Assemblin Oy

Älyvaatteista rakennusalan työturvallisuuden seuraava suuri innovaatio?

Jaa

Vuosikymmenien ajan rakennusala on taistellut työturvallisuushaasteiden kanssa. Alalla työskentelevien putoamiset, epäergonomiset työasennot ja kaatumiset nostavat edelleen alan tapaturmalukuja ja ennenaikaisia sairaseläköitymisiä. Teknologian Tutkimuskeskus VTT ja rakennusalan toimijat ovat lähteneet etsimään ratkaisuja siihen, kuinka työmaista tehtäisiin entistä turvallisempia työympäristöjä älyvaatteiden ja data-analytiikan avulla.

Kuva: Innopolin työmaalla työvaatekokeiluun valittiin viisi innokasta kaveria, joiden työvaatteisiin asennettiin anturit.
Kuva: Innopolin työmaalla työvaatekokeiluun valittiin viisi innokasta kaveria, joiden työvaatteisiin asennettiin anturit.

Teknologian tutkimuskeskus VTT toteutti rakennusalalla kattavan verkkokyselyn Rakennusliiton jäsenille. Kyselyssä kartoitettiin henkilöiden näkemyksiä ja asenteita puettavien teknologioita ja kerätyn tiedon hyödyntämistä kohtaan, kun tietojen avulla pyritään työturvallisuuden parantamiseen. Anonyymi verkkokysely toteutettiin kesällä 2019 ja siihen vastasi 4 385 Rakennusliiton jäsentä.

”Kyselyn tuloksista pystyimme päättelemään, että työntekijöiden luottamus on avainasemassa suunniteltaessa uusia anturidataan perustuvia työturvallisuusratkaisuja rakennusalalle. Kaikki se tieto, mitä keräämme pitää avoimesti ja selkeästi viestiä älyvaatteiden käyttäjille”, kertoo erikoistutkija Satu-Marja Mäkelä VTT:ltä.

Verkkokysely toteutettiin osana ConIoT- hanketta, jota koordinoi VTT ja rahoittaa Business Finland. ConIoT-tutkimus- ja kehityshankkeen tavoitteena on parantaa työturvallisuutta IoT-teknologioiden, sensorien ja data-analytiikan avulla. Hankkeen ensimmäiseksi testiympäristöksi valikoitui Firan pääurakoima Innopoli 4 -hanke, jonka LVIS-taloteknisistä urakoista vastaa Assemblin.

Innopolista älyvaatekokeilun testiympäristö

Innopoli 4 sijaitsee Espoon Otaniemessä, jossa työskentelee melkein 15 Assemblinin sähkö-, IV- ja putkiasentajaa. Assemblinin putkityönjohtaja Janne Vähäsalo on työskennellyt työmaiden parissa reippaat 20 vuotta.

”Olen nähnyt työurani aikana riittävän paljon tapaturmia, haavereita ja läheltä piti -tilanteita, mutta onneksi tapaturmat ovat vähentyneet tietotaidon kasvaessa ja turvavarusteiden kehittyessä. Silti työmaatoimintaa voi aina kehittää ja lähdimme enemmän kuin mielellämme tähän hankkeeseen mukaan.”, kertoo Vähäsalo.

Assemblinin LTI1-lukemat ovat alle alan keskiarvon ja työturvallisuus on yrityksen kaiken tekemisen lähtökohta. Vähäsalo, kertoo että työmaalle ei saa mennä ilman asianmukaisia suojavarusteita ja ilman työmaaperehdytystä.

”Työturvallisuus on kaiken A ja O, mutta miksi itse innostuin tästä kokeilusta, oli se, että minua kiinnostaa kuinka paljon putkiasentajat tekevät kädet ylöspäin töitä. Alalla on yleensä paljon puhetta sähkäreiden olkapäävammoista, mutta itseäni kiinnostaa juurikin putkipuolen statistiikat.”, jatkaa Vähäsalo Assemblinilta.

Assemblinilta työvaatekokeiluun valittiin viisi innokasta kaveria, joiden työvaatteisiin asennettiin anturit. Jokaisella kokeiluun osallistuneella oli vaatteissaan kolme anturia.

Aistin-antureita ja dataohjattua tekemistä

Kokeilussa hyödynnetyt iProtoXin Aistin-anturit asennettiin hihan yläosaan ja housujen takaosaan. Kolmannen Kaltiotin Smart Tracker -anturin henkilö sai asettaa vapaasti esimerkiksi taskuun. Älyvaatekokeilussa tavoitteena on antureilla kerätyn datan avulla tunnistaa henkilöiden liikkeitä ja sijaintia. Datan kerääminen ja prosessointi suunniteltiin hankkeessa siten, että henkilöiden yksityisyys ei vaarannu. 

Työntekijän ja työympäristön seurannalla pystytään tuottamaan uutta tietoa tapaturmiin ja vammoihin johtavista syistä sekä optimoimaan työympäristöä entistä paremmaksi. Yhdeksi tärkeimmistä asioista nousee myös työturvallisuusriskien ennustaminen. Yksinkertaistettuna tulevaisuudessa dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi liukastumisien estämiseksi. Jos talvella liukkaiden kelien aikaan työmaalla havaitaan samassa kohtaa useampi horjahdus, voi paikan päälle mennä katsomaan hiekoituksen tarve saatujen hälytyksien pohjalta.

Verkkokyselyn tulosten perusteella näyttää, että rakennusalan työntekijöiden joukossa on kiinnostusta hyödyntää puettavia teknologioita työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin parantamiseksi. Kyselyn vastauksissa korostui erityisesti yksityisyyden ja tietoturvan huomioisen tärkeys, kun puettaviin teknologioihin perustuvia työturvallisuusratkaisuja kehitetään työympäristöön. Luottamuksen rakentuminen ja laaja käyttäjähyväksyntä ovat edellytyksiä onnistuneiden työturvallisuusratkaisujen käyttöönotossa. Jos käyttäjä ei koe saavaansa selkeää hyötyä työturvallisuussovelluksesta tai ei luota sovellukseen, niin edellytykset sovelluksen käyttöönotolle ja varsinkin pidempiaikaiselle käytölle ovat hyvin rajalliset.   

”Seuraava askel on kokeilussa kerätyn datan syvempi analyysi, jonka saamme valmiiksi tämän kevään aikana.”, toteaa Mäkelä VTT:ltä.

ConIoT hankkeessa mukana ovat DimexCongrid, FiraiProtoxiLipa-BetoniSoforTelinekataja ja VTT.

Yhteyshenkilöt

Satu-Marja Mäkelä
Erikoistutkija
VTT
Satu-Marja.Makela@vtt.fi

Jukka Jäppinen
Liiketoimintajohtaja
Assemblin Oy
jukka.jappinen@assemblin.fi
Puh. 050 390 1436

Kuvat

Kuva: Innopolin työmaalla työvaatekokeiluun valittiin viisi innokasta kaveria, joiden työvaatteisiin asennettiin anturit.
Kuva: Innopolin työmaalla työvaatekokeiluun valittiin viisi innokasta kaveria, joiden työvaatteisiin asennettiin anturit.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Assemblin Oy
Assemblin Oy
Sentnerikuja 1
00440 Helsinki

+358 20 198 4640http://fi.assemblin.com/

Assemblin on täyden palvelun asennus- ja palvelukumppani, joka toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kehitämme, toteutamme ja ylläpidämme ilmaan, veteen ja energiaan liittyviä järjestelmiä. Visionamme on tarjota älykkäitä ja vastuullisia teknisiä ratkaisuja ja saada siten rakennukset toimimaan ja ihmiset viihtymään. Tukenamme on tiivis paikallinen yhteistyö ja vahva organisaatio. Assemblinin liikevaihto on noin 970 miljoonaa euroa, ja palveluksessamme on noin 5 900 henkilöä yli sadalla pohjoismaisella paikkakunnalla. Lue lisää osoitteesta assemblin.fi.

Lue lisää osoitteesta www.assemblin.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Assemblin Oy

Assemblin ostaa Fidelixin – strategisella yrityskaupalla nopeutetaan Assemblinin muutosta kohti yhä älykkäämpiä talotekniikkaratkaisuja9.12.2020 09:00:03 EETTiedote

Assemblin täydentää rakennusautomaatioalan osaamistaan ostamalla Fidelix-konsernin (”Fidelix”), jolla on yli 50 miljoonan euron vuosiliikevaihto ja 360 työntekijää. Kaupalla Assemblin parantaa valmiuksiaan vastata tehokkaiden ja ilmastofiksujen automaatioratkaisujen tarpeeseen ja vahvistaa samalla asemiaan Suomen talotekniikkamarkkinoilla. Fidelixistä tulee Assemblin-konserniin erillinen liiketoiminta-alue ja kauppa edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme