakter

Chef för bibliotekstjänsterna
Katri Vänttinen
Helsingfors stadsbibliotek
040 554 8861, katri.vanttinen@hel.fi

Servicechef
Aino Ketonen
Biblioteksnätverkets gemensamma tjänster
Helsingfors stadsbibliotek
040 1842708, aino.ketonen@hel.fi

Kommunikationsexpert
Marjo Haatainen
Helsingfors stad
Kultur- och fritidssektorn
050 3828150, marjo.haatainen@hel.fi

Bilder

På biblioteket kan man prova på olika apparater, till exempel symaskiner.
På biblioteket kan man prova på olika apparater, till exempel symaskiner.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

The Helsinki City Museum, Children's Town and the Burgher’s House Museum Invite You to Enjoy the Holiday Season Once Again  25.11.2021 09:00:00 EET | Press release

The holiday season starts at the Helsinki City Museum and the Burgher’s House Museum on Saturday 27 November. The Christmas Mystery mobile game invites families with children and those young at heart on an adventure into the history of Christmas in Helsinki around the Market Square. The Burgher’s House Museum will take you to a peaceful 19th century Christmas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum