Aluehallintovirasto

Aluehallintovirasto valvoi kuluttajaluottojen myöntäjiä ja aloitti rekisteriin merkittyjen toimijoiden tietojen ajantasaisuuden tarkastuksen

Jaa

Aluehallintovirasto teki vuonna 2020 useita valvontapäätöksiä, jotka liittyivät luotonantajien ja vertaislainanvälittäjien toimintaan. Valvontapäätöksissä kiinnitettiin erityisesti huomiota kohtuuttoman suuriin korkoihin ja siihen, että asiakkaalle tulee vastata kohtuullisessa ajassa. Alan toimijat ilmoittivat vastausaikojen pidentyneen, koska pandemia vaati muutoksia luotonmyöntäjien työskentelytapoihin ja kuluttajien yhteydenotot lisääntyivät.

Rekisteriin merkittyjen yritysten tietojen ajantasaisuuden tarkistaminen on yksi aluehallintoviraston omavalvonnan painopiste vuosina 2020 ja 2021. Aluehallintovirasto on ottanut vuonna 2020 yhteyttä sellaisiin rekisteröityihin yhtiöihin, joissa on havaittu vastuuhenkilömuutoksia. Rekisteriin merkittyihin yrityksiin on otettu yhteyttä myös, jos yrityksen vastuuhenkilöiden edellisestä luotettavuustarkistuksesta on kulunut yli 2 vuotta aikaa. Rekisteritietojen ajantasaisuus- sekä luotettavuustarkistukset jatkuvat vuonna 2021.

Tarkastuksen yhteydessä havaittiin, että usea luotonantaja ja vertaislainanvälittäjä oli laiminlyönyt velvollisuutensa ilmoittaa viipymättä muutoksista, jotka tulee merkitä rekisteriin. Aluehallintovirasto kiinnitti laiminlyöneiden luotonmyöntäjien huomiota kyseisen velvollisuuden noudattamiseen.  

Aluehallintovirasto tiedotti heinäkuussa 2020 rekisteriin merkityille yrityksille kuluttajansuojalain muutoksista, jotka liittyivät määräaikaisten kuluttajaluottojen hintasääntelyyn ja suoramarkkinoinnin kieltoon. Muutokset tulivat voimaan heinäkuussa 2020.  Moni yhtiö ilmoitti keskeyttävänsä luottojen myöntämisen väliaikaisen hintasääntelyn aikana. Aluehallintovirastolle ei ole tullut kuluttajilta suuria määriä ilmoituksia väliaikaisen sääntelyn rikkomisesta.

Vuoden 2020 aikana luotonantaja- ja vertaislainanvälittäjärekisteriin merkittiin kaksi uutta toimijaa ja rekisteristä poistui neljä yhtiötä. Rekisterin tietojen tarkistaminen jatkuu vuonna 2021.

Aluehallintovirasto valvoo toimintaa

Etelä-Suomena aluehallintoviraston tehtäviin kuuluu valvoa koko maan alueella, että kuluttajaluottojen tarjoajat ja vertaislainojen välittäjät ovat rekisteröityneitä ja täyttävät rekisteröinnin edellytykset. Tehtävään kuuluu myös kuluttajaluottojen valvonta, joka tehdään Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjauksessa kuluttajansuojalain mukaisesti.

Lisää tietoa luotonantaja- ja vertaislainanvälittäjärekisteristä löytyy aluehallintoviraston verkkosivulta  luotonantajat ja vertaislainanvälittäjät.


Lisätietoa
ylitarkastaja Sinikka Elers, p. 0295 016 573
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Egentliga Finland befinner sig på coronaepidemins basnivå, restriktionerna för sammankomster hävs15.6.2021 14:20:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har fattat ett beslut som innebär att deltagarantalet i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Egentliga Finland inte längre begränsas. Landskapet har övergått till coronaepidemins basnivå, vilket innebär att man inom kommunerna i landskapet från och med den 16 juni kan ordna evenemang och tillställningar inomhus och utomhus utan deltagarbegränsningar.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä lievennetään koronarajoituksia 16.6. alkaen15.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää alueellisten koronakoordinaatioryhmien suositusten mukaisesti Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kokoontumisrajoituksia 16.6.2021 alkaen. Tilaisuuksia voi järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, mutta osallistujien terveysturvallisuus täytyy varmistaa. Lisäksi alueilta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

Pakollinen terveystarkastus jatkuu Lapin rajanylityspaikoilla riskimaista maahan tuleville, mutta rajaohjeisiin on tullut muutoksia15.6.2021 12:45:49 EEST | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto määrää pakollisen terveystarkastuksen kaikille riskimaista Enontekiön, Inarin, Kemin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pellon, Rovaniemen, Sallan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville. Tarkastukseen osallistutaan maahantulon jälkeen. Kaksi koronarokotusta saaneiden ei tarvitse käydä koronatestissä.

Alueelliset verkostot näyttivät voimansa pandemiassa, kuntajohtajat kiittivät15.6.2021 10:11:40 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja alueen kuntajohtajien verkosto kokoontui vuoden 2021 kevätkaudella 22. kerran pohtimaan koronaepidemian torjuntatoimia Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Verkostoa vetävän ylijohtaja Terttu Savolaisen mukaan keväällä alueellinen epidemian torjunnan hybridistrategia toteutui erinomaisesti. Niissä kunnissa ja alueilla, joissa tarvittiin yleistä linjaa tiukempia rajoituksia, päätökset tehtiin ripeästi.

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme