Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto määrää Pirkanmaan sairaanhoitopiirin huolehtimaan riittävistä resursseista lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian osastohoidossa

Jaa

Aluehallintovirasto toteaa ratkaisussaan, että osastohoidon resurssipuutteiden vuoksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian vuodeosastoilla ei toteudu potilaslaissa turvattu potilaan oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon eikä perustuslaissa turvattuun yksityisyyden suojaan. Epäkohdat on korjattava 31.12.2022 mennessä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on 8.6.2022 määrännyt päätöksellään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin noudattamaan terveydenhuoltolain 10 §:n ja mielenterveyslain 4 §:n vaatimuksia siitä, että terveydenhuollon palvelut on alueella järjestettävä sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisiksi kuin kuntayhtymän alueen tarve edellyttää.

Aluehallintovirasto on vuodesta 2019 saakka valvonut aluksi hoitoon pääsyn määräaikojen noudattamista Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja kesäkuusta 2021 alkaen lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian vuodeosastojen tilannetta.

Aluehallintovirasto huomautti ensin puutteista

Aluehallintovirasto on aiemmassa ratkaisussaan antanut Pirkanmaan sairaanhoitopiirille huomautuksen siitä, että sairaanhoitopiirillä tulee olla käytettävissään riittävästi terveydenhuollon ammattihenkilöitä sekä toiminnan edellyttämät, asianmukaiset toimitilat. Aluehallintovirasto on arvioinut, että vuodeosastojen jatkuva ylipaikkatilanne saattaa johtaa potilasturvallisuuden vaarantumiseen sekä vaikuttaa haitallisesti lastenpsykiatristen ja nuorisopsykiatristen potilaiden hoitoon.

Aluehallintovirastoon on ratkaisun jälkeen saapunut useita epäkohtailmoituksia, joiden mukaan vuodeosastoilla potilasturvallisuus vaarantuu päivittäin liian vähäisen hoitajaresurssin, jatkuvan ylipaikkatilanteen sekä kuormituksen vuoksi.

Tarkastuskäynti osoitti tilat riittämättömiksi

Aluehallintovirasto on ilmoitusten vuoksi tehnyt ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin TAYSin nuorisopsykiatrian vuodeosastolle ja viikko-osastolle. Tarkastuskäynnillä aluehallintovirasto on todennut, että tilat ovat siistit, uudet ja potilasturvallisuuden näkökulmasta hyvin suunnitellut. Tilat ovat kuitenkin liian pienet osaston potilasmäärään nähden.

Aluehallintovirasto pitää hyvänä, että sairaanhoitopiiri on ryhtynyt toimenpiteisiin osastohoidon tilanteen korjaamiseksi perustamalla syksyllä 2021 uuden kuusipaikkaisen nuorisopsykiatrian viikko-osaston. Tämä on kuitenkin toistaiseksi osoittautunut riittämättömäksi toimenpiteeksi eikä ole poistanut nuorisopsykiatrian viikko-osaston ylikuormitusta.

Aluehallintovirasto on tarkastuskäynnin, saapuneiden epäkohtailmoitusten ja sairaanhoitopiiriltä saatujen selvitysten perusteella todennut, että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ei noudata toiminnassaan terveydenhuoltolain ja mielenterveyslain säädöksiä terveydenhuollon riittävistä voimavaroista. Tiloja ja henkilöstöä on edelleen liian vähän.

Ratkaisu

Aluehallintovirasto toteaa ratkaisussaan, että osastohoidon resurssipuutteiden vuoksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian vuodeosastoilla ei toteudu potilaslaissa turvattu potilaan oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon eikä perustuslaissa turvattuun yksityisyyden suojaan. Aluehallintovirasto viittaa ratkaisussaan myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2016 julkaisemaan oppaaseen sekä eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuihin.

Aluehallintovirasto katsoo aiheelliseksi antaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirille määräyksen, jonka mukaan sairaanhoitopiirin on toiminnassaan noudatettava terveydenhuoltolain ja mielenterveyslain määräyksiä riittävien terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä alueellaan. Sairaanhoitopiirillä tulee lisäksi olla käytettävissään riittävästi terveydenhuollon ammattihenkilöitä terveydenhuollon toimeenpanoon kuuluvia tehtäviä varten. Epäkohdat on korjattava 31.12.2022 mennessä.

Lue lisää:
Aluehallintoviraston valvontapäätös: määräys Pirkanmaan sairaanhoitopiirille (pdf)

Lisätietoja:

Aluehallintoylilääkäri Laura Blåfield, 0295 018 587
etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme