Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Ammattiliitto JHL tuomitsee Janakkalan kunnan aikeet ulkoistaa ateria- ja siivouspalvelut – henkilöstön asema, palveluiden laatu sekä huoltovarmuus uhattuna

Jaa

Janakkalan kunta suunnittelee ulkoistavansa kunnan ateria- ja siivouspalvelut. JHL:n mielestä suunnitelmat kurjistavat henkilöstön asemaa ja vaarantavat kuntalaisten saamien palveluiden laadun. Myös näiden palvelujen huoltovarmuus on uhattuna.

Janakkalan kunnanhallitus päätti viime maanantaisessa kokouksessaan 31.5. esittää valtuustolle kunnan ateria- ja siivouspalveluiden ulkoistamista kokonaan tai osittain. Samalla se esittää, että kunta luopuu omasta keskuskeittiöstään. Valtuuston käsittelyyn asia tulee jo maanantaina 6.6.  

Ammattiliitto JHL tuomitsee Janakkalan aikeet jyrkästi.JHL:n mielestä päätöksen teossa on unohdettu täysin henkilöstön aseman turvaaminen sekä palveluiden laadun ja huoltovarmuuden takaaminen. Se vaikuttaa jatkossa suuresti myös osaavan henkilöstön saatavuuteen.Ulkoistamisella päättäjät luovuttavat päätösvallan palveluiden laadusta yksityiselle.  

Janakkalan kunta perustelee päätöstään hyvinvointialueiden syntymiseen, jolloin kunnan vastuulle jäisi lähinnä koulujen ja päiväkotien palvelujen tuottaminen.Kunnan mielestä tämä ei riitä siihen, että se jatkossa pyörittäisi omia ateria- ja siivouspalveluita. 

Samalla Janakkala on kuitenkin korostanut, että se haluaa ateria- ja puhtauspalvelujen henkilöstön olevan osa päiväkotien ja koulujen arjessa eläviä, välittäviä aikuisia. Näin ei ulkoistuksen jälkeen tuletapahtumaan, sillä kilpailutuksessa voittanut yritys katsoo vain sitä, mistä se kerää parhaiten voittoja ja säästää kustannuksia.Suurimmat säästöt haetaan tällöin henkilöstön päänahasta; työntekijöiden tai lasten hyvinvointi on tässä maailmassa toissijaista, korostaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. 

Samaan aikaan Janakkalan naapurissa Hattulassa pohditaan ateriapalveluiden yhtiöittämistä. Tätä varten kunnan kehitysyhtiö Hattulan Kehitys oy on vertaillut neljää erilaista toimintamallia.Sen mukaan toiminnan yhtiöittäminen uudella tavalla kuntayhteisön sisällä voisi sisältään paljon taloudellista potentiaalia. JHL:n mielestä Janakkalan tulisi ottaa aikalisä ja tutustua Hattulassa tehtyyn selvitykseen.  

- Ihmettelen, miksi Hattula ja Janakkala eivät pysty tekemään yhteistyötä ateria- ja puhtauspalvelujen järjestämisessä. Se hyödyttäisi varmasti myös henkilöstöä, Niemi-Laine pohtii. 

JHL vaatii, että Janakkala ottaa päätöksessään huomioon henkilöstön ja kuntalaisten aseman paremmin. 

- Janakkalan kunnanhallitus ei maanantain kokouksessaan välittänyt työntekijöistä eikä palveluiden laadusta. Onneksi kunnanvaltuustolla on vielä mahdollisuus korjata tilanne ja estää lyhytnäköiset kurjistamissuunnitelmat. Tilanteeseen voidaan löytää ratkaisu kehittämällä työtä yhdessä työntekijöiden kanssa, Niemi-Laine sanoo. 

Lisätietoja: 

puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 702 4772 

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme