Skills Finland ry

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyö luo mahdollisuuksia opiskelijoille

Jaa

Ammatillinen koulutus avaa monia ovia. Reitti työelämään on selkeä, ja yhteistyö työelämän kanssa on tärkeää molemmille osapuolille. Oppilaitoksen kautta voi päästä mukaan myös kansainvälisiin projekteihin ja ulkomaanjaksoille.

Heini Määttää edustaa Business College Helsinkiä asiakaspalvelu ja myynti -lajissa Taitaja2021-kilpailussa. Kuva: Juho Posio (REDU) / Skills Finland.
Heini Määttää edustaa Business College Helsinkiä asiakaspalvelu ja myynti -lajissa Taitaja2021-kilpailussa. Kuva: Juho Posio (REDU) / Skills Finland.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijat ovat tyytyväisiä opintoihinsa. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Skills Finlandin kahden vuoden välein teettämästä ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimuksesta käy ilmi, että opiskelua pidetään käytännönläheisenä, monipuolisena, hyödyllisenä, joustavana ja rentona.

Myönteisimmät mielikuvat ammatillisesta koulutuksesta ovat ammatillisessa koulutuksessa opiskelevilla nuorilla. Paljon työpaikalla oppimista sisältävän opiskelun katsotaan valmistavan hyvin ammattiin ja odotukset opiskelulle ovat pääsääntöisesti täyttyneet.

Myös Business College Helsinkiä asiakaspalvelu ja myynti -lajissa edustava Heini Määttä on tyytyväinen käytännönläheisiin opintoihinsa ja tiiviiseen työelämäyhteistyöhön. Hän suoritti kaksi tutkintoa eli ammatillisen tutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon.

−Koulun ansiosta olen ollut nyt melkein kaksi vuotta töissä Prismassa. Olin ensin työpaikalla oppimassa, ja sitä kautta sain oppisopimuspaikan, ja sen jälkeen vielä vakituisen työpaikan. Nykyisin teen töitä myyjänä ruokatorilla ja päivittäistavarapuolella. Koen, että saan tehdä vaativia ja mielenkiintoisia tehtäviä, vaikka olenkin edelleen työpaikkani nuorin työntekijä, Määttä kertoo.

Myös lähihoitaja-lajin järjestävässä Suomen Diakoniaopistossa työelämäyhteistyö nähdään merkittävänä.

−Ammatillisen koulutuksen laatu on yhtä hyvää kuin oppilaitosten ja työelämän välinen yhteistyö; ammatillinen koulutus ei pärjää ilman työelämää, mutta työelämäkään ei pärjää ilman koulutettuja ammattilaisia, sanoo Suomen Diakoniaopiston rehtori Juha-Petri Niiranen.

Ammatillinen koulutus valmistaa myös hyvin jatko-opintoihin ja myös kansainvälisyys on osa arkea.

−Koulutuksessa saa taitoja, joita voi hyödyntää myös muussa elämässä tai toisella alalla. Opinnot sujuivat niin hyvin, että voin päästä suoraan haluamaani korkeakouluun pelkästään todistuksella. Ammattiopistoon hakiessa vaikutuin Business Collegen kansainvälisistä projekteista. Pääsinkin koulun kautta käymään viidessä eri maassa, Määttä sanoo.

Tietoa tapahtumasta

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja järjestetään 18.–20.5.2021. Taitajassa kilpaillaan ammattitaidon alle 22-vuotiaiden suomenmestaruuksista 43 lajissa, joista kolme on erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille suunnattuna TaitajaPUS-lajeja. Lisäksi mukana on viisi ammattinäytöstä.

SM-kilpailuun pyrkii vuosittain noin 1500 opiskelijaa. Finaaliin karsitaan semifinaaleiden kautta noin 350 parasta. Tapahtumaan kuuluu myös yläkoululaisten leikkimielinen Taitaja9-kilpailu, joka järjestetään tänä vuonna mobiilipelinä. Kilpailun alkukarsintoihin osallistui yli 8000 yläkoululaista.

Taitaja2021 Oulu -tapahtuman teemat ovat yhdessä tekeminen, yhdenvertaisuuden edistäminen, jatkuva oppiminen ja vastuullisuus.

Taitaja2021 Oulu -tapahtuman järjestää Koulutuskuntayhtymä OSAO yhdessä Ammattiopisto Lappian, Ammattiopisto Luovin, Koulutuskeskus Brahen, Koulutuskeskus JEDUn, Lapin koulutuskeskus REDUn, Oulun Palvelualan Opiston sekä Suomen Diakoniaopiston kanssa. Lisäksi mukana on satoja yhteistyökumppaneita. Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry, joka koordinoi ammattitaitokilpailutoimintaa Suomessa ja lähettää maajoukkueet kansainvälisiin kilpailuihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Taitaja2021 Oulu, viestintäpällikkö Marsa Jurvakainen, 050 336 6704, marsa.jurvakainen@osao.fi

Taitaja2021 Oulu, kilpailujohtaja Sauli Jaara, 0400 330 587, sauli.jaara@osao.fi

Taitaja-päällikkö Petri Hörkkö, 050 523 9696, petri.horkko@skillsfinland.fi

Kuvat

Heini Määttää edustaa Business College Helsinkiä asiakaspalvelu ja myynti -lajissa Taitaja2021-kilpailussa. Kuva: Juho Posio (REDU) / Skills Finland.
Heini Määttää edustaa Business College Helsinkiä asiakaspalvelu ja myynti -lajissa Taitaja2021-kilpailussa. Kuva: Juho Posio (REDU) / Skills Finland.
Lataa
Suomen Diakoniaopisto järjesti lähihoitajalajin Taitaja2021-kilpailussa. Kuvassa kilpailija HIlla Kotilainen Gradiasta. Jaani Föhr / Skills Finland.
Suomen Diakoniaopisto järjesti lähihoitajalajin Taitaja2021-kilpailussa. Kuvassa kilpailija HIlla Kotilainen Gradiasta. Jaani Föhr / Skills Finland.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Skills Finland ry
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI

040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/

Skills Finland ry edistää ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla. Tavoitteenamme on rakentaa yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa maailman parasta ammattiosaamista. 

Järjestämme vuosittain ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitajan. Lähetämme vuosittain Suomen virallisen ammattitaitomaajoukkueen kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin. Julkaisemme Ammattiosaaja-lehteä ja -verkkopalvelua, jotka kertovat ammatillisen koulutuksen vaihtoehdoista yläkoululaisille.

Toimintamme perustana ovat arvomme – avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti.

Vuonna 1993 perustetun yhdistyksen taustavoimia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina- ja opetusalan järjestöt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Skills Finland ry

Med särskilt stöd har alla möjlighet att uppnå toppkunnande20.5.2021 08:05:53 EEST | Tiedote

Att få särskilt stöd i samband med studierna hindrar inte utvecklingen mot toppkunnande. Alla kan avancera enligt sin egen individuella väg. Ville Köngäs, programledare för Mästare2021-evenemangets öppnings- och avslutningsceremoni, har inte låtit det faktum att han är synskadad hindra honom från att nå sina drömmar. I MästarePLUS-grenarna får studerande i behov av särskilt stöd hjälp med att hitta sina egna starka sidor.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme