Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintoviraston ohjaus- ja arviointikäynnit täydentävät tilannekuvaa hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista

Jaa
Etelä-Suomen aluehallintovirasto ohjaa hyvinvointialueiden omavalvontaa ja palvelujen järjestämisvastuun noudattamista mm. ohjaus- ja arviointikäynneillä, jotka täydentävät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen valvontaa. Käynnit tehdään vuosittain jokaiselle hyvinvointialueelle.

Aluehallintovirasto tekee osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ohjaus- ja valvontatyötä ohjaus- ja arviointikäyntejä hyvinvointialueille. Käynneillä muun muassa tuetaan hyvinvointialueiden valmiuksia omavalvonnan ja järjestämisvastuun toteuttamiseen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki viime vuonna ohjaus- ja arviointikäynnin jokaiselle alueensa aloittavalle hyvinvointialueelle, joita on yhteensä kymmenen (ml. Helsingin kaupunki ja HUS-yhtymä). Käynneillä pyrittiin saamaan ajantasaista tietoa alueen valmistelun tilanteesta, tulevasta rakenteesta sekä avainhenkilöistä.

”Käynneillä halusimme erityisesti kuvausta tulevan omavalvontatoiminnan organisoitumisesta ja resurssoinnista alueilla, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon valmius- ja varautumistoiminnasta”, kertoo hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen yksikön päällikkö Anne Hiiri Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Aluehallintovirasto saa käyntien yhteydessä hyvinvointialueilta, Helsingin kaupungilta ja HUS-yhtymältä tietoja alueen toiminnasta, palvelujen toteutustavoista, paikallisista olosuhteista ja erilaisista taustatekijöistä, jotka ovat johtaneet olemassa oleviin tilanteisiin. Tarkoituksena on perehdyttää alueiden luottamushenkilöitä, johtoa ja henkilöstöä valvontaohjelmiin, lainsäädäntöön sekä muihin sosiaali- ja terveydenhuollon toteuttamisen kannalta ajankohtaisiin asioihin.

”Käynnit luovat jatkuvuutta tilanneymmärrykselle ja tarjoavat mahdollisuuden keskeiseen tiedonvaihtoon ja vuoropuheluun valvontaviranomaisen ja hyvinvointialueiden välillä”, Anne Hiiri summaa.

Tämän vuoden käynnit keskittyvät järjestämisvastuun ja omavalvonnan toteutumiseen

Vastaavat ohjaus- ja arviointikäynnit hyvinvointialueille järjestetään myös tänä vuonna, ja jatkossakin tarkoitus on tehdä käyntejä vuosittain jokaiselle hyvinvointialueelle. Käynnit toteuttavat aluehallintovirastojen ja Valviran yhteistä sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallista valvontaohjelmaa vuosille 2020­-2023, ja syksyn 2023 ja alkuvuoden 2024 käynnit tehdään yhdessä Valviran kanssa. Vuoden 2023 käynneillä keskitytään valvontaohjelman mukaisesti erityisesti seuraamaan hyvinvointialueiden järjestämisvastuun sekä siihen liittyvän omavalvonnan toteutumista.

Lisäksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja hyvinvointialueiden ylin johto kokoontuu 31.1.2023 aluehallintoviraston johdolla yhteisen tilannekuvan luomiseksi ja keskinäisen vuoropuhelun ja yhteydenpidon tiivistämiseksi. Tavoitteena on jatkaa tulevaisuudessa myös näitä yhteisen keskustelun foorumeja.

Aluehallintovirasto ohjaa ja valvoo hyvinvointialueiden omavalvontaa

Hyvinvointialueet vastaavat kaikkien ostopalveluna hankkimiensa ja itse tuottamiensa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen valvonnasta. Hyvinvointialueen on omavalvonnallaan varmistettava, että se itse hoitaa tehtävänsä lainmukaisesti ja että sen tekemiä ostopalvelusopimuksia noudatetaan. Omavalvonnassa on erityisesti varmistettava palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu sekä asiakkaiden ja potilaiden yhdenvertaisuus.

Aluehallintovirasto ohjaa ja tukee hyvinvointialueita ja varmistaa, että hyvinvointialueiden omavalvonta toteutuu. Viranomaisvalvonnan tehtävänä on myös puuttua epäkohtiin, kun omavalvonta ei riitä. Aluehallintovirasto ryhtyy tietoonsa tulleen valvonta-asian perusteella niihin toimenpiteisiin, joihin se arvioi olevan aihetta asiakas- tai potilasturvallisuuden varmistamisen tai lain noudattamisen kannalta. Tavoitteena on ennakoiva, epäkohtien syntymistä ehkäisevä valvonta sekä mahdollisimman nopea epäkohtiin puuttuminen.

Kun aluehallintovirasto selvittää valvonta-asioita, se kiinnittää huomiota erityisesti siihen, miten hyvinvointialue on varautunut ja reagoi asiaan omavalvonnassaan ja mitä korjaavia toimenpiteitä se tekee. Ohjaus- ja arviointikäynneillä keskeistä on tietojen vaihtaminen ja ohjauksen antaminen.

Lue lisää:

Medialle:

  • ohjaus- ja arviointikäynnit: yksikön päällikkö Anne Hiiri, p. 0295 016 067, Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen
  • sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta: yksikön päällikkö Niina Väkeväinen, p. 0295 016 356, Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta
  • pelastustoimen valvonta: pelastusylitarkastaja Mira Leinonen, p. 0295 016 572, Pelastustoimi ja varautuminen
  • ylijohtaja Merja Ekqvist, p. 0295 016 271

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laskutuspalvelun käyttäminen – olivatko työntekijät työsuhteessa vastaajayhtiöön22.3.2023 12:51:16 EET | Tiedote

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi asbestipurkutyötä suorittavan yhtiön toimitusjohtajalle 40 päiväsakkoa. Yhtiölle esitetty yhteisösakkovaatimus hylättiin. Käräjäoikeus arvioi asbestipurkutyössä esiin tulleiden laiminlyöntien lisäksi sitä, tulkittiinko laskutuspalvelua käyttäneet asbestinpurkajat kevytyrittäjiksi vai työstä vastanneen yhtiön tai työn laskuttaneen yrityksen työntekijöiksi. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.3.2023.

Regionförvaltningsverket i Norra Finland: Centret för stora rovdjur i Kuusamo ska ordna nödvändig tandvård för djuren senast 31.5.202322.3.2023 12:39:14 EET | Tiedote

I juli i fjol ålade Regionförvaltningsverket i Norra Finland centret för stora rovdjur i Kuusamo att rätta till de missförhållanden som observerats i skötseln av djuren senast 31.8.2022. Utifrån regionförvaltningsverkets begäran om utredning i november har centret för stora rovdjur inte inom utsatt tid, och inte heller därefter, ordnat en lämplig veterinärbesiktning av alla djur och inte skaffat vård för alla djur som behöver den.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: Kuusamon Suurpetokeskuksen on järjestettävä eläimille tarvittava hammashoito 31.5.2023 mennessä22.3.2023 12:35:30 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on viime vuoden heinäkuussa määrännyt Kuusamon Suurpetokeskuksen korjaamaan eläinten hoidossa havaitut epäkohdat 31.8.2022 mennessä. Aluehallintoviraston marraskuussa tekemän selvityspyynnön perustella suurpetokeskus ei ole määräaikaan mennessä, eikä sen jälkeenkään, aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti järjestänyt kaikille eläimille asianmukaista eläinlääkärin tekemää terveystarkastusta, eikä hankkinut hoitoa kaikille sitä tarvitseville eläimille.

Vid veckoslutsinspektioner på byggarbetsplatser övervakas användningen av utländsk arbetskraft och arbetssäkerheten21.3.2023 07:10:00 EET | Tiedote

I år görs arbetarskyddsinspektioner på byggarbetsplatser i Södra Finland under flera veckoslut. Vid inspektionerna övervakas särskilt användningen av utländsk arbetskraft och arbetssäkerheten. Samtidigt samlar man in information för den fortsatta övervakningen om hur arbetsgivaren iakttar anställningsförhållandets minimivillkor till exempel i fråga om lön och arbetstider. På detta sätt strävar man efter att bekämpa utnyttjandet av utländsk arbetskraft inom byggbranschen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme