Ammattikorkeakoulujen sosiaalisia innovaatioita hyödynnettävä sote-alalla

– Ammattikorkeakoulujen tuottamat sosiaaliset innovaatiot auttavat ratkomaan sosiaali- ja terveysalan kiperiä ongelmia. Silti niiden merkitystä ja potentiaalia ei vielä riittävästi tunneta, sanoo Diakonia-ammattikorkeakoulun kehitysjohtaja Elina Ylikoski.
Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI) yhdistää tieteen ja toimijuuden. Diakissa TKI-toiminta on valjastettu ratkomaan erityisesti kiperiä sote-alan kysymyksiä. Diakin sosiaalisia innovaatioita ovat esimerkiksi kymmeniä tuhansia nuoria auttanut mielenterveyden tukipalvelu Zekki sekä huono-osaisuuden alueellisia eroja havainnollistava karttapalvelu.
– Diakin TKI-toiminnan tuotoksena syntyy sosiaalisia innovaatioita, jotka tarjoavat ratkaisuja siirtymiin huono-osaisuudesta hyvinvointiin.
Hyvinvointialueet ovat vastikään aloittaneet toimintansa, mutta digitalisaation osalta murrosta ei vielä ole nähty. Ammattikorkeakoulujen sosiaaliset innovaatiot voivat tarjota ratkaisuja sujuvoittaa työntekijöiden arkea sekä lyhentää hoitojonoja tukemalla ennaltaehkäisevää hyvinvointityötä, Ylikoski sanoo.
– Hyvinvointiongelmat kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää. Siksi on syytä panostaa myös niitä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. Niihin suunnatut resurssit maksavat itsensä takaisin ja tuottavat sekä inhimillisiä että taloudellisia säästöjä. Monet ennaltaehkäisevää hyvinvointia tukevat innovaatiot syntyvät ammattikorkeakoulujen ja kolmannen sektorin yhteistyöllä, Ylikoski sanoo.
Korkeakoulujen rahoitusta on suunnattu viime vuosina yhä enemmän TKI-toimintaan, mutta sosiaalisten innovaatioiden tuessa panostus ei vielä riittävästi näy.
– Suuri osa TKI-rahoituksesta ohjataan edelleen esimerkiksi uusia teknologioita ja tuotteita synnyttäviin hankkeisiin.
Tutkimus- ja kehittämistyö sekä niiden tuloksena syntyvien innovaatioiden käyttöönotto vaatii kuitenkin resursseja. Siksi sosiaaliset innovaatiot tulee tunnistaa nykyistä paremmin merkittävänä osana sote-alan ja hyvinvoinnin ratkaisuja.
– Ammattikorkeakoulujen rooli vaikuttavina soveltavan tutkimuksen tuottajina tulee lisäksi huomioida nykyistä paremmin päätöksenteossa sekä soveltavan tutkimuksen rahoituksessa.
Lisätiedot
- Elina Ylikoski, kehitysjohtaja, Diakonia-ammattikorkeakoulu
p. 040 550 9393, elina.ylikoski@diak.fi - Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta tarjoaa ratkaisuja hoivahaasteeseen
- Diakin ratkaisut sote-alan osaajapulan ratkaisemiseksi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina YlikoskikehitysjohtajaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 550 9393elina.ylikoski@diak.fiHelka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakin uusi toimitusjohtaja-rehtori on TtT, KL Kati Komulainen8.5.2025 08:25:00 EEST | Tiedote
Diakin uudeksi toimitusjohtaja-rehtoriksi on valittu Kati Komulainen. Hän aloittaa tehtävässään 1. elokuuta 2025.
Osallisuutta ja kulttuurihyvinvointia Valkeassa 6.5.3.5.2025 09:08:00 EEST | Tiedote
Lämpimästi tervetuloa AVOT- Arjen verkostoista osallisuutta ja toimijuutta & Kukoista- kulttuurihyvinvointia ja osallisuutta lähiössä ja verkossa -hankkeiden järjestämään lopputapahtumaan Oulun kauppakeskus Valkeaan ti 6.5. klo 13–15.
Kohti uutta ammatillisuutta – Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma käynnistivät ainutlaatuisen yhteistyön2.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma ovat käynnistäneet yhteistyön, joka tukee molempien toimintaa ja tavoitteita. Diakin opiskelijoille yhteistyö tarjoaa uudenlaisen oppimisympäristön oman ammattitaidon vahvistamiseksi. Hyvän arjen rakentajat -ohjelma saa puolestaan toimintaansa ja kehittämistyöhönsä mukaan tulevia sosiaali-, terveys- ja tulkkausalan ammattilaisia.
Kokemusosaaminen tuo merkitystä ja vahvistaa palveluiden laatua sote-alalla28.4.2025 12:30:17 EEST | Tiedote
Kokemusosaamisella tarkoitetaan oman kokemuksen tuomaa tietoa ja ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää työssä sosiaali- ja terveysalalla. Uusi julkaisu avaa, miten sote-ammattilaiset voivat hyödyntää myös omaa kokemustaan työssään. Kokemukseen perustuva osaaminen tuo merkitystä työhön ja vahvistaa palveluiden laatua, todetaan uudessa julkaisussa.
Eriarvoisuuden torjunta edellyttää tietoa, tahtoa ja tekoja16.4.2025 13:00:35 EEST | Tiedote
Suomessa on historian saatossa onnistuttu kaventamaan eriarvoisuutta rohkeilla uudistuksilla. Viime vuosikymmenen aikana huoli eriarvoisuuden kasvusta on kuitenkin noussut. Yhdenvertaisuus vaatii jatkuvaa työtä, todetaan Dialogin uudessa teemanumerossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme