Ammattikorkeakoulujen sosiaalisia innovaatioita hyödynnettävä sote-alalla

– Ammattikorkeakoulujen tuottamat sosiaaliset innovaatiot auttavat ratkomaan sosiaali- ja terveysalan kiperiä ongelmia. Silti niiden merkitystä ja potentiaalia ei vielä riittävästi tunneta, sanoo Diakonia-ammattikorkeakoulun kehitysjohtaja Elina Ylikoski.
Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI) yhdistää tieteen ja toimijuuden. Diakissa TKI-toiminta on valjastettu ratkomaan erityisesti kiperiä sote-alan kysymyksiä. Diakin sosiaalisia innovaatioita ovat esimerkiksi kymmeniä tuhansia nuoria auttanut mielenterveyden tukipalvelu Zekki sekä huono-osaisuuden alueellisia eroja havainnollistava karttapalvelu.
– Diakin TKI-toiminnan tuotoksena syntyy sosiaalisia innovaatioita, jotka tarjoavat ratkaisuja siirtymiin huono-osaisuudesta hyvinvointiin.
Hyvinvointialueet ovat vastikään aloittaneet toimintansa, mutta digitalisaation osalta murrosta ei vielä ole nähty. Ammattikorkeakoulujen sosiaaliset innovaatiot voivat tarjota ratkaisuja sujuvoittaa työntekijöiden arkea sekä lyhentää hoitojonoja tukemalla ennaltaehkäisevää hyvinvointityötä, Ylikoski sanoo.
– Hyvinvointiongelmat kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää. Siksi on syytä panostaa myös niitä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. Niihin suunnatut resurssit maksavat itsensä takaisin ja tuottavat sekä inhimillisiä että taloudellisia säästöjä. Monet ennaltaehkäisevää hyvinvointia tukevat innovaatiot syntyvät ammattikorkeakoulujen ja kolmannen sektorin yhteistyöllä, Ylikoski sanoo.
Korkeakoulujen rahoitusta on suunnattu viime vuosina yhä enemmän TKI-toimintaan, mutta sosiaalisten innovaatioiden tuessa panostus ei vielä riittävästi näy.
– Suuri osa TKI-rahoituksesta ohjataan edelleen esimerkiksi uusia teknologioita ja tuotteita synnyttäviin hankkeisiin.
Tutkimus- ja kehittämistyö sekä niiden tuloksena syntyvien innovaatioiden käyttöönotto vaatii kuitenkin resursseja. Siksi sosiaaliset innovaatiot tulee tunnistaa nykyistä paremmin merkittävänä osana sote-alan ja hyvinvoinnin ratkaisuja.
– Ammattikorkeakoulujen rooli vaikuttavina soveltavan tutkimuksen tuottajina tulee lisäksi huomioida nykyistä paremmin päätöksenteossa sekä soveltavan tutkimuksen rahoituksessa.
Lisätiedot
- Elina Ylikoski, kehitysjohtaja, Diakonia-ammattikorkeakoulu
p. 040 550 9393, elina.ylikoski@diak.fi - Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta tarjoaa ratkaisuja hoivahaasteeseen
- Diakin ratkaisut sote-alan osaajapulan ratkaisemiseksi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina YlikoskikehitysjohtajaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 550 9393elina.ylikoski@diak.fiHelka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Korkeakoulu kestävyyden ja vastuullisuuden edelläkävijänä7.6.2023 12:37:43 EEST | Tiedote
Diak haluaa muuttaa maailmaa kestävään ja vastuulliseen suuntaan. Kestävyyden ja vastuullisuuden teemat läpileikkaavat niin koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa kuin työyhteisöäkin.
Digi- ja kielitaidoilla opiskelu- ja työllistymisvalmiuksia2.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaisten naisten työllisyysaste on matalampi kuin suomalaistaustaisten naisten. Ero on suurempi kuin vastaava ero miesten kohdalla. Digillä opin portaille -hankkeessa vahvistettiin maahanmuuttajaistaustaisten naisten kieli- ja digitaitoja. Tuore julkaisu kuvaa hankkeen tuloksia.
Hyvinvoinnin mittari käyttöön asiakastyössä1.6.2023 08:10:00 EEST | Tiedote
Asiakastyössä tarvitaan usein yleistietoa kuvaamaan ihmisen hyvinvointia. Diakissa kehitetty 3X10D-elämäntilannemittari vastaa tähän tarpeeseen. Tuoreessa verkkojulkaisussa esitellään vuodesta 2015 alkaen kehitetyn 3X10D-elämäntilannemittarin eri versioita ja kuvataan mittareiden käyttöä ja tutkimusta.
Tulevaisuuden hyvinvointipalveluita yhteiskehittämässä30.5.2023 08:10:00 EEST | Tiedote
DiakHub on Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoima foorumi, joka kokoaa yhteen sote-palveluiden ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden tutkijat, kehittäjät, järjestäjät, tuottajat ja käyttäjät rakentamaan yhdessä tulevaisuuden hyvinvointipalveluita ja työllisyyttä. Diakin vuosikirja kuvaa DiakHubin toimintaa ja tuloksia viime vuosilta.
Ohjaamoiden viestintää kehitetään nuorten osallisuuden vahvistamiseksi26.5.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Ohjaamoiden viestintää kartoitetaan ja kehitetään Tampereen, Turun ja Porin alueilla. Länsi-Suomen Ohjaamot yhdessä -hankkeen avulla halutaan tavoittaa paremmin nuoria ja vahvistaa heidän osallisuuttaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme