Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirastot osoittivat toimintakykynsä ja yhteistyön voiman koronaepidemian keskellä – toimintakertomus vuodesta 2020

Jaa

Aluehallintoviraston toimintaan vaikutti vuonna 2020 erityisesti koronaepidemia. Epidemiatilanteesta huolimatta viraston toiminta jatkui lähes normaalisti ja asiat pystyttiin hoitamaan tavoiteaikataulujen mukaisesti.

Koronaepidemian torjuntatyötä laajalla rintamalla

Aluehallintovirastolla oli keskeinen rooli koronaepidemian torjuntatyössä. Virasto toimi tiiviissä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa, niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti, jotta koronaviruksen leviäminen saataisiin pysäytettyä. Virasto teki päätöksiä yleisötilaisuuksien ja julkisten tilojen rajoitustoimista sekä valvoi epidemian torjuntatyötä.

Epidemiatilanteeseen liittyvään tiedontarpeeseen vastattiin perustamalla valtakunnallinen koronaneuvonta sekä vastaamalla kysymyksiin viraston verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Erityisesti informaatio-ohjaukseen panostettiin vuoden 2020 aikana.

Korona lisäsi sosiaali- ja terveyden huollon työmäärää merkittävästi

Covid-19-epidemia aiheutti aluehallintovirastojen Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueelle valtavan työmäärän. Se ruuhkautti muun muassa terveydenhuollon ohjaus- ja valvonta-asioiden käsittelyn. Tilanteen vuoksi kehitettiin uusia toimintamalleja ja työtapoja sekä lisättiin huomattavasti aluehallintovirastojen välistä yhteistyötä.  

Vuonna 2020 tuli vireille 3 102 sosiaali- ja terveydenhuollon kantelua, joista 1 885 liittyi terveydenhuoltoon ja 1 217 sosiaalihuoltoon. Ratkaisu annetiin 1 677 terveydenhuollon ja 1 282 sosiaalihuollon kanteluun. Muutosta luvuissa oli vuoteen 2019 verrattuna vain vähän. Kantelut käsiteltiin tavoiteaikataulussa.

Tarttuvista eläintaudeista etenkin afrikkalaisen sikaruton torjunta työllisti ympäristöterveydenhuollon asiantuntijoita. Laittomaan eläinten maahantuontiin liittyvä ohjaus ja päätöksenteko työllistivät myös paljon.

Vuonna 2020 aluehallintovirastossa käsiteltiin 358 sosiaali- ja terveydenhuollon korona-asiaa.

  • ohjaus ja tiedustelut 91
  • valvonta-asiat 141
  • kantelut 107
  • lausuntopyynnöt 19

Koulutustilaisuuksia siirrettiin verkkoon

Opetus- ja kulttuuritoimen järjestämän täydennyskoulutuksen saatavuus, monimuotoisuus ja vaikuttavuus lisääntyivät vuonna 2020. Koronatilanteen vuoksi koulutuksia siirrettiin pidettäväksi verkossa, mikä lisäsi osallistumismahdollisuutta koulutuksiin. Lisäksi vuoden 2020 aikana tehtiin videoita, podcasteja sekä hyödynnettiin sosiaalista mediaa.

Valtionavustusten rahoituspäätöksiä tehtiin opetus- ja kulttuuritoimessa lähes 1 000 kappaletta enemmän kuin vuonna 2019. Lisäys johtui pääasiassa koronatilanteeseen liittyvistä uusista avustuksista.

Ympäristölupien käsittely entistä vaativampaa

Vuonna 2020 vesi- ja ympäristölupa-asioita tuli vireille 1 085 kappaletta ja ratkaisuja annettiin 1 060. Ratkaisuista oli ympäristönsuojelulain mukaisia lupa-asioita 637 ja vesilain mukaisia 423.

Muutokset lainsäädännössä ja niiden soveltaminen ympäristöarvojen muutoksiin tekevät ympäristölupiin liittyvistä asioista aiempaa laajempia ja vaativampia. Siitä huolimatta, lupapäätökset tehtiin tavoiteaikojen puitteissa.

Maanpuolustuskursseja ja valmiusharjoituksia siirrettiin

Vuonna 2020 pelastustoimi selvitti muun muassa pelastuslaitosten laatimien pelastustoimen suunnitelmien tilanteen. Aluehallintovirasto raportoi selvityksen tuloksista sisäministeriölle.

Koronaepidemiatilanteesta johtuen suunnitellut alueelliset maanpuolustuskurssit ja osa valmiusharjoituksista siirrettiin tai peruttiin vuonna 2020. Pelastustoimessa keskityttiin epidemiaan liittyvien alueellisten tilannetietojen keräämiseen, analysointiin ja raportointiin.

Työpaikoilla tehtävien tarkastusten määrä laski

Työsuojeluvastuualueella tehtiin 14 590 tarkastusta vuonna 2020. Edellisenä vuonna tarkastusten määrä oli noin 24 000. Tarkastuksista tehtiin 63 % työpaikoilla ja 37 % asiakirjojen perusteella tai virtuaalisesti. Koronaepidemia vähensi työpaikalla tehtävien tarkastusten määrää ja lisäsi asiakirjojen perusteella tehtäviä tarkastuksia.

Työsuojeluviranomaisiin otettiin yhteyttä verkkopalvelun ja valtakunnallisen puhelinneuvonnan kautta sekä sähköpostitse. Verkkosivuilla vierailtiin yli 300 000 kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Puhelinneuvontaan soitettiin 21 200 kertaa, mikä on lähes saman verran kuin edellisvuonna. Myös sähköpostitse otettiin yhteyttä hieman aiempaa useammin.

Palvelua kehitettiin asiakasnäkökulmasta

Aluehallintovirastot kehittivät viestintäänsä entistä asiakaslähtöisemmäksi, ymmärrettävämmäksi ja saavutettavammaksi. Aluehallintoviraston verkkosivut uudistettiin niin, että asiat kerrotaan selkeällä yleiskielellä ja ne ovat saavutettavuusvaatimusten mukaiset. Lisäksi henkilöstö sai selkeän kielen koulutusta. Aluehallintovirasto sai Kotimaisten kielten keskuksen myöntämän Vuoden selväsanainen 2020 -palkinnon verkkosivu-uudistuksen ja kielikoulutuksen ansiosta.

Vuonna 2020 asiakaspalvelustrategia päivitettiin vastaamaan nykypäivän toimintaympäristöä ja asiakkaiden tarpeita.

Tavoitteiden saavuttaminen vaati henkilökunnalta joustoa

Koronaepidemia toi vuonna 2020 paljon muutoksia aluehallintoviraston työhön. Etätyö ja uusien toimintamallien nopea käyttöönotto sekä normaalista toiminnasta poikkeavat tehtävät lisäsivät työmäärä huomattavasti. Siitä huolimatta päätökset ja informaatio-ohjaustehtävät hoidettiin pääasiassa ajallaan.

Vuonna 2020 aluehallintovirastoissa työskenteli 1 260 henkilöä. Henkilöstön määrä oli lähes sama myös vuonna 2019. Henkilön keski-ikä oli 49,4 vuotta, kun se vielä vuonna 2018 oli 50,3 vuotta.

 

Varautuminen

Rahoitus

Oikeusturva

Lupa

Ohjaus ja valvonta

2020

21

32

76

179

543

2019

18

28

73

186

533

2018

11

27

72

182

495

Työajan jakautuminen toiminnoittain, henkilötyövuotta

Työajan jakautumiseen vuonna 2020 vaikutti koronatilanteen hoito. Aluehallintovirastossa tilanteen hoitamisessa merkittävä osuus tehtävistä kohdistui sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Aluehallintovirastojen bruttomenot vuonna 2020 olivat 98 miljoonaa euroa.

  • 77,9 % henkilöstökuluja
  • 13,7 % palvelujen ostoja

Aluehallintovirastojen tilinpäätös 2020 löytyy verkkosivuiltamme www.avi.fi.


Lisätietoa

hallintojohtaja Henrika Räsänen, p. 0295 016 444
talousyksikön päällikkö Taina Korpi, p. 0295 016 427
viestintäyksikön päällikkö Jaana Lehtovirta, p. 0295 016 404
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme