Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Alueen vetovoima sekä osaajien pitovoima keskiössä Itä-Suomen alueen kansanedustajien yhteisessä tapaamisessa

Jaa

Alueen vetovoima ja osaajien pitovoima nousivat keskustelun keskiöön Itä-Suomen aluehallintoviraston ja Itä-Suomen alueen kansanedustajien yhteisessä tapaamisessa keskiviikkona. Pääteemana tilaisuudessa oli osaavan työvoiman saatavuus alueella.

"Osaavan työvoiman saatavuuden vaikeutuminen on yhteinen huolemme koko Itä-Suomessa. Osaavan työvoiman saatavuusongelma näkyy jo tällä hetkellä resurssien puutteena sekä vaikeutena saavuttaa asetetut määrälliset ja laadulliset tavoitteet useissa aluehallintoviraston valvomissa toiminnoissa.", alusti tilaisuutta Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti. Kyseessä on myös opiskelualan ja työn sekä asuinympäristön houkuttelevuus - ei pelkkä työvoiman ns. kohtaanto-ongelma. Tilanteen ratkaiseminen edellyttää laajavaikutteisia toimia ja yhteistyötä.

Haasteita erityisesti sosiaalialan asumispalveluyksiköissä sekä varhaiskasvatuksessa

"Asumispalveluyksiköihin on hankaluuksia saada osaavaa henkilöstöä. Myös terveydenhuollossa henkilöstövaje vaikeuttaa hoitoon pääsyä ja hoidon toteuttamista. Hoidon tarpeeseen ei voida vastata ja näin jonotusajat voivat olla erittäin pitkiä.", totesi johtaja Ulla Ahonen. Kiinnostus kunnaneläinlääkärin työhön erityisesti pienemmillä paikkakunnilla on vähentynyt ja tämä lisää jo alalla olevien kuormittuneisuutta. Myös ravintola-alalla osa ravintoloitsijoista on joutunut lopettamaan työvoimapulan myötä.

"Varhaiskasvatuksen tuen kolmiportaisuuden toteutuminen kunnissa on haasteellista tilanteessa, jossa kaikki tai lähes kaikki varhaiskasvatuksen erityisopettajat ovat kelpoisuutta vailla.", kertoi johtaja Anu Liljeström.

Työnteko-oikeuksien varmistamiseen kaivataan keinoja

Työsuojelun puolella haasteina ovat mm. työnteko-oikeuksien epäselvyydet ulkomaalaistaustaisella työvoimalla sekä työvoimaa Suomeen lähettävien pitkät ketjut, mikä tukee myös harmaata taloutta.

"On tärkeää, että työnantajille tarjotaan helppo keino varmistaa työntekijän työnteko-oikeus. Tilanne ei nyt ole työnantajan osalta kohtuullinen, voidaanko jatkaa näin?", kysyi johtaja Markku Rautio.

Pelastuslaitosten työvoiman saatavuus vaikeaa

"Myös pelastuslaitosten työvoiman saatavuus on heikkoa. Alan koulutukseen ei osoitettu lisää rahoitusta, mikä osaltaan vaikeuttaa työvoimatilannetta myös tulevaisuudessa", totesi johtaja Taina Rautio. Vapaapalokuntien supistuminen erityisesti Harva-alueilla on myös Itä-Suomessa huolenaihe.

Myös valvontaan tarvitaan resursseja

Aluehallintoviraston henkilöstön edustajana tilaisuuteen osallistunut Tomi Lappalainen nosti esiin myös valvontaviranomaisen henkilöstön jaksamisen resurssien vähetessä. Onko virkamiehiä ja viranomaisen resursseja sittenkään ihan oikeasti liikaa, herätteli Lappalainen keskustelua osaavan työvoiman saatavuuden teemasta myös valvovan viranomaisen henkilöstön näkökulmasta.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ja Itä-Suomen alueen kansanedustajien tapaamisen ohjelma sekä esitysmateriaali (avi.fi, pdf)

Itä-Suomen aluehallintovirasto kutsui alueensa - Kaakkois-Suomen vaalipiirin ja Savo-Karjalan vaalipiirin - kansanedustajia jo perinteiseen tapaamiseen keskiviikkona 29.9.2021. Tilaisuus järjestettiin Teams-kokouksena. Itä-Suomen aluehallintovirastosta tilaisuudessa puheenvuoron pitivät ylijohtaja Soile Lahti, vastuualueiden johtajat Ulla Ahonen, Anu Liljeström, Markku Rautio ja Taina Rautio sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston henkilöstön edustaja Tomi Lappalainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Sivistystoimi sai kiitosta onnistumisesta korona-aikana – jälkityö jatkuu pitkään14.10.2021 12:52:49 EEST | Tiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kinnunen vierailivat 14.10.2021 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sivistysjohdon verkoston kokouksessa. Johtaja Veijo Kosola kertoi avauksessaan, että koronapandemian aikana kuntien sivistysjohto on kokoontunut verkostossa 66 kertaa. Ylijohtaja esitti suuret kiitokset kuntien sivistysjohdolle ja sivistystoimen työntekijöille alueellamme menestyksekkäästä koronaepidemian torjuntatyöstä. Kouluissa ja oppilaitoksissa on selvitty erinomaisesti järjestämään opetus haasteellisissa olosuhteissa koronakriisin aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme