Aluehallintovirasto

Alueellinen valmiustoimikunta - hygienia ja turvaetäisyydet edelleen tärkeitä (Länsi- ja Sisä-Suomi)

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 11. kerran etäkokoukseen 25.6.2020. COVID-19 viruksen mahdollista uudelleen esiintymistä seurataan alueella myös kesän ajan ja valmiustoimikunta kutsutaan koolle heinäkuussa tarvittaessa. Tilanne on tällä hetkellä rauhallinen.

Hygienia ja turvaetäisyydet edelleen tärkeää pitää mielessä. Suomen strategia on ehkäistä koronavirus testaa, jäljitä ja hoida -ajatteluun perustuen. Hallitus ja eduskunta ovat kevään aikana tehneet monia päätöksiä, joiden on tarkoitus helpottaa mahdolliseen toiseen aaltoon varautumista.

Valtioneuvosto lieventää koronarajoituksia entisestään 1.8.2020 alkaen. Aluehallintovirastot valmistelevat parhaillaan uusia määräyksiä STM:n ohjauskirjeiden mukaisesti. Elokuuta koskevat uudet päätökset julkaistaan heinäkuun alkupäivinä.

Keskustelua korona-ajan haasteista on kesäkuussa käyty aikaisempaa verkkaisemmin verkkojulkaisuissa ja twitterissä. Ruotsin koronatilannetta seurataan tarkoin lähialueillamme.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Laura Blåfield korostaa luotettavan tiedon merkitystä pandemiatilanteessa, kun tarjolla on valtavasti tietoa maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi tietoja kokeellisista lääkehoidoista virukseen on nostettu esille mediassa kohtuuttoman suurella intensiteetillä. Virusta kiertää edelleen laajasti maailmalla, ja Suomenkaan väestölle ei ole kehittynyt siihen merkittävää immuniteettia. Tämän vuoksi väestö on edelleen altis taudille, ja rauhallisesta tartuntatilanteesta huolimatta riski uusien tautiryppäiden esiintymiselle sekä epidemian kehittymiselle on edelleen koholla.

Valmiustoimikunnalle lähetetyn palautekyselyn tuloksia esitteli Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston johtaja Tarja Wiikinkoski. Koronavirusepidemian käsittely alueellisessa valmiustoimikunnassa koettiin hyödylliseksi ennalta arvaamattoman häiriötilanteen vaatimien toimenpiteiden yhteensovittamisessa. Verkostomaisen työskentelyn katsottiin auttavan yhteisen tilanneymmärryksen kokoamisessa. Etäkokousten avulla kyettiin nopeasti tuomaan esiin eri tahojen näkökulmat, mikä paransi kykyä hahmottaa kokonaiskuvaa tilanteesta. Useassa palautteessa todettiin, että valmiustoimikuntatyöllä pystytään vastaamaan vaativimpiinkin häiriötilanteisiin.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta seuraa kesän aikana valtioneuvoston ja THL:n tiedotteita. Kokous kutsutaan heti koolle, jos kokonaistilanteessa tapahtuu merkittävä muutos.

Linkki THL:n ajankohtaisiin tiedotteisiin:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Usein kysytyt kysymykset:

http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

ylijohtaja Marko Pukkinen,
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto p. 0295 018 582

johtaja Tarja Wiikinkoski,
pelastustoimi- ja varautuminen vastuualue p. 0295 018 800

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme