Aluehallintovirastot myönsivät kirjastojen kehittämishankkeisiin 1,9 miljoonaa euroa ‒ lukutaitoa, robotiikkaa ja palvelumuotoilua
Aluehallintovirastot ovat myöntäneet kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kehittämiseen avustuksia 1 897 140 euroa 94 eri hankkeelle. Avustushakemuksia saatiin yhteensä 111. Hakemusten määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna, mutta koronapandemiaa edeltävään aikaan ei hakemusten määrässä vielä ylletty.
Yhteistyötä, palvelumuotoilua ja vaikuttavuutta
Kirjastokimpat ovat kirjastojen vapaaehtoista yhteistyötä, jonka avulla kirjastot voivat säästää kustannuksissa mutta silti tarjota paremmat palvelut. Käyttäjille kirjastokimpat näkyvät erityisesti siten, että yhdellä kirjastokortilla voi lainata laajasti alueen kirjastoista ja käytettävissä on oman kunnan kirjastoa laajempi kokoelma. Kirjastokimpat myös kehittävät palvelujaan yhdessä hankkeiden avulla.
Valtionavustusta myönnettiin kimppojen hankkeille eri puolilla maata. Porin Satakirjastojen kimppatoiminnan perusparannus -hankkeessa ja Haapajärven Karttamerkit kohdalleen – Jokikirjastolaiset yhteisiä toimintamalleja tiivistämässä -hankkeessa on tavoitteena kehittää strategialähtöisesti yhteisiä palvelumalleja. Seinäjoen Parasta palvelua – Eepos -hankkeessa ja Turun Vaski-yhteisöstä rohkeutta -hankkeessa on tavoitteena lisätä palvelumuotoiluosaamista ja kehittää kirjastojen asiakaspalvelua palvelumuotoilun keinoin. Vaikka kimpan hankkeessa avustuksen saa yksi kirjasto, hankkeen toteuttamisessa ovat mukana kaikki kimpan kirjastot. Näin yhden hankkeen vaikutus leviää laajalle.
Palvelumuotoilu on monipuolinen menetelmä. Porvoon hankkeessa Ikäviisaat palvelut Porvoon kirjastoihin kehitetään kirjaston palveluja yli 65-vuotiaille palvelumuotoilun keinoin kohderyhmää ja henkilökuntaa osallistamalla. Kimppa on mukana tässäkin hankkeessa, koska hankkeen tuloksia on tarkoitus levittää Helle-kimpan muihin kirjastoihin. Euran Elinvoimainen kirjastoverkosto – Euran kirjastojen tilojen ja toimintamallin uudistaminen -hankkeessa palvelumuotoilun avulla suunnitellaan Euran kirjastojen uusia tiloja ja toiminnallisuuksia.
Kokeiluja – robotiikkaa ja kulttuurineuvontaa
Resurssien niukkuus kirjastoissa ei tue rohkeaa innovointia ja kokeilumieltä. Siksi on rahoittajallekin erityinen ilo, kun tällaisia hakemuksia on ja niitä voidaan rahoittaa.
Jyväskylän Robotit tulivat kirjastoon! -hankkeessa testataan puettavaa robotiikkaa (eksoskeletoneja) ja niiden soveltuvuutta kirjastotyöhön ja kuormituksen vähentämiseen. Hankkeesta hyötyy koko kirjastokenttä, sillä kokemukset jaetaan valtakunnallisesti. Vantaan Puhu robolle – Monikielisten palveluiden lisääminen kirjastossa teknologian ja robotiikan avulla -hankkeessa on nimensä mukaisesti tarkoitus tarjota monikielistä asiakaspalvelua teknologian ja robotiikan avulla.
Kunnat ovat uuden edessä hyvinvointialueiden aloitettua tämän vuoden alussa. Vaikka terveys- ja sosiaalipalvelujen tuottaminen on siirtynyt hyvinvointialueille, hyvinvoinnin edistäminen on edelleen kuntien tehtävänä. Kirjastojen rooli matalan kynnyksen kulttuuripalveluina ja hyvinvoinnin lisääjänä on tunnistettu ja tunnustettu. Kalajoen hankkeessa Kulttuurineuvontaa kirjastoista kokeillaan kehittää toimintamalleja kulttuurihyvinvoinnin elintapaohjaukseen jo toimivan liikuntaneuvonnan rinnalle. Hankkeessa on mukana useampia kirjastoja erikokoisista kunnista Pohjois-Pohjanmaalla, ja yhteistyötä tehdään hyvinvointialueen kanssa.
Lukutaitoa kaikille
Lukutaitojen edistäminen on kirjastojen perinteinen tärkeä tehtävä. Tähän teemaan liittyviä hakemuksia tuli jälleen eniten, ja niitä myös avustettiin eniten. Vaikka kirjastoissa on paljon osaamista lukemisen ja lukutaitojen edistämiseen, kehittämistyöhön tarvitaan lisäresursseja hankkeista. Aina ei tarvita hanketyöntekijää vuodeksi ja kymmenientuhansien avustusta, vaan vähempikin riittää. Tästä esimerkkinä Siilinjärven Pikkulapsiperheet lukemaan -hanke.
Lukemattomien nuorten ja aikuisten lukutaidon tukemisessa kirjastoilla on vielä paljon tehtävää. Kouvolan “Lukemalla jaksaa” – työikäisten lukemisen edistäminen -hankkeessa tavoitteena on aikuisten työikäisten lukemisen ja hyvinvoinnin edistäminen. Tuusulan Sana haltuun – lukutaito työnhaun tukena -hankkeen tavoitteena on vahvistaa erilaisten työllisyyspalveluiden piirissä olevien aikuisten luku- ja kirjoitustaitoa työpajoilla ja valmennuksilla.
Monissa kirjastoissa on kirjastopolkuja peruskouluikäisille, ja niitä on laajennettu myös varhaiskasvatukseen sekä toiselle asteelle. Rovaniemen hankkeessa Toisen asteen kirjastoyhteys: oppivelvollisuusikäiset kirjastopolun piiriin on tavoitteena ottaa lukutaitotyön erityiskohteeksi lukion ja ammattiopiston ensimmäisen vuoden opiskelijat Rovaniemellä, Kittilässä ja Kemijärvellä.
Myönnetyt avustukset alueittain
Linkkien takaa näet aluehallintovirastojen alueillaan myöntämät avustukset:
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 557 100 euroa 23 hankkeelle.
Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 179 000 euroa 14 hankkeelle.
Lapin aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 130 740 euroa 6 hankkeelle.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 245 500 euroa 11 hankkeelle.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 495 200 euroa 29 hankkeelle.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 289 600 euroa 11 hankkeelle.
Aviavustukset.fi -sivustolla on tietoa aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen avustuksista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Etelä-Suomi: ylitarkastaja Kristiina Kontiainen, p. 0295 016 538 ja ylitarkastaja Marko Ojala, p. 0295 016 175
Itä-Suomi: kirjastotoimen ylitarkastaja Virpi Launonen, p. 0295 016 845
Lappi: kirjastotoimen ylitarkastaja Satu Ihanamäki, p. 0295 017 066
Lounais-Suomi: kirjastotoimen ylitarkastaja Anu Ojaranta, p. 0295 018 302
Länsi- ja Sisä-Suomi: kirjastotoimen ylitarkastaja Mika Mustikkamäki, p. 0295 018 843 ja kirjastotoimen ylitarkastaja Jonna Toukonen, p. 0295 018 222
Pohjois-Suomi: kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen, p. 0295 017 552
Ruotsinkieliset ja kaksikieliset hankkeet: sivistystoimen ylitarkastaja Susanne Ahlroth, p. 0295 018 762
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@avi.fi
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun päätöksenteossa puutteita12.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kantelupäätöksen mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun avohuollon päätöksentekomenettely ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Seitsemässä eri kantelussa vuonna 2024 kerrottiin sosiaalityöntekijän perustelleen lainvastaista menettelyään hyvinvointialueen säästötoimenpiteillä.
Brister i beslutsfattandet inom barnskyddet i Birkalands välfärdsområde12.5.2025 14:00:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt ett klagomålsbeslut av Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beslutsfattandet inom barnskyddets öppenvård i Birkalands välfärdsområde inte till alla delar varit lagenligt. I sju olika klagomål år 2024 fördes det fram att socialarbetaren hade motiverat sitt lagstridiga förfarande med välfärdsområdets sparåtgärder.
Ajojärjestelijälle ja kuljettajalle sakkoja ajopiirturin käyttöön ja ajo- ja lepoaikoihin liittyvistä rikkomuksista12.5.2025 11:11:11 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomainen havaitsi työsuojelutarkastuksella maaliskuussa 2023, että satakuntalaisen kuljetusyrityksen kuljettajien ajopiirturikorttien käytössä oli epäselvyyksiä. Yrityksen kuljettaja oli ajanut toisen kuljettajan kuljettajakortilla ilmeisesti peitelläkseen mahdollisia ajo- ja lepoaikasäännöksiä. Työnantaja ei toimittanut työsuojelutarkastajalle pyydettyjä ajo- ja lepoaikatietoja, ja kun tiedot viimein saatiin, havaittiin niissä lukuisia rikkomuksia. Asiaa käsiteltiin lopulta Satakunnan käräjäoikeudessa, joka tuomitsi yhtiön ajojärjestelijän ja rikkomuksia tehneen kuljettajan sakkorangaistukseen. Epäilyt kiistänyt ajojärjestelijä tuomittiin 30 päiväsakkoon, kun taas kuljettaja tunnisti rikkomukset ja hänen rangaistuksensa oli 15 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.5.2025.
Number of workers posted to Finland from abroad increased slowly in 202412.5.2025 08:00:00 EEST | Press release
Growth in the number of workers posted to Finland continued slowly also in 2024. The number of posted workers increased the most in North Ostrobothnia, Åland and South Ostrobothnia. The number decreased the most in Lapland, Central Finland, Eastern Finland and Kainuu.
Antalet arbetstagare som utstationerats till Finland från utlandet ökade långsamt år 202412.5.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ökningen av antalet utstationerade arbetstagare i Finland var fortsatt långsam också år 2024. Antalet utstationerade arbetstagare ökade mest i Norra Österbotten, på Åland och i Södra Österbotten. Antalet minskade mest i Lappland, Mellersta Finland, Östra Finland och Kajanaland.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme