Pirkanmaan hyvinvointialue

Aluevaltuusto valitsi Mika Kontion pelastusjohtajaksi ja hyväksyi esitetyt asiakasmaksut

Jaa

Pirkanmaan aluevaltuusto valitsi tiistaina pelastusjohtajan ja tarkastusjohtajan sekä päätti ensi vuoden asiakasmaksuista.

Pirkanmaan aluevaltuusto valitsi pelastusjohtajan virkaan Mika Kontion ja varalle Teemu-​Taavetti Toivosen. Kontio työskentelee Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkönä ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen integraatiojohtajana.


Kontio totesi aluevaltuuston kokouksessa, että pelastustoimi kärsii tällä hetkellä henkilöstövajeesta, jonka laajuus koko Suomen mittakaavassa on noin 2000 henkilöä.

- Työtä on Pirkanmaallakin tehtävä henkilöstön veto- ja pitovoiman eteen. Työtä tarvitaan myös valtion rahoituksen saamiseksi tähän. Lisäksi sopimuspalokuntien toiminta on varmistettava kaikissa tilanteissa, Kontio sanoi esittäytyessään aluevaltuustossa.

Tarkastusjohtajan virkaan aluevaltuusto valitsi Jarmo Paanasen. Paananen on toiminut pitkään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tarkastusjohtajana.

Nykyisiin asiakasmaksuihin pieniä muutoksia

Aluevaltuusto hyväksyi tiistaina ensi vuodelle sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut. Tällä hetkellä Pirkanmaan kuntien terveydenhuollon tasasuuruisissa asiakasmaksuissa ei ole merkittäviä kuntakohtaisia eroja. Aluevaltuuston hyväksymiin terveydenhuollon tasasuuruisiin asiakasmaksuihin tulee osalle asiakkaista senttien korotuksia. Sen sijaan asiakkaan maksukyvyn mukaan määrättävissä sosiaalihuollon maksuissa on ollut jonkin verran eroja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut täydentyvät syksyn 2022 aikana ja aluevaltuuston hyväksymät ensi vuoden asiakasmaksut julkaistaan syksyllä verkkosivuilla. Vammaispalvelulain kokonaisuudistus on tulossa voimaan 1.1.2023, minkä vuoksi myös vammaispalvelun asiakasmaksut tulevat päätettäviksi myöhemmin lain valmistuttua.

Helpotusta asiakasmaksuihin erityistilanteissa

Aluehallituksen tapaan aluevaltuusto tähdensi avoimen ja selkeän viestinnän ja ohjauksen tarvetta tilanteista, jolloin asiakkaalla on oikeus maksujen alennukseen ja perimättä jättämiseen. Nykyisen lain mukaisesti ohjeet muutoksenhakuun tulee laskun mukana.

Aluevaltuusto hyväksyi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen alentamisen ja perimättä jättämisen perusteet. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain mukaan sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu ja terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava, jos maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista.

Asiakasmaksuja voidaan alentaa tai jättää perimättä, jotta asiakkaalle ei synny toimeentulotuen tarvetta. Niin ikään Kela edellyttää yleensä toimeentulotuen hakijoilta alennuksen hakemista terveydenhuollon tasasuuruisiin asiakasmaksuihin.

Tukipalveluja tuottavat tutut osakkuusyhtiöt

Hyvinvointialueen tukipalveluja tuottaa joukko ennestään tuttuja osakkuusyhtiöitä. Hyvinvointialueelle siirtyy sidosyksikköasemassa olevien yhtiöiden osakkeita Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä. Aluevaltuusto päätti hyvinvointialueen tukipalveluiden keskittämisestä seuraaville yhtiöille - muut tukipalvelut tuotettaisiin lähtökohtaisesti omana toimintana:

  • Istekki Oy: ICT-palvelut sekä lääketieteellisen tekniikan palvelut, arkistojen tietopalvelu
  • Monetra Pirkanmaa Oy: Talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut
  • Pirkanmaan Voimia Oy: Ruoka- ja siivouspalvelut
  • Tuomi Logistiikka Oy: Hankintojen kilpailuttamispalvelut, logistiikkapalvelut ja ajoneuvot sekä hoito- ja yleistarvikkeet
  • Monetra Oulu Oy: Käännös- ja tulkkauspalvelut
  • Sakupe Oy: Pesula-, työ- ja liinavaatepalvelut
  • Servi Oy (Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy): Ruoka- ja siivouspalvelut

Yhtiöt voivat tehdä Pirkanmaalla alihankintasopimuksia alueilla, joilla niillä ei ole omaa toimintaa.

Yhteyshenkilöt

Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola
Puh. 040 183 4295

Aluevaltuuston puheenjohtaja Lauri Lyly
Puh. 050 68293

Kuvat

Pelastusjohtajaksi valittu Mika Kontio kukitettiin aluevaltuustossa.
Pelastusjohtajaksi valittu Mika Kontio kukitettiin aluevaltuustossa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan hyvinvointialue
PL 272
33101 TAMPERE

http://www.pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialueeseen yhdistyvät 1.1.2023 Pirkanmaan maakunnan alueella sijaitsevien kuntien sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalvelut ja sairaanhoitopiiri. Hyvinvointialueelle siirtyy noin 19 000 työntekijää. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Juha Kinnunen valittiin hyvinvointialueen sairaalapalvelujen johtoon26.9.2022 11:34:49 EEST | Tiedote

Sairaalapalvelujen palvelulinjajohtajan virkaan on aluehallituksessa yksimielisesti valittu toimitusjohtaja, terveydenhuollon tohtori Juha Kinnunen. Aluehallitus antoi myös lausuntonsa yliopistosairaaloiden tehtäviä ja rahoitusta koskeviin lakiesityksiin. Investointisuunnitelma jäi pöydälle ja sitä varten pidetään ylimääräinen aluehallituksen kokous tiistaina 27.9., jotta esitys ehtii seuraavaan aluevaltuuston listalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme