Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto puuttui Jyväskylän Attendo Telkänsiiven toimintaan – useita epäkohtia on korjattava

Jaa

Ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikön asiakasturvallisuus on vakavasti vaarantunut muun muassa henkilöstömäärään sekä henkilöstön osaamiseen ja koulutukseen liittyvien puutteiden takia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt useita epäkohtia korjattavaksi Jyväskylässä sijaitsevassa Attendo Telkänsiivessä. Aluehallintovirasto otti yksikön valvontaansa marraskuussa 2021 alun perin koronatoimiin liittyvien yhteydenottojen johdosta. Attendo Telkänsiipi on ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikkö, jossa on 62 asiakaspaikkaa.

Aluehallintoviraston valvontapäätöksen ratkaisussa on listattu kaikkiaan 11 kohtaa, joissa on todettu puutteita yksikön toiminnassa. Aluehallintovirasto on määrännyt toiminnasta vastaavan Attendo Telkänhoiva Oy:n huolehtimaan siitä, että yksikön

  • välittömästä asiakastyöstä vastaavat pääosin koulutetut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt
  • henkilöstömitoitus on riittävä kaikissa työvuoroissa
  • asiakasturvallisuus ja henkilöstön riittävyys on varmistettava myös yöaikaan.

Palveluntuottaja sai aluehallintovirastolta huomautukset seuraavista asioista:

  • välittömään asiakastyöhön on laskettu liikaa kouluttamattomia tai vähän koulutettuja henkilöitä
  • yksikköön on otettu joulukuussa 2021 seitsemän uutta asiakasta, vaikka henkilöstöä ei ole ollut riittävästi
  • yksikön omavalvonnassa on puutteita
  • yksikön lääkkeiden säilytyksessä ja huumausainelääkkeiksi luettavien lääkkeiden kulutuksen seurannassa on ollut puutteita
  • kirjaamista ei ole tehty lain edellyttämällä tavalla
  • johtamisesta ei ole huolehdittu asianmukaisesti. Aluehallintovirasto myös kiinnitti palveluntuottajan huomiota siihen, että yksikön johtamisen ja siihen liittyvän sisäisen työnjaon on oltava selkeästi määriteltyjä ja niitä on noudatettava.

Lisäksi aluehallintovirasto kiinnitti päätöksessään palveluntuottajan huomiota siihen, että yksikössä on toteutettava päivittäin asiakkaiden elämänlaatua parantavaa ja toimintakykyä ylläpitävää toimintaa.

Aluehallintovirasto arvioi, että asiakasturvallisuus on yksikössä vaarantunut vakavasti. Attendo Telkänhoiva Oy:n on huolehdittava 25.4.2022 mennessä, että aluehallintoviraston antamat määräykset toiminnan korjaamiseksi toteutuvat. Tehdyistä toimenpiteistä on annettava selvitys aluehallintovirastolle 2.5.2022 mennessä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston valvontapäätös, Attendo Telkänsiipi

Lisätietoja:

ylitarkastaja Jaana Aarnio, p. 0295 018 576

etunimi.sukunimi@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Riskiarvio on pohja alueelliselle valmiussuunnittelulle, todettiin Pohjois-Suomen valmiustoimikunnassa24.5.2022 13:04:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Pohjois-Suomen alueella. Kokouksessa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen esitti ajankohtaiskatsauksen puolustusvoimista.

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme