Aluehallintovirasto

Aluehallintovirasto määräsi asiakastiloja suljettavaksi pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueella 1.-14.3. väliseksi ajaksi

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 26.2.2021 päätöksen, jolla määrätään suljettavaksi asiakas-, osallistuja- ja odotustiloja Espoon, Helsingin, Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon, Tuusulan ja Vantaan kuntien alueilla. Päätös perustuu tartuntatautilain väliaikaiseen pykälään 58 g, ja se on voimassa 1.-14.3.2021.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös koskee seuraavia julkisten ja yksityisten toimijoiden tiloja:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Päätös ei koske sellaisia tiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan. Henkilöiden määrään ei lasketa henkilökuntaa. Lisäksi muuten suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2009 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Päätöksen välttämättömyysharkinnassa aluehallintovirasto on ottanut huomioon, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on epidemiologisesti hyvin eri tilanteessa olevia kuntia. Vaikein epidemiatilanne on pääkaupunkiseudulla, kun taas sairaanhoitopiirin reuna-alueilla on epidemian osalta huomattavasti paremmassa tilanteessa olevia kuntia. Päätös on tehty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suosituksen mukaisesti Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Järvenpään, Keravan, Sipoon, Tuusulan ja Kirkkonummen kuntien alueille. Kyseinen alue muodostaa kiinteän liikkumis- ja työssäkäyntialueen. Alueen koronatartuntojen ilmaantuvuus on korkea, ja siellä todetaan tautiryppäitä. Terveydenhuollon kapasiteetin ylikuormittumisen uhka on suuri, ja tartuntojen määrä on saatava laskuun.

Päätöksellä sulkea tilat pyritään vähentämään erityisesti aikuisten välisiä lähikontakteja. Tartuntatautilain mukaan tilat voidaan määrätä suljettavaksi enintään kahden viikon ajaksi. Aluehallintovirasto seuraa tautitilanteen kehittymistä ja tekee tarvittavat uudet päätökset tilanteen perusteella.

Muualla Uudenmaan alueella toimijoiden on varmistettava riittävät turvavälit tiloissaan - vastaavia määräyksiä tulossa myös muualle Etelä-Suomeen

Etelä-Suomen aluehallintoviraston 24.2. antaman päätöksen mukaan muualla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on niin julkisten kuin yksityisten toimijoiden varmistettava, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Päätös koskee laajalti julkisten ja yksityisten toimijoiden tiloja silloin, kun sisätiloissa toimintaan osallistuu enintään kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa enintään 50 (viisikymmentä) henkilöä.

Toimijoiden on tehtävä suunnitelma siitä, miten ne varmistavat mm. turvavälien toteutumisen tiloissaan. Aluehallintovirasto julkaisee suunnitelmapohjan toimijoiden käyttöön verkkosivuillaan mahdollisimman pian.

Päätös perustuu tartuntatautilain väliaikaiseen pykälään 58 d ja on voimassa 25.2.-14.3.2021. Lisätietoa päätöksestä on tiedotteessa: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69901946.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee vastaavia päätöksiä lähikontaktien välttämisen varmistamisesta myös muille Etelä-Suomen sairaanhoitopiirien alueille, koska epidemiatilanne on leviämisvaiheessa ja kriteerit pykälän 58 d mukaiselle päätökselle täyttyvät. Päätökset on tarkoitus julkaista maaliskuun ensimmäisen viikon aikana.

Lisätietoa:

Lisätietoa medialle:

  • Merja Ekqvist, ylijohtaja, p. 0295 016 271
  • Riku-Matti Lehikoinen, alkoholihallinnon yksikön päällikkö, p. 0295 016 155
  • Oona Mölsä, ylitarkastaja, terveydenhuollon yksikkö, p. 0295 016 592

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Södra Finlands beredskapskommitté: Öppen och tydlig kommunikation stöder samhällets kristålighet13.4.2021 12:24:55 EEST | Tiedote

Södra Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 7.4.2021 för att göra en översikt över coronavirussituationen. Temat för mötet var coronakommunikation och kristålighet. Med representanter för media och kommuner diskuterades mediernas och myndigheternas samarbete i kommunikationen om coronakrisen samt mediernas möjligheter att stärka kriståligheten i samhället.

I en del av landet får restaurangerna hålla öppet med vissa begränsningar - regionförvaltningsverket vägleder och övervakar13.4.2021 09:11:10 EEST | Tiedote

Genom förordning av statsrådet har det bestämts att restaurangerna måste fortsätta hålla stängt i en stor del av landet till och med den 18 april för att få stopp på spridningen av epidemin. I de områden där restaurangerna får hålla öppet finns restriktioner bland annat av serverings- och öppettider. Regionförvaltningsverket vägleder och övervakar restaurangerna när det gäller iakttagandet av restriktionerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme