Keski-Suomen ELY-keskus

Alueelliset kehitysnäkymät -julkaisu ennustaa lievää optimismia

Jaa

Vaikka korona on kurittanut ja uutiset metsäteollisuudesta ovat kertoneet Säynätsalon vaneritehtaan ja Kaipolan paperitehtaan alasajoista, Keski-Suomen tulevaisuus ei näytä niin synkältä kuin äkkiseltään voisi ajatella. Haasteita riittää, mutta toisaalta työttömyys on alkanut jo laskea, julkisia investointeja on luvassa etenkin liikenneverkolle ja mullistava koronavuosi on vauhdittamassa uusia innovaatioita ja suuntauksia muun muassa matkailualalle.

Kuluva vuosi ja varmasti vielä ensi vuosikin tullaan muistamaan täysin poikkeuksellisena aikana niin elinkeinoelämälle kuin koko yhteiskunnalle. Kun tähän lisätään vielä jo ennen koronaa havaittu kasvun hyytyminen ja erityisesti maakunnalle tärkeän metsäteollisuuden vaikeudet vanerin ja paperin kysynnässä, on Keski-Suomi ajautunut isojenhaasteiden eteen. Silti uskoa parempaan on. Esimerkiksi avoimia työpaikkoja on tarjolla jopa yllättävänkin paljon.

Koronasta aiheutuneet vaikeudet jatkuvat edelleen, eikä kukaan osaa tarkalleen sanoa, missä vaiheessa pandemia voidaan katsoa kokonaan selätetyksi elinkeinoelämän kannalta. Kuitenkin samaan aikaan ongelmien keskellä on tärkeää suunnitella tulevaisuutta pidemmällä aikajänteellä. Alueellisissa kehitysnäkymissä kiteytetään edellinen seuraavasti: 

Osaamisen turvaaminen, työpaikkojen turvaaminen ja tulevaisuuden menestystarinoiden tukeminen ovat ajankohtaisia. Nyt tarvitaan näkemystä ja uskallusta tarttua tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

Alueellisista kehitysnäkymistä selviävät tarkemmin ja toimialoittain yksilöidysti ne vaikeudet, joita Keski-Suomi kohtasi koronan myötä. Katsauksessa valotetaan myös niitä merkkejä, jotka osoittavat kriisistä nousemisen olevan paitsi mahdollista myös jo käynnissä.

Linkki: Keski-Suomen Alueelliset kehitysnäkymät II/2020 (pdf)

Alueelliset kehitysnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten näkemykset alueensa seutukuntien nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Keski-Suomen osio on tehty Keski-Suomen ELY-keskuksen, Keski-Suomen liiton ja seutujen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Strategiapäällikkö
Eija Heinonen
p. 0295 024 658
Keski-Suomen ELY-keskus

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Retkeily luonnonsuojelualueilla kasvussa – kulkijan tulee kuitenkin huomioida määräykset24.11.2020 10:29:14 EETTiedote

Luonnossa ja luonnonsuojelualueilla liikkuminen on lisääntynyt viime vuosina ja nyt jylläävä koronapandemia on vahvistanut tätä kehitystä entisestään. Kasvanut kiinnostus luontoa ja luonnonsuojelualueita kohtaan on positiivista, sillä luontokokemukset laajentavat ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja luonnonsuojelun merkityksestä. On kuitenkin valitettavaa, että lisääntyneen luonnossa liikkumisen seurauksena myös epäasiallinen käytös on lisääntynyt.

ELY-keskuksen vetovastuulla miljoonalla kevyen liikenteen väylää11.11.2020 13:18:47 EETTiedote

Kun eduskunta myönsi lisärahoitusta tiehankkeisiin loppuvuonna 2018, Puuppolantien kauan kaivatulle kevyen liikenteen väylän rakentamiselle voitiin lopulta näyttää vihreää valoa. Hankkeessa yhdistyi tilaajien, rakennuttajan ja alueen suurhankkeen – Kirri-Tikkakoski-moottoritie – välinen hyvä yhteistyö. Lopputuloksena Lintukankaan ja Puuppolan välillä on nyt kevyelle liikenteelle turvallinen kulkureitti, joka yhdistyy luontevasti jo olemassa olleisiin liikennejärjestelyihin.

Vaikuta vesienhoitoon ja anna palautetta5.11.2020 15:42:19 EETTiedote

Nyt on aika antaa palautetta Keski-Suomea koskevista vesienhoitosuunnitelmaehdotuksista ja vesienhoidon toimenpideohjelmasta vuosille 2022 - 2027. Keski-Suomen aluetta koskevat Kymijoen-Suomenlahden ja Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitosuunnitelmat sekä Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelma on tarkistettu vuosille 2022–2027. Vesienhoidon tavoite on, että kaikkien pinta- ja pohjavesien tila on vähintään hyvä. Tilaa parantavien toimien tulee olla käynnissä vuoteen 2027 mennessä. Toimenpiteet vesien hyvän tilan saavuttamiseksi on suunniteltu yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Keski-Suomen ELY-keskus järjestää virtuaalisen tietoiskusarjan julkisista yrityspalveluista26.10.2020 08:53:14 EETTiedote

Keski-Suomen ELY-keskus järjestää yhteistyössä TE-palvelujen kanssa syksyn lopuksi virtuaalisen tietoiskusarjan "Mitä koronan jälkeen?" aina maanantaisin klo 15 eteenpäin 2.11.2020 alkaen. Tietoiskut on tarkoitettu kaikille yrityskentän parissa työskenteleville – esimerkiksi niin yrittäjille kuin yritysneuvojillekin. Niihin osallistutaan Teamsin välityksellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme