Aluehallintovirasto

Alueellinen valmiustoimikunta pohti kausityövoiman turvaamista alkutuotannossa (Länsi- ja Sisä-Suomi)

Jaa

Alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 20.11.2020 puheenjohtajan, aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla yhteensovittaakseen ja koordinoidakseen koronatilannetta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella. Kokouksen asiantuntijaesitelmän piti maatalousneuvos Kirsi Heinonen maa- ja metsätalousministeriöstä teemanaan ulkomaisen kausityövoiman käyttö alkutuotannon elinkeinoissa.

Suomessa on vuosittain työskennellyt 15 000-16 000 kausityöntekijää erityisesti maa- ja puutarhatiloilla, mutta myös metsätaimitarhoilla. Tänä vuonna kausityövoiman saanti oli uhattuna koronapandemian matkustusrajoitusten vuoksi. MMM varmisti huoltovarmuuden kannalta kriittisten alojen työvoiman varautumalla 9 000 kausityöntekijän saapumiseen. Suomeen on saapunut lopulta 7 000 kausityöntekijää.

Maatiloille onnistuttiin saamaan merkittävä määrä myös kotimaista työvoimaa. Maatalousneuvos Kirsi Heinosen mukaan suomalaisten rekrytointia jatketaan ja kausityövoiman saatavuutta halutaan parantaa yhdessä MTK:n kanssa.

Ulkomaalaisten työntekijöiden koronatestaus toistetaan maahan saapuessa. Näin varmistetaan, ettei maahan saapuja ole saanut virusta matkan aikana ja että työnantajan käytössä on Suomessa todettu negatiivinen koronatestitulos.

Heinonen korostaa, että monesta syystä on nyt erittäin tärkeää, että tilat pitävät huolta bioturvallisuudesta ja koronarajoitusten noudattamisesta. Kausityövoiman saatavuuden parantamiseksi tilojen tulisi lisäksi pitää huolta hyvistä työ- ja asumisolosuhteista.

Huoltovarmuuskriittisen työvoiman turvaamiseksi viranomaiset, kuten MMM, Migri, TEM ja Rajavartiolaitos, tekevät talven aikana tiivistä yhteistyötä.

Järvi-Pohjanmaan alue ja Pirkanmaa huolenaiheena

Koronaviruksen torjuntatoimien onnistumiseksi valmiustoimikunnassa todettiin huolenaiheena, että Järvi-Pohjanmaalla tartuntojen määrä lähestyy kiihtymisvaiheen kriteerien tasoa. Pirkanmaalla huolena on suuri jäljittämättömiksi jäävien tartuntojen määrä, joka on laajalla alueella jo yli puolet positiivista testituloksista.

Vaasassa tilanne on saatu paranemaan, vaikka suuriin rajoitusten helpotuksiin ei ole varaa. Uudet tartunnat on jäljitetty perheisiin, karanteenissa jo oleviin, yksityistilaisuuksiin, mutta myös työpaikoilta ja ulkomaat saadut tartunnat ovat kasvussa.

Yritykset suunnittelevat selviytymistä karanteeneista

Yrityksissä on tehty skenaarioita ja tarkasteltu miten tuotanto ja toiminta voi jatkua sairauspoissaolojen kasvaessa 25-50-75 prosentin tasolle henkilökunnasta. Suunnitelmissa keskitytään esimerkiksi millä tavalla varahenkilöt ja tuotannolliset järjestelmät voidaan varmistaa kaikissa oloissa varajärjestelyillä.  

Puolustusvoimat on pystynyt erityisjärjestelyin varmistamaan suuretkin harjoitukset ja varusmies- ja reserviläiskoulutukset, joten häiriötilanteen ajalle päätetyt järjestelyt on opittu ja niitä päivitetään tietysti koko ajan, totesi Panssariprikaatin apulaiskomentaja, eversti Kari Kaakinen.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta toteaa, että viranomaisten toimintakyky on säilynyt alueella kaikilla sektoreilla.

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen p.0295 018 582 etunimi.sukunimi@avi.fi

johtaja Tarja Wiikinkoski , p. 0 295 018 800, etunimi.sukunimi@avi.fi

Linkit
Päätös 23.11.2020

Usein kysytyt kysymykset 

Tapahtumajärjestäjien neuvonta

Puh. 0295 016 666 (ma-pe kello 8-11.30 ja 12.30-16)
Sähköposti: koronainfo@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomi
Alkoholi ja anniskelu
Eläimet ja koe-eläintoiminta
Opetus ja kulttuuri
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Työsuojelu 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintä

Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.

Puh:0295 016 000viestinta@avi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta: Abiturienttien lähiopetus sallittava19.1.2021 16:09:18 EETTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 19.1.2021 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 10 hengen yleisten kokousten ja yleisötapahtumien rajoitus Pohjois-Pohjanmaalla on voimassa 1. helmikuuta saakka, ja Kainuussa on voimassa 20 hengen kokoontumisrajoitus 9. helmikuuta saakka. Valmiustoimikunta evästi koronakoordinaatioryhmiä, että ylioppilaskirjoituksiin ja muihin loppututkintoihin valmistava lähiopetus toisella asteella sekä alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminta tulisi sallia paikallisilla päätöksillä.

Goda resultat från tillsynsprogramet för småbarnspedagogiken år 2020 – år 2021 utövas tillsyn över gruppstorlekar och personaldimensionering19.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Regionförvaltningsverket och tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovåden, Valvira har utövat en systematisk tillsyn enligt tillsynsprogrammet för småbarnspedagogiken sedan ingången av år 2020. Resultaten från tillsynen över personaldimensioneringen på kommunala daghem har varit goda. År 2021 kommer tillsynen att utövas över gruppstorlekarna på daghemmen. Även tillsynen över personaldimensioneringen kommer att fortsätta. Syftet med tillsynen är att se till att barnens intressen tillgodoses inom småbarnspedagogiken.

Varhaiskasvatuksen valvontaohjelman tulokset vuodelta 2020 hyviä – vuonna 2021 valvotaan ryhmäkokoja ja henkilöstömitoitusta19.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Aluehallintovirastot ja Valvira ovat tehneet varhaiskasvatuksen valvontaohjelman mukaista suunnitelmallista valvontaa vuoden 2020 alusta. Kunnallisiin päiväkoteihin kohdistuneen henkilöstömitoituksen valvonnan tulokset olivat hyviä. Vuonna 2021 valvonta kohdistuu päiväkotien ryhmäkokoihin. Myös henkilöstömitoituksen valvontaa jatketaan. Valvonnalla vahvistetaan lapsen edun toteutumista varhaiskasvatuksessa.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har flyttat in i nya lokaler i Tavastehus19.1.2021 10:04:08 EETTiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finlands huvudkontor i Tavastehus har flyttat från Birger Jaarlin katu till Keinusaari. Från och med 18 januari är den nya adressen Wähäjärvenkatu 6. Skatteförvaltningen, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och Sydöstra Finlands rättshjälps- och intressebevakningsdistrikt har flyttat in i samma byggnad. Sammanlagt jobbar över 300 tjänstemän i byggnaden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme