Vihreät Euroopan parlamentissa

Alviina Alametsä ja Atte Harjanne kutsuvat: EU:n asevienti - miten sen valvontaa vahvistetaan?

Jaa

Alviina Alametsä ja Atte Harjanne järjestävät keskustelutapahtuman EU:n aseviennistä perjantaina 12.11. klo 14.30-16 Eurooppasalissa. Tilaisuus on kaikille avoin.

EU:n jäsenmaat ovat yhdessä maailman toiseksi suurin asekauppias. Valitettavasti aseita ja tarvikkeita viedään myös konfliktialueille, ihmisoikeusloukkauksiin ja diktaattorien käsiin - siitä huolimatta, että jäsenmaat ovat sopineet kahdeksasta kriteeristä, joiden perusteella kansainvälistä asevientiä pitäisi rajoittaa.

Asevientiä on säänneltävä huolellisesti. Tällä hetkellä EU:ssa tuotettujen aseiden vientilupia koskevat päätökset tehdään kansallisella tasolla. Mitä toimia tarvitaan Euroopan unionilta? 

Yhdessä sovittuja asevientikriteereitä tulkitaan eri tavalla eri EU:n jäsenmaissa. Tämä johtaa porsaanreikiin järjestelmässä ja vaihteleviin, ristiriitaisiin vientipäätöksiin ja käytäntöihin. Ilmeinen esimerkki tästä on asevienti Saudi-Arabiaan, jossa useat EU:n jäsenvaltiot - mukaan lukien Saksa - asettivat kiellon, kun taas toiset - kuten Ranska - jatkoivat aseiden vientiä.

EU:n puolustusalan yhteistyöhön panostetaan tällä hetkellä voimakkaasti. EU tukee sotilasteknologian tutkimusta ja kehitystä jäsenmaiden välillä. Tämän kehityksen ja rauhan perusperiaatteiden tulee kulkea käsi kädessäaseviennin valvonnan kanssa. Johdonmukainen asevientipolitiikka voidaan varmistaa esimerkiksi laatimalla vientilupapäätöstä edeltävät, yhteiset EU-tason riskinarviot ja seuranta.

Tässä tilaisuudessa pohdimme EU:n aseviennin nykytilaa ja sitä, kuinka nykyistä säätelyä voidaan parantaa. Uskomme, että tehokkaammalla valvonnalla päästäisiin askeleen lähemmäksi EU:ta, joka edistää aidosti ja johdonmukaisesti demokratiaa, vapautta ja rauhaa.

Lämpimästi tervetuloa mukaan keskustelemaan EU:n asevientijärjestelmän tulevaisuudesta ja kehittämisestä.

Ystävällisin terveisin,

Alviina Alametsä, europarlamentaarikko
Atte Harjanne, kansanedustaja

 

Ohjelma

Avauspuheenvuoro:

Alviina Alametsä, europarlamentaarikko

Asiantuntijapuheenvuorot

Maria Mekri, Saferglobe, toiminnanjohtaja
Ilkka Rentola, Ulkoministeriö, Asevalvonnan yksikkö, yksikönpäällikön sijainen

Paneeli ja keskustelua:

Atte Harjanne, kansanedustaja
Mikko Räkköläinen, Tampereen yliopisto, väitöskirjatutkija
Maria Mekri, Saferglobe, toiminnanjohtaja
Ilkka Rentola, Ulkoministeriö, Asevalvonnan yksikkö, yksikönpäällikön sijainen

Tilaisuutta voi myös seurata etänä Alviina Alametsän Youtube-kanavalta: youtube.com/alviinaalametsatube

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Mepit Niinistö ja Hautala: EU:n aiheuttaman metsäkadon torjunta jäämässä puolitiehen17.11.2021 15:29:03 EET | Tiedote

EU-komissio julkaisi tänään esityksensä EU:n aiheuttaman globaalin metsäkadon torjumiseksi. On erinomaista, että EU vihdoin ryhtyy toimenpiteisiin kulutuksemme aiheuttaman globaalin metsäkadon pysäyttämiseksi ja asettaa EU-markkinoille metsäkatoriskituotteita tuoville yrityksille huolellisuusvelvoitteen. Vihreät mepit Ville Niinistö ja Heidi Hautala näkevät, että esityksessä on kuitenkin huolestuttavia porsaanreikiä niin luonnonsuojelun kuin ihmisoikeuksien osalta.

Ville Niinistö: Energiamurroksen vauhdittaminen vastaa energian hinnannousuun paremmin kuin fossiiliriippuvuuden jatkaminen6.10.2021 12:33:53 EEST | Tiedote

Euroopan hurjasti nousseet kaasun ja sähkön hinnat herättävät huolta. Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö toteaa, että energiamurroksen vauhdittaminen on ratkaisu myös tähän tilanteeseen ja riippuvuutta fossiilitaloudesta kannattaa edelleen vähentää nopeasti. Europarlamentti keskusteli energiapolitiikasta täysistunnossaan tänään Strasbourgissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme