Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta tarjoaa ratkaisuja hoivahaasteeseen

Sote-alan rahoituspaineet voimistavat tarpeita työn tehokkuuden parantamiseen. Uusia innovaatioita ja ratkaisuja tosielämän tarpeisiin kehittävän tutkimuksen lisäresursointi voisi jo lyhyelläkin aikavälillä olla kannattavaa. Koulutussektorin rahoitus ja tutkimuksen tukeminen on suora investointi hoivahaasteen ratkaisuun.
– Diak on sote-alan koulutuksessa Suomen erikoistunein ammattikorkeakoulu, jolla on kyky reagoida sote-alan muutoksiin ja tarpeisiin nopeasti ja käytännönläheisesti. Soveltava tutkimus ja tiedon tuottaminen on Diakin vahvuus, jolla voidaan saada oikeissa ympäristöissä testattuja ratkaisuja päätöksenteon tueksi, Diakin kehitysjohtaja Elina Ylikoski muistuttaa.
Hyvien käytäntöjen löytäminen avain suuriin säästöihin
Diak tuottaa sote-alan tutkimusta ja sosiaalisia innovaatioita, jotka vastaavat yhteiskunnan monimutkaisiin ongelmiin käytännönläheisesti ja ihmislähtöisesti. Esimerkiksi Diakin ja järjestöjen yhteistyössä kehittämä Zekki-palvelu on auttanut kymmeniä tuhansia nuoria löytämään omiin tarpeisiinsa parhaiten sopivan tukipalvelun helposti ja tehokkaasti. Palvelu on valittu mm. Euroopan parhaaksi sosiaaliseksi innovaatioksi, perusteluina palvelun kehittäminen yhdessä käyttäjien kanssa, digipalvelun helppokäyttöisyys sekä vaikuttavuus.
– Diakin ja muiden sosiaalisia innovaatioita tuottavien ammattikorkeakoulujen tekemää tutkimusta pitää saada suoremmin ja nopeammin päätöksenteon ja rahoitusratkaisujen perustaksi, jotta sote-alan käytäntöjä voidaan jatkuvasti parantaa ja toimivimpia tuoda laajemmin käyttöön, Elina Ylikoski sanoo.
Erilaiset paikalliset tai pienimuotoiset sosiaaliset innovaatiot ja kokeilut voisivat skaalattuna tuoda merkittäviä hyötyjä ja säästöjä, kun niiden vaikuttavuus on voitu todentaa tutkimuksella. Tätä työtä Diak tekee hupenevasta perusrahoituksesta huolimatta systemaattisesti ja laadukkaasti.
– Diak on sote-alan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen keskittymä, ja riittävillä resursseilla sillä olisi kyvykkyyttä tutkia ja mitata erilaisten toimintamuotojen vaikuttavuutta sekä validoida ja kehittää eteenpäin tehokkaaksi havaittuja malleja.
Hoitotaakan keventämisessä korkeakoulut, järjestöt, paikallisyhteisöt ja verkostot apuun
Hyvinvointialueiden ja kuntien työnjaon uudistuminen luo mahdollisuuksia yhteisöllisyyden tukemiseen ja eri toimijoiden yhdistämiseen. Kuntouttavan ja ennaltaehkäisevän työn vahvistamisella voitaisiin välttää ihmisten ajautuminen hoitojonoihin ja tukea yhteisöjen elinvoimaa.
Diakin omistajina diakonia- ja diakonissalaitokset ovat keskeisessä roolissa huolehtimassa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ja julkisten palvelujen katvealueelle jäävien ihmisarvoisesta kohtelusta ja hoidosta. Toisaalta ne tuottavat myös monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluja esimerkiksi perheille ja ikäihmisille. Yhteisöllisyyteen ja vahvaan eettiseen arvopohjaan perustuvat toimijat voisivat tuoda helpotusta terveydenhuollon kriisiin.
Kolmannen sektorin toimijoiden (järjestöt, paikallisyhteisöt, epäviralliset verkostot) toimintaa tulee tukea ja entistä selkeämmin tunnistaa mahdollisuuksia, jossa järjestöjen ylläpitämä toiminta täydentää palvelujärjestelmää.
- Lue Diakin toimitusjohtaja, rehtorin Elina Juntusen avoin kirje kansanedustajaehdokkaille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina YlikoskikehitysjohtajaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 550 9393elina.ylikoski@diak.fiAura VuorenrinneviestintäpäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 2577aura.vuorenrinne@diak.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakin uusi toimitusjohtaja-rehtori on TtT, KL Kati Komulainen8.5.2025 08:25:00 EEST | Tiedote
Diakin uudeksi toimitusjohtaja-rehtoriksi on valittu Kati Komulainen. Hän aloittaa tehtävässään 1. elokuuta 2025.
Osallisuutta ja kulttuurihyvinvointia Valkeassa 6.5.3.5.2025 09:08:00 EEST | Tiedote
Lämpimästi tervetuloa AVOT- Arjen verkostoista osallisuutta ja toimijuutta & Kukoista- kulttuurihyvinvointia ja osallisuutta lähiössä ja verkossa -hankkeiden järjestämään lopputapahtumaan Oulun kauppakeskus Valkeaan ti 6.5. klo 13–15.
Kohti uutta ammatillisuutta – Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma käynnistivät ainutlaatuisen yhteistyön2.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma ovat käynnistäneet yhteistyön, joka tukee molempien toimintaa ja tavoitteita. Diakin opiskelijoille yhteistyö tarjoaa uudenlaisen oppimisympäristön oman ammattitaidon vahvistamiseksi. Hyvän arjen rakentajat -ohjelma saa puolestaan toimintaansa ja kehittämistyöhönsä mukaan tulevia sosiaali-, terveys- ja tulkkausalan ammattilaisia.
Kokemusosaaminen tuo merkitystä ja vahvistaa palveluiden laatua sote-alalla28.4.2025 12:30:17 EEST | Tiedote
Kokemusosaamisella tarkoitetaan oman kokemuksen tuomaa tietoa ja ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää työssä sosiaali- ja terveysalalla. Uusi julkaisu avaa, miten sote-ammattilaiset voivat hyödyntää myös omaa kokemustaan työssään. Kokemukseen perustuva osaaminen tuo merkitystä työhön ja vahvistaa palveluiden laatua, todetaan uudessa julkaisussa.
Eriarvoisuuden torjunta edellyttää tietoa, tahtoa ja tekoja16.4.2025 13:00:35 EEST | Tiedote
Suomessa on historian saatossa onnistuttu kaventamaan eriarvoisuutta rohkeilla uudistuksilla. Viime vuosikymmenen aikana huoli eriarvoisuuden kasvusta on kuitenkin noussut. Yhdenvertaisuus vaatii jatkuvaa työtä, todetaan Dialogin uudessa teemanumerossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme