Keski-Suomen ELY-keskus

Alueelliset kehitysnäkymät -julkaisu ennustaa lievää optimismia

Jaa

Vaikka korona on kurittanut ja uutiset metsäteollisuudesta ovat kertoneet Säynätsalon vaneritehtaan ja Kaipolan paperitehtaan alasajoista, Keski-Suomen tulevaisuus ei näytä niin synkältä kuin äkkiseltään voisi ajatella. Haasteita riittää, mutta toisaalta työttömyys on alkanut jo laskea, julkisia investointeja on luvassa etenkin liikenneverkolle ja mullistava koronavuosi on vauhdittamassa uusia innovaatioita ja suuntauksia muun muassa matkailualalle.

Kuluva vuosi ja varmasti vielä ensi vuosikin tullaan muistamaan täysin poikkeuksellisena aikana niin elinkeinoelämälle kuin koko yhteiskunnalle. Kun tähän lisätään vielä jo ennen koronaa havaittu kasvun hyytyminen ja erityisesti maakunnalle tärkeän metsäteollisuuden vaikeudet vanerin ja paperin kysynnässä, on Keski-Suomi ajautunut isojenhaasteiden eteen. Silti uskoa parempaan on. Esimerkiksi avoimia työpaikkoja on tarjolla jopa yllättävänkin paljon.

Koronasta aiheutuneet vaikeudet jatkuvat edelleen, eikä kukaan osaa tarkalleen sanoa, missä vaiheessa pandemia voidaan katsoa kokonaan selätetyksi elinkeinoelämän kannalta. Kuitenkin samaan aikaan ongelmien keskellä on tärkeää suunnitella tulevaisuutta pidemmällä aikajänteellä. Alueellisissa kehitysnäkymissä kiteytetään edellinen seuraavasti: 

Osaamisen turvaaminen, työpaikkojen turvaaminen ja tulevaisuuden menestystarinoiden tukeminen ovat ajankohtaisia. Nyt tarvitaan näkemystä ja uskallusta tarttua tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

Alueellisista kehitysnäkymistä selviävät tarkemmin ja toimialoittain yksilöidysti ne vaikeudet, joita Keski-Suomi kohtasi koronan myötä. Katsauksessa valotetaan myös niitä merkkejä, jotka osoittavat kriisistä nousemisen olevan paitsi mahdollista myös jo käynnissä.

Linkki: Keski-Suomen Alueelliset kehitysnäkymät II/2020 (pdf)

Alueelliset kehitysnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten näkemykset alueensa seutukuntien nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Keski-Suomen osio on tehty Keski-Suomen ELY-keskuksen, Keski-Suomen liiton ja seutujen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Strategiapäällikkö
Eija Heinonen
p. 0295 024 658
Keski-Suomen ELY-keskus

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskuksen päällystystyöt Jyväskylässä5.7.2021 08:38:02 EEST | Tiedote

Keski-Suomen ELY-keskuksen päällystystyöt jatkuvat heinäkuussa Jyväskylässä. Nelostiellä Vaajakoski-Kanavuori välillä päällystetään 2,4 kilometriä ja valtatiellä 18 Kukkumäessä 1,9 kilometriä. Päällystykset tehdään yötöinä klo 19.00–06.00 liikennehaittojen minimoimiseksi. Aikatauluihin voi tulla muutoksia esimerkiksi vesisateiden takia. Tiellä liikkujien on syytä varautua liikenteen hidastumiseen ja pysäytyksiin tietyömaan läheisyydessä.

Keski-Suomen ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostushankkeisiin14.6.2021 09:51:09 EEST | Tiedote

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt avustusta ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön rahoituksesta vuonna 2021 yhteensä noin 182 000 €. Myönnetyt avustukset vaihtelivat 600 ja 45 000 euron välillä. Hankkeiden kustannusarviot ovat yhteensä noin 325 800 €. Avustettavia hankkeita oli yhteensä kahdeksantoista, joista seitsemässä hankkeessa rahoitettiin hankkeiden suunnittelua tai esiselvitystä ja yhdessätoista hankkeiden toteutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme