Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Ammattiliitto JHL:n ajama selvitys etenee: Ministeriön työryhmä pohtii, miten sote-alalla riittää ammattitaitoista työvoimaa

Jaa

JHL muistuttaa, että sote-alan pulmat eivät ratkea pelkkiä sairaanhoitajia kouluttamalla. Ministeriö perustaa työryhmän selvittämään, miten alan ammatteihin saadaan jatkossa riittävästi henkilökuntaa.

Sote-alan työvoimaongelmat ovat aavistuksen lähempänä ratkaisua. Ala on kärsinyt työvoimapulasta jo pitkään. Nyt sosiaali- ja terveysministeriö perustaa työryhmän pohtimaan, miten sosiaali- ja terveysalalle saadaan jatkossa riittävästi henkilökuntaa. Ammattiliitto JHL ehdotti työryhmän perustamista ministeri Krista Kiurulle (sd.) jo vuosi sitten.

– Sote-palveluihin pitää saada riittävästi henkilökuntaa, jotta Suomessa pääsee jatkossakin hyvään hoitoon ja hoivaan riippumatta siitä, kuinka paljon euroja kansalaisen pankkitililtä löytyy, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

Niemi-Laine muistuttaa, että pelkät hoitajat eivät ratkaise alan työvoimapulaa. Vanhukset voidaan hoitaa hyvin vain silloin, kun tukipalvelut ovat kunnossa. Se tarkoittaa, että hoivalaitoksiin ja terveyskeskuksiin palkataan riittävästi siivoojia, välinehuoltajia ja ruokapalveluiden ammattilaisia. Lähi- ja sairaanhoitajat tarvitsevat tuekseen hoiva-avustajia. Kun työyhteisössä on monia eri ammattilaisia, hoitajien aika ei kulu pöytien pyyhkimiseen tai ruuan kuljettamiseen.

Sote-uudistus on hyvä tilaisuus viilata sosiaali- ja terveysalan työpaikoista entistä houkuttelevampia. Hyvinvointialueiden leipiin siirtyy iso joukko ammattilaisia: alueet ovat jatkossa lähes 200 000 ihmisen työnantajia. Jotta töihin löydetään tekijöitä, palkkojen on oltava kohdillaan.

JHL:n lisäksi ministeriön työryhmässä on mukana edustajia eri ministeriöistä sekä hyvinvointialan työntekijä- ja työnantaja järjestöistä. Työryhmä aloittaa jo marraskuussa ja se jatkaa toimintaansa nykyisen vaalikauden loppuun saakka. Alan työnantajilla on kuitenkin hyvä tilaisuus lisätä sote-ammattien vetovoimaa jo tulevana talvena, kun alan työehdot neuvotellaan uusiksi.

– Jokainen ammattilainen on ansainnut palkankorotuksen. Nyt on aika kuroa umpeen perusteettomia palkkaeroja eri ammattien ja sukupuolten välillä. Kunnon palkkaus ja työehdot ovat nopea keino houkutella töihin lisää osaavia hakijoita Niemi-Laine alleviivaa.

Lisätiedot:

Ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme