Alvar Aalto -museon kesänäyttelynä nähdään Alvar Aallon jalostettu maisema

Alvar Aalto -museo avautuu yleisölle poikkeusjärjestelyin 14. toukokuuta. Lisätietoa museon avautumisesta täältä.
Museossa yleisöä odottaa vuoden päänäyttely, Alvar Aallon jalostettu maisema, joka esittelee Alvar Aallon (1898–1976) suunnittelua, pohtien arkkitehtuurin yhteyttä ympäröivään maisemaan ja luontoon. Aallon tuotannon luontoyhteys on usein toistuva teema, mutta rakennusten tarkastelu maisema-arkkitehtuurin näkökulmasta on vielä varsin vähän tutkittu aihe.
Maisema oli Alvar Aallolle olennainen osa arkkitehtuuria. Aalto oli jo varhain kiinnostunut siitä, kuinka rakennus sovitetaan ympäristöönsä. Hän yhdisti taitavasti maiseman osaksi suunniteltua ympäristöä ja rakensi luonnolle mahdollisuuden kasvaa osaksi arkkitehtuuria. Näyttely kertoo Aallon suunnittelutyöhön vaikuttaneista tekijöistä ja hänen tavastaan muotoilla maisemaa pienimittakaavaisesta puutarhataiteesta suuremman mittakaavan maisemasuunnitteluun.
Elävä luonto edusti Aallolle uudistumista. Samassa hengessä hän tutki niin suomalaista metsää, talonpoikaista arkkitehtuuria kuin Välimeren alueen rinneviljelmiä ja antiikin raunioita. Puolustaessaan kasvillisuuden voimaa Aalto koki puolustavansa eurooppalaista humanismia ja sen traditiota. Aalto puhui hyvin hoidetun metsän puolesta ja tuli samalla raivanneeksi tietä ekologiselle ajattelulle.
”Keskustelu luonnon roolista kaupungissa on erityisen ajankohtainen juuri nyt, kun ympäristö muuttuu vauhdilla ja kaupunkikeskustoja tiivistetään”, kertoo näyttelyn kuraattori, taidehistorioitsija Teija Isohauta. ”Tietoa luonnon merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille saadaan koko ajan lisää. Urbaanit viheralueet ovat hyvin suunniteltuja, mutta samanaikaisesti luonto ajautuu yhä kauemmas kaupunkien keskustoista ja ihmisten täytyy matkata yhä pidemmälle kokemaan elävää luontoa”, Isohauta mainitsee.
Alvar Aalto puolusti kaupunkien viherverkostoja ja elävän luonnon läsnäoloa rakennetussa ympäristössä, ottaen nämä omassa suunnittelussaan huomioon. Aallon opit ovat yhteistä kulttuuriperintöämme ja sovellettavissa maisemasuunnitteluun edelleen. ”Toivoisin, että ihmiset havahtuisivat hoitamaan ympäristöään ja sallimaan erilaisten kerrostumien muodostumisen rakennettuun maisemaan. Historian kunnioitus kertoo välittämisestä – sen oivaltamisesta, miten rakennuksesta tulee merkityksellinen omassa ympäristössään”, sanoo Isohauta.
Näyttelykonseptin on luonut professori emeritus Tom Simons ja näyttelyn käsikirjoituksesta vastaa kuraattori Teija Isohauta. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön ja Arkkitehtuurimuseon kesken.
Kesän ja syksyn aikana museo järjestää näyttelyyn liittyviä opastettuja kierroksia, teemaesittelyjä sekä omatoimikierroksen Jyväskylän yliopiston kampusalueella. Näyttelyn oheisohjelmasta tiedotetaan myöhemmin.
Alvar Aallon jalostettu maisema
Alvar Aalto -museon Galleria 14.5. – 25.10.2020
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
www.alvaraalto.fi
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Museoamanuenssi Mari Murtoniemi
puh. 040 355 9162
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi
Mediatiedustelut:
Tiedottaja Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö
10th International Alvar Aalto Design Seminar – Authenticity, Cohabitation and Evolution in design20.5.2025 16:43:17 EEST | Press release
Participate on site in the 10th International Alvar Aalto Design Seminar - Checkpoint in Jyväskylä on Tuesday 10.6.2025 or free of charge online. The venue is the Main Building of the University of Jyväskylä (Alvar Aalto 1954–55), plus side programme and performances at Aalto2 Museum Centre.
Kansainvälisessä 10. Alvar Aalto -designseminaarissa luupin alla muotoilun autenttisuus, yhteiselo ja evoluutio20.5.2025 14:40:55 EEST | Tiedote
Vuoden suurin Alvar Aalto -tapahtuma järjestetään 10.6.2025 Jyväskylässä. 10. Kansainvälisen Alvar Aalto -designseminaarin - Checkpoint tapahtumapaikkana on Jyväskylän yliopiston päärakennus (Alvar Aalto 1954–55). Oheisohjelmaa ja esityksiä on luvassa myös Aalto2-museokeskuksessa. Seminaariin voi osallistua virtuaalisesti veloituksetta.
The Alvar Aalto Museum’s main summer exhibition highlights Artek’s invisible masters9.4.2025 12:52:44 EEST | Press release
The exhibition showcases the band of gifted designers who worked at Artek over a period of more than 60 years. It puts the spotlight on key designers and lesser-known creators on whose drawing boards unforgettable classics of Artek and Finnish design were born.
Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely nostaa esiin Artekin näkymättömät mestarit9.4.2025 12:30:21 EEST | Tiedote
Näyttely esittelee taitavan suunnittelijajoukon työtä ja tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Esiin nousee keskeisiä suunnittelijoita ja vähemmän tunnettuja tekijöitä, joiden työpöydältä on syntynyt Artekin ja suomalaisen muotoilun ikimuistoisia klassikoita.
Maire Gullichsen-priset 2024 till bildkonstnären Emilia Tanner26.3.2025 14:46:20 EET | Tiedote
Maire Gullichsen-priset för år 2024 har tilldelats bildkonstnären Emilia Tanner, som är känd för sitt ovanligt skickliga och subtila arbete. Maire Gullichsen-priset delas nu ut för elfte gången. Konstprisets summa uppgår till 10 000 euro.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme