Aluehallintovirasto

Alueellinen valmiustoimikunta 17.6.2020 - Meille tullut valtava kysymysten määrä kertoo vastuullisuudesta

Jaa

Etelä- Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui juhannuksen alla 17.6.2020 päivittämään koronatilanteen alueellaan. Etelä- Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist avasi kokouksen kertaamalla, mitä on tapahtunut edellisen kokouksen jälkeen. – Poikkeusolothan ovat Suomessa päättyneet mutta tulee muistaa, että tilanne ei ole edelleenkään normaali. Suosituksia ja rajoituksia on noudatettava, jotta epidemia ei pääsisi leviämään uudelleen. Kevään aikana korona on vaikuttanut aluehallintoviraston tehtäviin monin tavoin.

Maanpuolustuskurssien suunnittelu käynnissä

Varautumistyöhön liittyen keskeisimpiä ja näkyvimpiä muutoksia ovat alueellisten maanpuolustuskurssien siirtämiset kokoontumisrajoitusten vuoksi ja Uudenmaan alueen valmiusharjoituksen siirtyminen. Uudenmaan valmiusharjoitus UUSIMAA20 siirtyi marraskuulta ensi vuoden kesäkuulle saaden uuden nimen UUSIMAA21.

Tämän vuoden ensimmäiset alueelliset maanpuolustuskurssit järjestetään syyskuussa Haminassa, mikäli epidemiatilanne sen sallii. Aikataulut alueellisilla maanpuolustuskursseilla pysyvät ennallaan. -Varautumistyö ei siis suinkaan ole pysähtynyt, vaan työresurssien vapautuessa niin aluehallintovirastoissa kuin harjoitettavissa ja koulutettavissakin organisaatioissakin, toiminta jatkuu mahdollisimman normaalisti koronaviruspandemia huomioiden, kertoi Ekqvist.

" Valtava kysymysten määrä kertoo myös vastuullisuudesta"

Kokouksessa kuultiin terveydenhuollon alueellinen tilannekatsaus, jonka mukaan tilanne alueella on tällä hetkellä hyvä. Ensimmäinen aalto saatiin laskemaan nopeasti. Aluehallintovirasto antoi uudet tartuntatautilain mukaiset päätökset 16.6.2020 Linkki tiedotteeseen   ja näiden osalta UKK-sivuja eli usein kysyttyjen kysymysten patteristoa on täydennetty ja päivitetty http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset.

Aluehallintovirasto painottaa, että jokainen kansalainen kantaisi vastuuta suositusten ja määräysten noudattamisesta. Kysymyksiä ja tarvetta tulkita päätöksiä on tullut kevään mittaan runsaasti. - Minusta nämä kysymykset kertovat myös vastuullisuudesta ja halusta tehdä oikein, jos nähdään myös valtavan kysymysten määrän valoisa puoli, analysoi ylijohtaja Ekqvist.  

Viikoittain kevään aikana kokoontunut valmiustoimikunta jäi kokouksen jälkeen kesätauolle. -Palautteiden ja havaintojen koostaminen kevään tilanteesta on nyt erittäin ajankohtaista. Moni ennen kesälomille lähtöään varmasti kerää havaintoja ylös ja kuulemme mielellämme myös täällä aluehallintovirastossa hyvistä käytännöistä. Tänä päivänä valtti ei ole sillä, kenellä tietoa on, vaan sillä, joka sitä jakaa. Olemme itse kukin varmastikin havainneet kehittämisasioita ja näin myös meillä tartuttiin valmiussuunnitelman päivitystyöhön. Heijastamme riskiarvioinnissamme toimintojamme valtakunnalliseen riskiarvioon nyt myös poikkeusolot käytännössä kokeneena, sanoi Ekqvist.

Samaan aikaan valmiustoimikunnan kanssa hallitus kokoontui Säätytalolle miettimään mahdollisia lisätoimia nykyisten rajoitusten purkamiseksi. – Mitä muutoksia sieltä on nykyisiin rajoituksiin tulossa, kuulemme varmasti pian. Ja mikäli tämä tarkoittaa uusia päätöksiä aluehallintoviraston osalta, näihin palataan kaiketi juhannuksen jälkeen, kertoi tuoreeltaan tilanteesta aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist.

- Erittäin sydämelliset ja lämpimät kiitokset kaikille valmiustoimikunnan toimijoille. Ilman yhteistä työtä emme varmasti olisi näin hyvässä tilanteessa kuin nyt olemme. Toivotaan, että syksy on rauhallisempi mutta olipa tilanne mikä tahansa, meillä on erittäin hyvät vahvuudet yhdessä lähteä taklaamaan tilannetta, sanoi ylijohtaja Ekqvist valmiustoimikunnan kokouksen päätteeksi. Alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran elokuussa ja kutsutaan koolle aiemmin, mikäli tilanne näin vaatii.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja :

pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Tommi Laurinen,
p. 0295 016 144
ylijohtaja Merja Ekqvist, p. 0295 016 271
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Suomen on oltava oikeudenmukainen ja yhdenvertainen maa myös pohjoissuomalaisille ikääntyville ihmisille (Pohjois-Suomi)24.9.2020 11:11:38 EESTTiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen esitteli Oulun seurakuntien 24.9.2020 järjestämässä Eloisa ikääntyminen -seminaarissa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston näkemyksiä hyvästä ja arvokkaasta vanhuudesta sekä valvonnan roolista vanhusten perusoikeuksien toteutumisessa. Ylijohtaja korosti puheessaan, että yhtä tekijää, joka olisi ratkaiseva vanhustyön onnistumisessa tai kehittämiskohteissa ei ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme