Osuuskunta Närpiön Vihannes | Andelslaget Närpes Grönsaker

Alla tiders grönsakssommar på väg efter exceptionell vinter

Dela
Andelslaget Närpes Grönsakers växthus står i startgroparna inför en skördesäsong utan dess like. Efter en exceptionell vinter kommer grönsaksmängderna ligga på en nivå man inte ens i Närpes upplevt tidigare.

Närpes har genomgått en vintersäsong med exceptionella förhållanden. Många tomat- och gurkodlare blev tvungna att pausa odlingen under de kalla månaderna på grund av höga kostnader. Det här gjorde att den jämna året runt-produktionen konsumenterna blivit vana vid under normala år uteblev.

Året runt-odlarna planterade istället plantorna på våren för att dra nytta av solljuset och de lägre kostnaderna, vilket innebär att skördenmognar samtidigt som sommarodlarnas skörd. Det här innebär en enorm mängd grönsaker. På grund av de lägre produktionskostnaderna kommer också konsumentpriserna att sjunka, något som gör konsumenterna mer benägna att använda den stora mängden grönsaker.

  • Det kommer att finnas väldigt mycket grönsaker under sommarsäsongen. Mängden innebär utmaningar för oss, men vi väljer att se det som något positivt. På hösten och vintern blev vi vana med att ständigt vara förberedda på dåliga nyheter, bland annat angående de höga elpriserna, och osäkerheten kring grönsakernas tillgänglighet var hela tiden närvarande. Nu ler vi iställetbrett: vi tror att kockar, grillentusiaster och finsmakare kommer att dra full nytta av det rikliga utbudet och aldrig har det varit enklare att uppfylla rekommendationen att äta 500 g grönsaker om dagen, säger Jonas Lundström, försäljnings- och marknadsföringsdirektör på Närpes Grönsaker.

Den finländska produktionen under vinterperioden var betydligt mindre än under ett normalt årmen det fanns ändå tillräckligt med grönsaker i butikshyllorna. Nu kommer konsumenterna att få njuta av en ordentlig skördefest som räcker hela sommaren.

  • Konsumenterna har en fin möjlighet att dra nytta av den massiva skörden av inhemska grönsaker. Samtidigt stöder vi odlingen av inhemska grönsaker och en stor grupp yrkesverksamma inom området. Om vi får finländarna att konsumera sommarskördenkan vi planera odlingen strategiskt på hösten och förbereda oss inför kommande vinter. Superskörden innebär inte bara smakupplevelser för konsumenterna, utan också livskraft för finländska växthus och jordbruket i allmänhet, fortsätter Lundström.

Finländarna är ett riktigt grönsaksfolk. En genomsnittlig finländare äter cirka 30 gurkor per år, vilket motsvarar cirka tio kilo. Andelen inhemska gurkor under år 2022var cirka 90%. En genomsnittlig finländare äter cirka 12 kilo tomater per år, och andelen inhemska tomater är cirka 60% årligen. Finland är världsledande både när det gäller kunnande inom växthusodling och mängden årlig skörd: de finländska odlarna har minskat grönsakernas koldioxid- och vattenavtryck på ett betydande sätt, och utvecklingsarbetet pågår ständigt. Den viktigaste produktionen av växthusgrönsaker finns i Närpes, där över hälften av Finlands tomater mognar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Osuuskunta Närpiön Vihannes | Andelslaget Närpes Grönsaker
Kristinestadsvägen 375
64200 Närpes

https://www.narpesgronsaker.fi/

Närpes Grönsaker är en traditionsrik, av 34 växthusodlare ägd förmedlare och producent av inhemska växthusgrönsaker. Vi är landets ledande leverantör av inhemska tomater och i vårt sortiment ingår även specialtomater, gurka, paprika och chili. Våra medlemmars växthus hör till landets absolut bästa, vilket också syns i att över 95 % av våra grönsaker odlas med förnybar inhemsk värme-energi. Andelslaget grundades 1957.