Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto kumoaa turvavälimääräyksen Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Äänekosken kuntien alueilla

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Äänekosken kuntien alueilla 11.8.2021 annetun tartuntatautilain pykälän 58 d mukaisen turvavälimääräyksen, koska määräys ei Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja kuntien tartuntatautiasiantuntijoiden arvion mukaan ole enää välttämätön. Kumoamispäätös tulee voimaan keskiviikkona 25.8.2021. Alueille annettu määräys kokoontumisrajoituksista pysyy voimassa.

Keski-Suomen alueellisen tartuntatautien torjunnan johtoryhmän kokouksessa 23.8.2021 saatujen tietojen mukaan Äänekoskella uusia tartuntoja ei käytännössä enää ole, ja Jyväskylän, Muuramen ja Laukaan tilanne on myöskin rauhoittumaan päin. THL:n tilaston mukaan kahden viikon jaksolla 9.­22.8.2021 uusia tartuntoja on löydetty Jyväskylässä 201, Muuramessa 21, Laukaassa 10 ja Äänekoskella vain muutamia. Alueiden ilmaantuvuusluvut ovat kääntyneet laskuun. Edellisen viikon aikana suurin osa kaikista uusista tautitapauksista on ollut alle 12-vuotiailla, joita ei rokoteta, mutta joilla tauti myös lähes poikkeuksetta on lieväoireinen. Niistä sairastuneista, joille ikänsä puolesta tarjotaan rokotetta, enemmistö on ollut täysin rokottamattomia. Yli 50 % uusista tartunnoista on saatu lähipiiriltä eli omalta perheeltä, sukulaisilta ja ystäviltä, ja noin 72 %:ssa tapauksista tartunnanlähde on voitu selvittää. Tartuntoja on peräisin myös ulkomaan matkoilta.

Edellä esitetyn epidemiologisen tiedon valossa aluehallintovirasto pitää turvavälimääräyksen merkitystä tartuntojen torjunnalle nykytilanteessa vähäisenä, jolloin sen aiheuttamat haitat ovat siitä saatavia hyötyjä suurempia. Näin ollen aluehallintovirasto kumoaa 11.8.2021 antamansa tartuntatautilain pykälän 58 d mukaisen määräyksen (LSSAVI/12044/2021) Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Äänekosken kuntien osalta 25.8.2021 eteenpäin.

Kokoontumisrajoitus edelleen voimassa, myös lain yleisiä hygieniavaatimuksia noudatettava

Aluehallintoviraston 11.8.2021 antama määräys kokoontumisrajoituksista on kuitenkin edelleen voimassa kuntien alueella. Määräys täydentää tartuntatautilain pykälän 58 c yleisiä hygieniavaatimuksia, jotka on huomioitava laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytössä  myös yleisötilaisuuksissa. Pykälä velvoittaa toimijoita mm. siten, että asiakkaille on tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen tai desinfiointiin, asiakaspaikat on järjestettävä mahdollisimman väljästi ja asiakkaita on ohjeistettava hyvistä käytännöistä, joilla terveysturvallisuutta parannetaan. Tietyn mittaisia turvavälejä ei kuitenkaan vaadita.

Ravintolatoiminnan koronarajoituksista säädetään erikseen tartuntatautilain pykälässä 58 a, jossa kuvattuja rajoituksia hallitus tarkentaa ja lieventää asetuksilla. Aluehallintovirasto ei tee päätöksiä ravintolatoiminnan koronarajoituksista, mutta voimassa olevia ravintoloiden rajoituksia on noudatettava myös ravintolassa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa.

Aluehallintovirasto voi määrätä rajoituksia vain, kun ne ovat epidemian leviämisen estämiseksi välttämättömiä. Aluehallintovirasto seuraa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin epidemiatilanteen kehittymistä jatkuvasti ja kumoaa päätökset, kun niiden edellytykset eivät enää täyty.

Lisätietoja:

Medialle:

  • ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582
  • aluehallintoylilääkäri Laura Blåfield, p. 0295 018 587

sähköpostit etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Poikkeusoloissa luotettavan ja selkeän mediaviestinnän merkitys on keskeinen – rokotuskattavuuden nousua edesautettava kaikin keinoin20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 16.9.2021. Kokouksessa päivitettiin alueen tilannekuva koronan ja muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Yleisradion turvallisuuspäällikkö Jyrki Guttorm kertoi valmiustoimikunnalle Ylen roolista poikkeusolojen viestinnän varmistajana.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: Tillförlitlig och tydlig mediekommunikation är av central betydelse under undantagsförhållanden – en ökning av vaccinationernas omfattning ska främjas på alla sätt20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 16.9.2021. Under mötet uppdaterades den regionala lägesbilden beträffande coronan och andra aktuella observationer. Rundradions säkerhetschef Jyrki Guttorm berättade för beredskapskommittén om Yles roll som kommunikatör under undantagsförhållandena.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Tampereen kaupungin turvaamaan Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon asiakasturvallisuuden ja laadun välittömästi20.9.2021 15:18:09 EEST | Tiedote

Määräyksen lisäksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 17.9.2021 kotihoidon epäkohdista huomautuksen Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä kotihoidon toiminnasta vastaaville johtaville viranhaltijoille vastaisen toiminnan varalle. Aluehallintovirasto jatkaa alueiden kotihoidon valvontaa ja tekee asiasta myöhemmin lisäselvityspyynnön Tampereen kaupungille.

Yhteistyökokous lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen hoitoon pääsyn varmistamiseksi Kuopiossa - aluehallintovirasto jatkaa valvontaa20.9.2021 13:20:12 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti yhteistyökokouksen Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saattamiseksi lain edellyttämälle tasolle. Yhteistyössä palvelujen järjestämiseksi Kuopion kaupungin ja sairaanhoitopiirin välillä on ollut merkittäviä ongelmia, ja hoitoon pääsyssä on ollut pitkiä viiveitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme