Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto julkaisi kehittämänsä verkkosivuston saavutettavuuden testausohjelmiston lähdekoodin

Jaa

Aluehallintovirasto on julkaissut verkkosivustojen saavutettavuuden valvontaan kehittämänsä Salvia-testausohjelmiston lähdekoodin. Lähdekoodi on julkaistu avoimella lisenssillä, ja se on siten hyödynnettävissä niin epäkaupalliseen kuin kaupalliseenkin käyttöön.

Palveluntarjoajat voivat hyödyntää Salvia-ohjelmistoa tarkastamalla palvelunsa saavutettavuutta omatoimisesti. Salvian lähdekoodi löytyy GitHub-palvelusta osoitteesta https://github.com/accessibility-fi/salvia.

Salvia-ohjelmisto käyttää testausytimenään Lissabonin yliopiston kehittämää QualWeb-testausohjelmistoa ja sen käyttämiä kansainvälisiä ACT-testaussääntöjä. Ohjelmiston käyttöliittymä ja sen tuottamat testausraportit ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Salvia toimiikin parhaiten asiantuntijan apuvälineenä. Monien saavutettavuuspuutteiden kuten kuvien tekstivastineiden arviointi edellyttää silti asiantuntijan arviota. "Salvia tai mikään muukaan automaattinen työkalu ei voi koskaan yksin kertoa, täyttääkö testattu palvelu kaikki saavutettavuusvaatimukset", painottaa Eetu Komsi, Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto vastaa koko Suomessa digipalvelulain saavutettavuusvaatimusten noudattamisen valvonnasta ja antaa neuvontaa ja ohjeita saavutettavuudesta. Saavutettavuuden huomiointi edistää ihmisten yhdenvertaisuutta digitaalisessa yhteiskunnassa.

Saavutettavuusvaatimukset koskevat verkkosivustoja ja mobiilisovelluksia. Vuoden 2023 valvontajaksolla aluehallintovirasto tarkastaa 240 verkkosivuston saavutettavuuden automatisoidulla menetelmällä ja 22 verkkosivustoa asiantuntijatyönä. Mobiilisovelluksia virasto tarkastaa asiantuntijatyönä 12 kpl vuonna 2023.

Lue lisää saavutettavuusvalvonnan blogista

Lisätietoja

Eetu Komsi
Ylitarkastaja
Saavutettavuusvalvonta
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
+358 29 501 6571
eetu.komsi@saavutettavuus.fi

Saavutettavuusvalvonnan yksikkö
p. +358 29 501 6000 (vaihde)
saavutettavuus@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssi alkoi 2.2.2023 Oulussa – päivitykset tarpeen yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta2.2.2023 14:27:12 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kainuun prikaati järjestävät alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssin kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median avainhenkilöille. Osallistujat jatkokurssille tulevat peruskurssit 72 - 75 vuosina 2013 - 2016 suorittaneille henkilöille Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista.

Ilman putoamissuojausta työskennellyt työntekijä putosi ja loukkasi itsensä – päätoteuttajan vastaavalle työjohtajalle ja aliurakoitsijan työnjohtajalle tuomiot työturvallisuusrikoksesta1.2.2023 15:27:38 EET | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingissä rakennustyötä päätoteuttajana suorittaneen yhtiön vastaavalle työnjohtajalle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoa ja aliurakoitsijan työnjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 27.1.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme