Hyvinvointiala HALI ry

Ammattiliittojen epärealistiset vaatimukset johtivat yksityisen sosiaalipalvelualan TES-neuvotteluiden katkaisuun

Jaa
Yksityisen sosiaalipalvelualan AY-puolen järjestöt keskeyttivät tänään työehtosopimusneuvottelut. Työnantajaa edustava Hyvinvointiala HALI ry pitää AY-puolen palkkavaatimuksia kohtuuttomina.

Yksityisen sosiaalipalvelualan ammattijärjestöt Sote (Tehy, SuPer, Erto), JHL, Talentia ja Salli (Jyty, PRO, STHL) ovat tänään keskeyttäneet alan TES-neuvottelut. Työehtosopimuksen piirissä olevissa sosiaalipalveluiden ja varhaiskasvatusalan yrityksissä ja järjestöissä työskentelee yli 72 000 työntekijää.

AY-puoli on vaatinut toimialalle yli 13 prosentin palkankorotuksia runsaan kahden vuoden ajalle ja useita kustannuksia lisääviä tekstimuutoksia. Vaatimus on lähes kaksinkertainen verrattuna TES-kierroksen yleiseen palkankorotuslinjaan, joka on kahdessa vuodessa 7 prosenttia. Asiaan vaikuttaa kuntien ja hyvinvointialueiden yleistä linjaa korkeampi korotustaso.

”AY-puolen vaatimukset ovat epärealistisia. Sosiaali- ja varhaiskasvatusalan yritykset ja järjestöt tuottavat yhteiskunnallisesti merkittävää palvelua ja ovat taloudellisesti hyvin ahtaalla”, sanoo HALIn työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri.

HALI on tullut asiassa AY-puolta vastaan yleisen linjan ylittävällä palkankorotusesityksellään, joka on kahdessa vuodessa 9,2 prosenttia. Syynä on kilpailu osaavasta työvoimasta kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa. AY-puoli ei kuitenkaan suostu hyväksymään yksityisen sosiaali- ja varhaiskasvatuksen talouden realiteetteja.

Lähes kaikki yritysten ja järjestöjen tuottamat palvelut ovat julkisrahoitteista palvelua, jossa ostaja on hyvinvointialue tai kunta. Yksityiset palveluntuottajat ovat heikommassa asemassa kuin samaa palvelua tuottavat hyvinvointialueen omat yksiköt. Hyvinvointialueet ja kunnat maksavat yksityisistä sosiaali- ja varhaiskasvatuspalveluista merkittävästi vähemmän, kuin mitä sama palvelu maksaa julkisen tuottamana. Koska useat yritykset ja järjestöt toimivat jo nyt tappiolla, ei toimialalla ole mahdollisuutta suostua AY-puolen epärealistisiin vaatimuksiin. HALI on tullut vastaan siihen asti, mikä on toimialan kannalta kestettävissä.

Sopimukseton tila alkaa toukokuun alussa, jolloin työtaisteluihin joudutaan varautumaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme