Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aalto -viikko tuo Kouvolaan monipuolisen ohjelmiston kaiken ikäisille kulttuurin ystäville

Jaa

Alvar Aalto -viikkoa vietetään tänä vuonna 14.–22.8.2021 Kouvolassa ja tapahtumaviikon teemana on Kouvola – yhtä Aaltoa. Luvassa on kulttuurintäyteinen ohjelmisto arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen, musiikin ja tanssin parissa poikkitaiteellisessa hengessä. Viikko tarjoaa elämyksiä ja työpajoja kaiken ikäisille, makunautintoja unohtamatta. Tapahtumien lomassa voi virkistäytyä vaikkapa nauttimalla kupposen Alvar Aalto -viikon omaa teetä tai kahvia.

Mäntyrinteen omakotitaloja Tehtaanmäen asuinalueella Kouvolan Inkeroisissa. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.
Mäntyrinteen omakotitaloja Tehtaanmäen asuinalueella Kouvolan Inkeroisissa. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

”Odotamme Alvar Aalto -viikosta Kouvolassa upeaa kulttuurifestivaalia, jossa näkyy paitsi Alvar Aallon tuotanto, myös monipuolisesti alueen arkkitehtuuri ja matkailukohteet”, kertoo Kouvolan kaupungin yhteyspäällikkö Anne Käki. ”Toivomme, että ympäri kaupunkia levittäytyvä ohjelmisto saa liikkeelle niin kaupunkilaisia, lähiseutujen asukkaita kuin matkailijoitakin”, hän jatkaa. 

Monipuolisesta ohjelmistosta löytyy tapahtumia jokaiseen makuun

Alvar Aalto -viikon tavoitteena on myös kääntää katse paikkakunnan rakennettuun ympäristöön ja rikkaaseen teolliseen perintöön sekä tehdä sitä eläväksi kaupunkilaisille ja lähiseudun asukkaille.

”Alvar Aalto -viikkoa vietetään nyt viidennen kerran. Jo traditioksi muodostunut tapahtuma kiertää vuorollaan eri Alvar Aalto -kaupungeissa ja tapahtumat kumpuavat kunkin paikkakunnan omista erityispiirteistä, joka näkyy joka vuosi erilaisena kulttuuriohjelmistona”, kertoo Alvar Aalto -säätiön ohjelmapäällikkö Nina Heikkonen.

Eräät tämän vuoden tapahtumista linkittyvät luonnollisestikin Kouvolan Inkeroisissa sijaitsevaan, Alvar Aallon (1898–1976)suunnittelemaan, vuosina 1937–56 rakennettuun paperitehtaaseen ja siihen liittyvään asuinalueeseen, Tehtaanmäen kouluun ja Karhunkankaan omakotialueeseen. Paikkakunnan historia toimii innoittajana useille erilaisille opastetuille kierroksille ja luennoille. Kävely- ja pyöräilykierrokset Ankkapurhasta Alvar Aaltoon raottavat verhoa 150-vuotiaaseen tehdaskylään ja Alvar Aallon suunnittelemiin rakennuksiin. Alvarismin Aalloilla luento- ja kävelykierros kutsuu arkkitehti Heikki Longan ja professori Kirsti Longan seurassa kuulemaan Aallon arkkitehtitoimiston arjesta ja suunnittelutyön taustalla vaikuttaneista teemoista. Arkkitehti Tapani Mustosen luennolla tutustutaan puolestaan Alvar Aallon rakennusten peruskorjauksiin.

Erilaiset taidenäyttelyt hurmaavat Ankkapurhan kulttuuripuistossa ja Kuusankosken taideruukissa. Kuusankoskitalolla nähdään Alvar Aallon reliefejä ja puutaivutuksia keräilijä Pertti Männistön kokoelmasta ja muotoilun opiskelijoiden töihin voi tutustua Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampuksella. Tehdes – arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen seminaarissa tarkastellaan maailmankuulun arkkitehdin suunnittelemaa koulurakennusta ja pohditaan uusia ulottuvuuksia alkuperäisestä käytöstään poistuvalle, ainutlaatuiselle Tehtaanmäen koululle.

Alvar Aalto -viikon kansainvälistä antia edustaa muotoilija Emery Nortonin The table with three legs – lecture performance, joka herättelee tutustumaan muotoilijan työn leikilliseen puoleen.Tanssia Aallon jäljillä -esitys taas tulkitsee Aallon arkkitehtuuria liikkeen keinoin.

Eräs viikon kohokohtia on Virpi Suutarin ohjaaman, suositun Aalto -elokuvan näytös, jonka jälkeen ohjaaja kertoo työstään ja vastaa yleisön kysymyksiin. Tapahtumaviikon musiikkielämyksistä vastaavat mm. INKJAZZ-konsertti, jossa kuullaan tunnettuja artisteja upeassa Ankkapurhan teollisuusmuseon tilassa sekä Kymen Biisiuittamon konsertti Kosketar Virran rannalla Kouvolankylän Jokituvilla.

Alvar Aalto -viikolla on luvassa siis runsas ohjelmistokimara, johon voi kokonaisuudessaan tutustua osoitteessa www.alvaraalto.fi/alvaraaltoviikko
Tapahtumaviikon tuoreimpia kuulumisia pääsee seuraamaan Alvar Aalto -viikon facebook-sivulta. Kouvolan kaupungin verkkosivuilla voi tutustua Alvar Aallon kohteisiin Kouvolassa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto täydentyy kesän aikana. Muutokset mahdollisia.

Kouvola toimii vuonna 2021 kansainvälisen Alvar Aalto -kaupunkien verkoston puheenjohtajana ja Alvar Aalto -viikko on verkostoyhteistyön päätapahtuma. Tapahtumaviikon järjestelyistä vastaavat Kouvolan kaupunki yhdessä Alvar Aalto -säätiön sekä lukuisten tapahtumajärjestäjien kesken. 

Seuraamme COVID-19 tilannetta ja viranomaisten suosituksia tapahtumien järjestämisen ja kävijärajoitusten suhteen ja reagoimme mahdollisiin määräyksiin niiden vaatimalla tavalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alvar Aalto -säätiö
Ohjelmapäällikkö Nina Heikkonen
puh. 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Tuottaja Mira Caselius
puh. 040 7766 931
mira.caselius@alvaraalto.fi

Kouvolan kaupunki
Yhteyspäällikkö Anne Käki
puh. 040 749 1340
anne.kaki@kouvola.fi

Kuvat

Mäntyrinteen omakotitaloja Tehtaanmäen asuinalueella Kouvolan Inkeroisissa. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.
Mäntyrinteen omakotitaloja Tehtaanmäen asuinalueella Kouvolan Inkeroisissa. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.
Lataa
Alvar Aalto -viikon graafinen ilme on suunniteltu yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun oipiskelijoiden ja Alvar Aalto -säätiön kanssa.
Alvar Aalto -viikon graafinen ilme on suunniteltu yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun oipiskelijoiden ja Alvar Aalto -säätiön kanssa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Visit Alvar Aalto verkkosivusto on laajentunut uusilla matkakohteilla ja palvelee nyt myös saksankielisenä12.8.2021 13:25:11 EEST | Tiedote

Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu on laajentunut viidennellä kieliversiolla ja palvelee matkailijoita saksankielisenä. Uuden kieliversion lisäksi mukana on uusia vierailemisen arvoisia arkkitehtuurikohteita sekä houkuttelevia kiertomatkoja. Mestariarkkitehdin maineikkaiden luomusten ympärille rakennettu verkkopalvelu on julkaistu aiemmin suomen-, englannin-, venäjän- ja japaninkielisenä.

Kouvola on ”Yhtä Aaltoa” kun poikkitaiteellinen kulttuurifestivaali valloittaa kaupungin 14.–22.8.202111.8.2021 12:20:51 EEST | Tiedote

Kouvolaan 14.–22.8.2021 saapuva Alvar Aalto -viikko tuo paikkakunnalle poikkitaiteellisen ohjelmiston arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen, musiikin ja tanssin ystäville. Kulttuuritarjontaa ja elämyksiä on luvassa kaiken ikäisille ja tapahtumien lomassa voi voi nautiskella vaikkapa herkullisesta Alvar Aalto -viikon juhlamenusta tai tapahtumaviikon ilmeellä keimailevasta leivoksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme