Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto edistää romaniväestön yhdenvertaisuutta – Etelä-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta asetettu uudelle toimikaudelle

Jaa
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on asettanut alueellisen romaniasiain neuvottelukunnan vuosille 2023-2025. Neuvottelukunnan tarkoituksena on edistää romaniväestön yhteiskunnallisia osallistumismahdollisuuksia sekä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oloja. Aluehallintoviraston romaniasioiden suunnittelija edistää myös muilla tavoin romaniväestön oikeuksia ja osallisuutta.

Aluehallintoviraston tehtäviin kuuluu romaniväestön tasa-arvon ja oikeuksien toteutumisen edistäminen toiminta-alueellaan. Etelä-Suomen aluehallintoviraston romaniasioiden suunnittelija opastaa ja ohjaa eri tahoja romaniasioissa erityisesti kouluttamalla, neuvomalla ja toimimalla verkostoissa. Tavoitteena on ennaltaehkäisevä työ, joka vähentää romaniväestöön kohdistuvaa syrjintää.

”Romaneihin kohdistuu valitettavasti edelleen ennakkoluuloja, jotka aiheuttavat syrjintää, kuten olemme aivan viime aikoinakin saaneet havaita”, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston romaniasioiden erikoissuunnittelija Malla Laiti. ”Olemme erittäin mielellämme lisäämässä neuvonnan, ohjauksen ja vuoropuhelun keinoin tietoisuutta romaniväestöstä eri toimijoille, jotta ymmärrys paranisi, syrjintä vähenisi ja romaniväestön toimintamahdollisuudet kohenisivat.”

Osaltaan aluehallintoviraston työ toteuttaa kolmatta Suomen Romanipoliittista ohjelmaa (Rompo 3), joka on juuri valmistunut vuosille 2023-2030. Rompo 3 -ohjelman läpileikkaavina tavoitteina on yhdenvertaisuus, osallisuus ja osallistuminen sekä syrjinnän poistaminen puuttumalla romanivastaisuuteen.

”Myös lapsiasiavaltuutetun tuore selvitys kertoo karua kieltään siitä, että romanilapset kokevat toistuvaa syrjintää, mikä uhkaa heidän hyvinvointiaan. On koko yhteiskunnan etu, että romaniväestöä kohdeltaisiin yhdenvertaisesti, ja tämän eteen myös me aluehallintovirastossa työskentelemme”, kertoo Malla Laiti. ”Meihin voi olla yhteydessä kaikissa romaniasioissa. Tarjoamme esimerkiksi yrityksille neuvontaa romanikulttuurista ja romaniväestön kohtaamisesta.”

Alueellinen romaniasiain neuvottelukunta on asetettu uudelle toimikaudelle

Alueellisena romaniasioiden edistämisen yhteistyöverkostona toimii valtioneuvoston asetuksen mukainen romaniasiain alueellinen neuvottelukunta, jonka asettaa aluehallintovirasto. Neuvottelukunnan tehtäviä ovat seuraavat:

  • seurata romaniväestön yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksien ja elinolosuhteiden kehitystä tasa-arvon edistämiseksi sekä antaa viranomaisille lausuntoja näissä asioissa
  • tehdä aloitteita ja esityksiä romaniväestön taloudellisten, koulutuksellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten elinolosuhteiden parantamiseksi sekä romaniväestön työllistymisen edistämiseksi
  • edistää romaniväestöön kohdistuvan syrjinnän poistamista
  • edistää romanien kielen ja kulttuurin vahvistamista
  • toimia romanien ja viranomaisten välisenä yhteistyöelimenä alueellaan.

Etelä-Suomen alueellisen romaniasiain uuden neuvottelukunnan toimikausi on 1.1.2023-31.12.2025. Jäseniksi on nimetty romaniedustajia ja hyvinvointialueiden edustajia. Neuvottelukunnan kokoonpano on liitteenä olevassa asettamispäätöksessä.

Aluehallintovirasto ohjaa ja neuvoo romaniasioissa sekä kouluttaa ja tiedottaa niistä. Työ painottuu sidosryhmätyöskentelyyn ja verkostoitumiseen eri viranomaisten ja romanitoimijoiden kanssa. Yhteistyötoimijoita ovat muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö, opetushallituksen romaniväestön koulutusryhmä, kunnat, romanityöryhmät ja romanijärjestöt sekä seurakunnat. Lisäksi aluehallintovirasto tekee tiivistä yhteistyötä sekä valtakunnallisen että alueellisten romaniasiain neuvottelukuntien kanssa. 

Lisää tietoa:

Medialle:

Erikoissuunnittelija Malla Laiti
p. 0295 016 000 (vaihde)
etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion työsyrjinnästä – isännöintitoimiston johtajalle sakkoja26.5.2023 13:06:20 EEST | Tiedote

Turkulaisen isännöinti- ja kiinteistöhuoltoyhtiön toimitusjohtaja tuomittiin työsyrjinnästä 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Toimitusjohtaja oli purkanut teknisen isännöitsijän työsuhteen ainakin osin sen vuoksi, että työntekijä oli ilmoittanut yhteistoiminta-asiamiehelle työpaikan yhteistoiminnan laiminlyönneistä uutta työajan seurantajärjestelmää käyttöön otettaessa. Työnantaja tuomittiin myös maksamaan työntekijälle 800 euroa kärsimyskorvausta. Työntekijän oikeudenkäyntikuluja työnantaja joutui korvaamaan lähes 13 000 euroa.

Arbetsboken för anpassad motion och idrott är kommunernas nya verktyg för att främja jämlikhet25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Arbetsboken för anpassad motion, som utarbetats i samarbete mellan Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland och Idrottsvetenskapliga sällskapet i Finland (LTS), har utvecklats som ett hjälpmedel för kommunerna för att stödja fysisk aktivitet för personer med funktionsvariation. Målet med arbetsboken är att stödja likvärdig tillgång till idrottstjänster och jämlika möjligheter för medborgarna att leva ett aktivt liv. Då arbetsboken publiceras ordnas ett webbseminarium som är öppet för alla den 30 maj 2023 kl. 9–11.

Soveltavan liikunnan työkirja on kuntien uusi työkalu yhdenvertaisuuden edistämiseen25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Liikuntatieteellisen Seuran (LTS) yhteistyönä tuottama soveltavan liikunnan työkirja on kehitetty kuntien apuvälineeksi tukemaan toimintarajoitteisten henkilöiden liikunnan suunnittelua. Tavoitteena on edistää liikuntapalveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja kansalaisten tasa-arvoisia mahdollisuuksia aktiiviseen elämäntapaan. Kaikille avoin webinaari työkirjan julkistamisesta järjestetään 30.5.2023 klo 9–11.

Regionförvaltningsverket övervakade indrivningsbyråernas indrivningskostnader för företagsfordringar och deltog i lagberedningen 202225.5.2023 14:10:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket övervakade intensifierat att de maximibelopp som ställts för indrivningskostnaderna för företagsfordringar iakttas. Indrivningslagen ändrades 1.5.2022. Tillsynsbeslut fattades bland annat om indrivningskostnader för företagsfordringar och om att reservera tillräcklig betalningstid för gäldenärerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme