Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirastot ja Valvira muistuttavat kuntia ehkäisevän päihdetyön palveluiden järjestämisestä

Jaa

Aluehallintovirastot ohjaavat ja valvovat kuntien sosiaali- ja terveyspalveluita. Tänä vuonna virastot valvovat erityisesti kuntien ehkäisevää päihdetyötä.

Aluehallintovirastot ja Valvira määrittelevät nelivuotiskausiksi valvontaohjelman, joka keskittyy tiettyihin kehitysalueisiin sote-valvonnassa. Ohjelman mukaisesti avit tarkastelevat tänä vuonna kuntien ehkäisevän päihdetyön rakenteita, laatua ja sisältöä. Valvonnassa hyödynnetään THL:n ja aluehallintovirastojen viime vuonna tekemää kyselyä kunnan ehkäisevän päihdetyön tilasta.

Selvityspyyntö kuntiin

Avit lähettävät selvityspyynnön niihin kuntiin, jotka eivät ole nimenneet ehkäisevästä päihdetyöstä vastaavaa toimielintä tai toimielimen valtuuttamaa, ehkäisevää päihdetyötä toimeenpanevaa monialaista työryhmää. Selvityspyynnön saavat myös ne kunnat, joista tätä tietoa ei ollut saatavilla.

Selvityspyyntöjä lähetetään 63 (Etelä-Suomen avin alueella kolmeentoista, Itä-Suomen alueella seitsemään, Lapin alueella kahteen, Lounais-Suomen avin alueella yhteentoista, Länsi- ja Sisä-Suomen alueella kahteenkymmeneen sekä Pohjois-Suomen alueella yhdeksään) kuntaan.

Kaikki kunnat saavat ohjauskirjeen

Selvityspyynnön lisäksi jokaiseen kuntaan lähetetään ohjauskirje, jonka tarkoituksena on muistuttaa kunnan lakisääteisistä tehtävistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä sekä ehkäisevässä päihdetyössä. Nämä lakisääteiset tehtävät säilyvät kunnilla, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuonna 2023. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä tulee voimaan 1.1.2023. Sen mukaan yhteistyö hyvinvointialueen kanssa on kuntien uusi tehtävä.

Kunnan vastuulla olevat ehkäisevän päihdetyön tehtävät:

  • Kunnan päihdeolojen seuranta ja niitä koskeva tiedotus.
  • Päihdehaittoja ja niiden vähentämistä koskeva viestintä yksilöille ja koko väestölle.
  • Päihdehaittoja ehkäisevien toimien osaamisen lisääminen ja tukeminen kaikissa kunnan tehtävissä.
  • Ehkäisevän päihdetyön toimien esittäminen ja edistäminen kunnan hallinnossa.
  • Kunnan toimien sovittaminen yhteen eri toimijoiden (mm. poliisi, alkoholi- ja tupakkalakien noudattamisen valvonta, elinkeinoelämän ja ehkäisevään päihdetyöhön osallistuvat yleishyödylliset yhteisöt) kanssa.
  • Edistää asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia päihteiden aiheuttamien haittojen vähentämiseksi viranomaisyhteistyöllä, viranomaisille annettavilla lausunnoilla sekä kunnan omilla toimilla.
  • Ehkäisevän päihdetyön liittäminen osaksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä sitä koskevaa suunnittelua ja seurantaa.

 Lisätietoja

Medialle

ylitarkastaja, Irja Hemmilä, p. 0295 209 531, Valvira

ylitarkastaja Heli Heimala, p. 0295 016 115, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

terveydenhuollon ylitarkastaja Katja Maksimainen, p. 0295 016 893, Itä-Suomen aluehallintovirasto

ylitarkastaja Sanna Ylitalo p. 0295 017 386, Lapin aluehallintovirasto

terveydenhuollon ylitarkastaja, Pauli Kamsula, p. 0295 018 083, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

ylitarkastaja Jenni Lahtinen p. 0295 018 117, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

ylitarkastaja Raija Fors, p. 0295 017 559, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevia rajoituksia kiristetään Uudellamaalla, myös Kanta-Hämeeseen rajoituksia2.12.2021 19:48:44 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Kanta-Hämeessä kielletään sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Rajoitukset tulevat voimaan 4.12. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Enintään 20 hengen kokoontumisrajoitukset voimaan sisätiloissa Pohjois-Pohjanmaalla – koronapassilla mahdollisuus vapautua rajoituksista2.12.2021 17:02:40 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä. Toimijat voivat järjestää yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Määräys on voimassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella ajalla 3.12.2021 - 31.12.2021.

Transport- och logistikpersonal befrias från obligatoriska hälsokontroller vid gränsövergångarna1.12.2021 16:59:01 EET | Tiedote

Hälsokontrollerna vid gränsövergångarna fortsätter. På grund av försörjningsberedskapen befrias transport- och logistikpersonal från hälsokontrollerna. Också landsförteckningen i förordnandet slopas – i stället kommer en hänvisning till Institutet för hälsa och välfärds webbplats som uppdateras med länder där det har upptäckts spridning av virusvarianten omicron.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme