Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirastojen roolia tulisi vahvistaa

Jaa

Oulun vaalipiirin kansanedustajat vierailivat Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa ylijohtaja Terttu Savolaisen infossa ja verkkotapaamisessa.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen ja viraston vastuualueiden johto tapasivat alueen kansanedustajat hybridikokouksessa 3.10.2022. Ylijohtaja Terttu Savolainen totesi, että poikkeukselliset olot ovat työllistäneet virastoa. ”Ensin oli korona, sen jälkeen tuli Ukrainan kriisi ja siihen liittyvästä alueellisesta varautumisesta huolehtiminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon työtaistelutilanne.” Ylijohtaja kiitti eduskuntaa, että olemme saaneet niiden hoitoon lisävoimavaroja.

Ylijohtaja Savolainen ja viraston vastuualuejohtajat toivat esille havaintojaan ilmiöistä aluehallintoviraston alueella Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Työsuojelun ja ympäristölupien osalta toimialueena on myös Lappi.

Oulun vaalipiirin kansanedustajien ryhmän yhdyshenkilönä toimii Jenni Pitko. Tapaamisessa olivat kansanedustajista mukana lisäksi Mikko Kinnunen ja Teamsin kautta Pekka Aittakumpu, Katja Hänninen ja Hanna-Leena Mattila.

Avien työtä sävyttänyt häiriötilanteiden hoitaminen

Avien työtä on koronasta lähtien osittain sävyttänyt erilaisten häiriötilanteiden hoitaminen. Olemmehan menneet koko yhteiskuntana kriisistä kriisiin.

Ylijohtaja kertoi toimista, joita virasto on tehnyt alueellisen varautumisen vahvistamiseksi.

Etuna meillä on, että tunnemme alueemme olosuhteet, sidosryhmät ja asiakkaat. Pystymme vaikuttavalla tavalla toimimaan yhteisten tavoitteiden eteen. Toivomme että aluehallintoviraston yhteensovittavaa roolia selkeytettäisiin lainsäädännössä.

”Jatkossa korostamme Pohjois-Suomen alueen merkitystä maamme huoltovarmuudessa”, ylijohtaja linjasi.

Hyvinvointialueiden aloittaessa valvontatehtävät muuttuvat ja lisääntyvät

Pelastustoimen ja sosiaali- ja terveydenhuollon valvontatehtävät muuttuvat ja lisääntyvät, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 2023 alussa.

Sosiaali- terveydenhuollon puolella tullaan ohjaamaan ja valvomaan hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen lainmukaisuuden lisäksi tuotannon ja järjestämisvastuun kokonaisuutta ja sen lainmukaisuutta.

Pelastustoimen osalta avien asiantuntijat arvioivat palvelutasoa, talousarviota ja  investointeja.

Valtion aluehallinnon avien ja ELY:jen oltava läsnä maakunnissa

Ylijohtaja Terttu Savolainen muistutti, että Itä- ja Pohjois-Suomen maankuntien huippukokouksessa 2.9. maakunnat ovat ottaneet kannan valtion aluehallinnon tulevaisuudesta. Siinä he edellyttävät valtion aluehallinnolta aitoa läsnäoloa ja alueellista toimivaltaa ja mahdollisuutta kumppanuuteen maakuntien liittojen ja hyvinvointialueiden kanssa.

”On hienoa, että maakuntien liitot pohjoisessa ja itäisessä Suomessa kannattavat valtion aluehallinnon kehittämistä alueillaan ja itsenäistä toimivaltaa,” ylijohtaja totesi.

Ylijohtaja Terttu Savolaisen avaussanojen jälkeen oman vastuualueensa ajankohtaisista teemoista käytettiin seuraavat puheenvuorot:

  • Pelastustoimi ja varautuminen, johtaja Petteri Koskinen
  • Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat, johtaja Maria Siurua
  • Opetus- ja kulttuuritoimi, liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen
  • Ympäristöluvat, ympäristöneuvos Valtteri Niskanen
  • Työsuojelu, johtaja Hanna-Kaisa Rajala

Kansanedustajilta kysymyksiä varautumisen haasteista ja uhkaavasta työvoimapulasta

Kansanedustajat esittivät kysymyksiä ja havaintojaan vilkkaasti. Esimerkiksi viraston työ alueellisessa varautumisessa ja sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnassa alueella herättivät kiinnostusta.

Eduskunnan valiokunnissa käsitellään parhaillaan huoltovarmuuden selontekoa, jossa tapaamisessa saadut tiedot ovat hyödyksi.

Tarkasti eduskunnassa seurataan lisäksi esimerkiksi hoitajamitoituksen seurauksena uhkaavia hoitoyksikköjen sulkemisia, joita ei toistaiseksi alueella ole tapahtunut.

Alueen kansanedustajat toivoisivat lisätietoja työvoimapulasta paitsi hoiva-alalla, myös opetus- ja kulttuurialalla.

Ympäristöluvituksen alalta kiinnostavat vihreän siirtymän hankkeiden lupakäsittelyn ohituskaista ja muut merkittäviin ympäristöhaittoihin liittyvät toimijoiden antamat tiedot.

Jatkossakin Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon voi luottaa ja se haluaa palvella alueemme asukkaita parhaalla tavalla ja tehdä työtä alueemme hyväksi, kuten ylijohtaja avaussanoissaan vakuutti.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, terttu.savolainen@avi.fi

Pohjois-Suomi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme