Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Aluehallitus koolla: muutoksista neuvotellaan henkilöstön kanssa

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 9.5.2023 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla.

Hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoma kävi katsauksessaan läpi toukokuussa käynnistyviä muutosneuvotteluja ja muita ajankohtaisia aiheita.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelmaan liittyvät muutosneuvottelut koskevat yhteensä noin 200 henkilöä, joiden tehtäväkuviin ja työntekopaikkoihin voi tulla muutoksia. Neuvottelujen tavoitteena on uudistaa toimintaa ja rakenteita vuorovaikutuksessa henkilöstön kanssa.

Henkilöstöjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa siitä, että yhteistoimintamenettely hoidetaan muutosneuvotteluina eikä irtisanomisperusteisesti. Tehtävänkuviin mahdollisesti tulevia muutoksia pidetään niin merkittävinä, että työnantajan pitäisi järjestää irtisanomisperusteiset yhteistoimintaneuvottelut.

Aluehallitus linjasi, että muutosneuvotteluissa halutaan edetä neuvottelemalla henkilöstön kanssa, koska sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista halutaan pitää kiinni, eikä irtisanomisille ole tarvetta.

– Emme voi käydä irtisanomisperusteisia yhteistoimintaneuvotteluja ja samalla rekrytoida henkilöstöä, jota tarvitsemme sekä nykyisiin että uusiin palvelumuotoihin. Henkilöstöä tarvitaan erityisesti kotiin annettaviin palveluihin, joita pyritään vahvistamaan etupainotteisesti. Riittävä henkilöstömäärä on myös työhyvinvointikysymys, muistuttaa Ilkka Luoma.

Neuvottelut suunnitellaan ja vaiheistetaan yhteistyössä henkilöstön kanssa. Henkilöstöjärjestöt ovat neuvotteluissa mukana.

Hyvinvointialueen käynnistymiseen liittyviä haasteita ratkotaan yhteistyössä

Pohteen tietohallintojohtaja Ilkka Haataja antoi katsauksen in house -yhtiön Istekki Oy:n toiminnasta.

Hyvinvointialueiden aloitus on ollut poikkeuksellinen tilanne, ja työt ovat ruuhkautuneet koko maassa. Vaikka hyvinvointialueen aloitukseen on varauduttu lisäresurssein, on tekemisen määrä ollut ennakoitua suurempi. Lyhyessä ajassa on tehty paljon uutta, ja osa palveluista on jouduttu ottamaan käyttöön keskeneräisinä.

Suurin ruuhka on ollut käyttäjätunnusten tekemisessä ja jakelussa. Töiden ruuhkautuminen ja viivästykset ovat heikentäneet peruspalveluiden laatua ja hidastaneet ict-muutosprojektien etenemistä. Korjaavina toimenpiteinä Istekki on lisännyt henkilöresursseja palvelutuotantoon ja asiakaspalveluun. Jonotilannetta seurataan aktiivisesti, ja toimintatapoja kehitetään yhteistyössä Pohteen ja Istekin välillä.

Lisäksi käytiin läpi Pohteen henkilöstön palkanmaksun tilannetta. Monetra Oulun tilastojen mukaan virheet henkilöstön palkoissa ovat vähentyneet kuukausi kuukaudelta. Virheellisten palkkojen määrä on vähentynyt tammikuun noin 9,5 prosentista huhtikuun 0,92 prosenttiin. Ongelmat ovat koskeneet pääasiassa kokemuslisiä ja työaikakorvauksia. Lisäksi lyhytaikaisissa työsuhteissa olevien henkilöiden palkkojen maksamisessa on ollut viivettä.

Monetra on vahvistanut asiakaspalveluresurssiaan, ja korjausten käsittely on nopeutunut. Kesään mennessä pyritään pääsemään normaalitilanteeseen.

Vaikka koko organisaatiossa palkanmaksun ongelmia on ollut pienellä määrällä, yksittäisten työntekijöiden kohdalla virheet ja viiveet ovat aiheuttaneet isoa haittaa. Palkanmaksu on työnantajan keskeinen velvollisuus, ja virheet siinä ovat aina vakavia.

Kokousajat ja pöytäkirjat Pohteen sivuilla

Aluehallitus kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 16.5.2023.

Kokousajat, esityslistat ja tarkastetut pöytäkirjat löydät Pohteen verkkosivustolta aluehallituksen sivulta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
PL 10
90029 POHDE

https://www.pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohteella Tyrnävän alueen asiakkaiden kuljetuspalvelun tuottaja vaihtuu1.6.2023 09:51:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan Pohteen alueella Tyrnävän alueen kuljetuspalvelun palvelutuottaja vaihtuu 4.6.2023. Matkat tilataan jatkossa suoraan Tyrnävän sopimusautoilta. Matkan tilaus on tehtävä kello 16.00 mennessä edeltävänä päivänä matkan saatavuuden varmistamiseksi. Tilatun matkan muutoksesta tai peruuntumisesta tulee ilmoittaa vähintään tuntia aikaisemmin ennen tilattua lähtöaikaa.

Korjattu tiedote: Pohteen tarkastuslautakunta antaa 36 suositusta hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseksi30.5.2023 13:29:40 EEST | Tiedote

Pohteen tarkastuslautakunta on arvioinut hyvinvointialueen toiminnan käynnistymistä, hyvinvointialueen strategiaa, henkilöstön riittävyyttä sekä talouden tilannetta ja taloudellisia lähtökohtia toiminnan käynnistyessä. Toteutettujen arviointien pohjalta tarkastuslautakunta antaa 36 suositusta hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseksi. Suositukset liittyvät hyvinvointialueen toimintaan, talouteen ja hallintoon sekä henkilöstöön ja asiakkaisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme