Ammattiliitto JHL:n kysely paljastaa: Kasvattajat ja ohjaajat joutuvat edelleenkin itse kustantamaan työvaatteensa − JHL vaatii korjausta asiaan
Päiväkodeissa, perhepäivähoidossa, nuorisotoimessa, aamu- ja iltapäiväohjaajina sekä oppilaitoksissa ohjaajina sekä avustajina työskentelevillä henkilöillä on oltava työn tekemiseen sopivat vaatteet ja jalkineet sekä sisätiloihin että ulkona olemiseen. Ammattiliitto JHL:n tuore kysely osoittaa, että työntekijät joutuvat kuitenkin itse kustantamaan työvaatteensa ja -jalkineensa. Kustannukset voivat vuositasolla nousta jopa 800 euroon tai ylikin. Suurimmaksi kustannuseräksi vastaajat kokivat ulkoiluun tarvittavan vaatetuksen ja varusteet.
"Palkka on pieni ja omin varoin maksettavat vaatekulut suuret - vaatteet kuluvat enemmän kuin normaalisti, työhömme kuuluu ulkoilu kelillä kuin kelillä - pakko olla hyvät vehkeet että tarkenee." (päiväkodin työntekijä)
Kasvatus- ja ohjausalalla työskenteleville JHL:n jäsenille suunnattuun työvaatekyselyyn vastasi kaikkiaan 5129 henkilöä. Päiväkodeissa heistä työskenteli 57 prosenttia, kouluissa tai oppilaitoksissa 27 prosenttia, perhepäivähoidossa, nuorisotyössä sekä aamu- ja iltapäiväkerhossa 15,7 prosenttia. Julkisella sektorilla, eli kunnissa, valtiolla tai kirkon alalla työskenteli 95 prosenttia vastaajista.
Työnantajan korvattava omien vaatteiden ja jalkineiden käyttö
Kyselyyn vastanneista kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisista 94 prosenttia ilmoitti, että työnantaja ei maksa työvaaterahaa tai työvaatteita.
− Mietitäänpä pienituloista päiväkodin työntekijää. Hänellä ei ole varaa hankkia erikseen töissä pidettäviä vaatteita ja jalkineita, vaan hänen on pidettävä niitä myös työpaikan ulkopuolella. Vaatteet kuluvat nopeasti, kun lasten kanssa möyritään maassa ja lattialla. Lapset myös likaavat hoitajien vaatteita pyyhkimällä neniään ja käsiään niihin niin, että vaatteita joutuu myös pesemään jopa päivittäin, toteaa JHL:n ammattialatoiminnan asiantuntija Sanna Pihakivi.
− On kohtuutonta, että työvaate-, jalkine- ja huoltokustannukset on sälytetty työntekijälle. Työnantajan on korvattava omien vaatteiden ja jalkineiden käyttö, tai sitten hankittava työvaatteet, vaatii JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
Vain kuusi prosenttia vastaajista ilmoitti laittaneensa työvaateostot verovähennyksiin, mutta 95 prosenttisesti verottaja ei ollut hyväksynyt vähennystä. Monet vastaajista toivoivatkin muutosta tähän asiaan verotuksessa.
Eriarvoisuus vallitsee työvaatekäytännöissä
Kyselyn avovastauksissa kaikissa ammattiryhmissä nousi esiin työntekijöiden eriarvoinen kohtelu työvaatteiden ja jalkineiden suhteen. Vastaajat kertoivat paitsi toimialojen välillä vallitsevasta, myös yksikköjen välisestä eriarvoisuudesta.
”On mielenkiintoista että varhaiskasvatuksen työntekijät joutuvat hankkimaan kaikki vaatteet itse ja kuitenkin meidän tulee ulkoilla ympäri vuoden kaikenlaisessa säässä. Muilla kaupungin työntekijöillä on esim ulkovaatetus jos työ sitä vaatii." (päiväkodin työntekijä)
”Joillekin yksiköille on ostettu kaikille työntekijöille kengät ja jalkautumiseen sopiva vaatetus kun taas meille ei mitään (korona-aikana). Riippuu siis yksikön budjeteista, mutta on aika epätasa-arvoista" (nuorisotyöntekijä)
Ammattiliitto JHL on mukana KVTES-työryhmässä, jonka tehtävänä on arvioida kustannuskorvauksiin ja suojavaatetukseen liittyviä muutostarpeita sekä tehdä muutosesityksiä. JHL ajaa tasa-arvoisempaa ja laajaa parannusta nykykäytäntöihin. Myös yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksessa, jonka piirissä esimerkiksi yksityinen varhaiskasvatus on, on sovittu kuluvalle sopimuskaudelle työryhmä, jossa käsitellään suoja- ja työvaatetusasioita.
Liitto muistuttaa, että työsuojelulain mukaan riskienarvioinnin yhteydessä on selvitettävä myös henkilönsuojainten valinta ja käyttö työpaikalla sekä arvioitava suojavaatteen ja työpuvun käyttötarpeita.
Lisätiedot:
Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772
Ammattialatoiminnan asiantuntija Sanna Pihakivi, 050 439 7541
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI
010 77031http://www.jhl.fi
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Ammattiliitto JHL: Kouluttautumisen tukeminen on avain soten henkilöstön saatavuuden turvaamiseen3.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Ammattiliitto JHL tekemän kyselyn mukaan parhaat koulutukseen liittyvät keinot parantaa henkilöstön saatavuutta sote-aloilla ovat huolehtia taloudellisesta tuesta jatko-, muunto- ja täydennyskoulutuksessa. Lisäksi pitää taata riittävästi laadukasta ja käytännönläheisestä opetusta.
JHL:n kysely: Kansalaiset lähettivät spontaanit terveiset uusille alueiden ja kuntien päättäjille2.6.2025 13:39:33 EEST | Tiedote
Alue- ja kuntavaaleissa valitut uudet päättäjät aloittivat kautensa 1.6. Ammattiliitto JHL kysyi, minkä yhden toiveen suomalaiset haluavat antaa päättäjiksi valituille.
JHL-SOTE: Henkilöstön palkkausta on parannettava – Veto- ja pitovoiman vahvistamiseksi tarvitaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja26.5.2025 12:46:26 EEST | Tiedote
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n sote-henkilöstölle tekemä kysely osoittaa, että alan palkkauksessa ja työn vaativuuden huomioimisessa on paljon kehitettävää.
JHL: Suojelutyölaki uudistettiin työnantajia suosien21.5.2025 14:02:34 EEST | Tiedote
Ammattiliitto JHL on pettynyt eduskunnan hyväksymään uuteen suojelutyölakiin. Se on yksipuolinen, koska huolehtimisvelvollisuus ei koske työnantajan työsulkuja.
JHL: HRT-områdets konduktörer går i tvådagarsstrejk7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Fackförbundet JHL har utlyst en två dagars arbetsnedläggelse i huvudstadsregionen på torsdag och fredag. Strejken omfattar arbetsuppgifter i lokaltrafiken inom ramen för järnvägsbranschens kollektivavtal. Strejken ordnas i protest mot avsikterna att ersätta VR:s konduktörer med ordningsvakter i HRT-områdets lokaltrafik.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme