Helsingin yliopisto

Aminohappo vähensi krapulaoireita

Jaa

Tutkimustulos vahvistaa, että ravintolisänä markkinoitu aminohappo l-kyseiini vähentää krapulaoireita

Krapula on monille tuttu tunne alkoholin nauttimisen jälkeisenä päivänä. Krapulaoireita ovat pahoinvointi, päänsärky ja yleinen ahdistuneisuus. Nämä oireet aiheuttavat merkittäviä ongelmia maailmanlaajuisesti heikentyneen toimintakyvyn muodossa esimerkiksi työpaikoilla.

Alcohol and alcoholism –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että aminohappo l-kysteiinillä voidaan vähentää alkoholin nauttimisesta seuraavia krapulaoireita.

Kansanterveystieteen dosentti Peter Erikssonin johdolla suoritetussa tuplasokkotutkimuksessa koehenkilöt nauttivat alkoholia kolmen erillisen kokoontumisen aikana. Alkoholin lisäksi koehenkilöt nielivät tabletteja, jotka sisälsivät joko plasebon, 600 mg l-kysteiiniä tai 1200 mg l-kysteiiniä. Tabletit sisälsivät lisäksi vitamiineja. Koehenkilöiltä mitattiin kokoontumisten yhteydessä hengityksestä alkoholipitoisuus sekä alkoholin aineenvaihduntatuotteiden pitoisuudet. Tämän lisäksi he täyttivät alkoholin nauttimista seuraavana aamuna kyselykaavakkeet, joiden perusteella arvioitiin krapulaoireiden voimakkuutta.

L-kysteiini reagoi etanolin ensimmäisen metaboliitin asetaldehydin kanssa. Asetaldehydi on myrkyllinen tuote ja aiheuttaa suuren osan krapulaoireista sen lisäksi että on karsinogeeni. Tutkimuksessa havaittiin tilastollisesti merkittävä yhteys l-kysteiinin ja krapulaoireiden vähenemisen välillä. Sama vaikutus havaittiin kaikkien krapulaoiretyyppien kohdalla eli l-kysteeni helpotti päänsärkyä, pahoinvointia, stressiä ja ahdistusta.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus maailmanlaajuisesti, jossa yksinkertaisen aminohapon kuten l-kysteiini on havaittu vähentävän krapulaoireita.

Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta tutkimukseen osallistuivat kemian osaston yliopistonlehtori Markus Metsälä ja maisteriopiskelija Joonas Salminen

Lähde:

L-Cysteine Containing Vitamin Supplement Which Prevents or Alleviates Alcohol-related Hangover Symptoms: Nausea, Headache, Stress and Anxiety, C J Peter Eriksson, Markus Metsälä, Tommi Möykkynen, Heikki Mäkisalo, Olli Kärkkäinen, Maria Palmén, Joonas E Salminen, Jussi Kauhanen
Alcohol and Alcoholism, agaa082, https://doi.org/10.1093/alcalc/agaa082

Lisätietoja:

Yliopistonlehtori Markus Metsälä
Puhelin: +358 50 4160576
Sähköposti: markus.metsala@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Suomalaistutkimus osoitti ensimmäistä kertaa maailmassa: tupakointi aiheuttaa tappavan aivoverenvuodon17.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Juuri julkaistun suomalaisen kaksostutkimuksen mukaan tupakointi aiheuttaa todennäköisesti merkittävän osan kaikkein tappavimmista aivoverenkiertohäiriöstä - lukinkalvonalaisesta aivoverenvuodosta. Tutkimuksessa havaittiin tupakoinnin selittävän, miksi ainoastaan toinen kaksosista sairastuu kuolettavaan aivoverenvuotoon. Löydös osoittaa ensimmäistä kertaa todellisen syy-seuraussuhteen tupakoinnin ja lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon välillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme