Amnesty International

Amnesty: Pfizer antaa harhaanjohtavaa tietoa koronarokotteiden jakelusta

Jaa
Lääkeyhtiö Pfizer väittää sitoutuneensa koronarokotteiden oikeudenmukaiseen jakeluun, mutta jakaa yhä suurimman osan tuottamistaan koronarokotteista vauraille valtioille, kertoo Amnesty Internationalin tuore selvitys. Tänä vuonna Pfizer tekee pelkästään rokotteiden myynnistä 36 miljardin dollarin voitot.

Lääkeyhtiö Pfizer on toistuvasti kertonut jakavansa tämän vuoden loppuun mennessä ainakin miljardi rokoteannosta matalan ja keskitulotason maihin. Ilmaisu on kuitenkin harhaanjohtava, koska Pfizer on yhdistänyt matalan tulotason, matalan keskitulotason ja ylemmän keskitulotason maat samaan kategoriaan. Todellisuudessa Pfizer on toimittanut rokotteita lähinnä ylemmän keskitulotason maihin, kuten Malesiaan, Meksikoon ja Thaimaahan.

Pfizer sanoo toimittaneensa kaikkiaan kaksi miljardia rokoteannosta syyskuun 2021 loppuun mennessä. Amnesty Internationalille marraskuussa osoitetussa kirjeessä yhtiö myönsi, että näistä rokoteannoksista vain 154 miljoonaa, eli alle 8 prosenttia, toimitettiin matalan tulotason ja matalan keskitulotason maihin. Näistä annoksista vain alle 10 prosenttia, eli noin 15,4 miljoonaa, yhtiö toimitti matalan tulotason maihin.

“Pfizer vääristelee totuutta kiillottaakseen imagoaan. Sen käyttämä kategoria on lavea ja kattaa yli 80 prosenttia maailman ihmisistä. Luvut kuitenkin paljastavat, ettei Pfizer vieläkään toimita rokotteita matalan tulotason maihin, vaikka se niin väittää”, sanoo taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija Mariko Sato Amnestyn Suomen osastosta.

Pfizer vastustaa myös patenttijoustoja

Pfizer väittää myös sitoutuneensa “tiedon ja teknologian” jakamiseen. Se ei kuitenkaan ole liittynyt C-TAP:iin (Covid-19 Technology Access Pool), jonka Maailman terveysjärjestö perusti pandemian alkuvaiheessa nimenomaan tiedon jakamista varten. Pfizer ei ole myöskään osallistunut Etelä-Afrikassa toimivaan, rokoteteknologiaa jakavaan mRNA Vaccine Technology Transfer Hub –ohjelmaan, mikä viivästyttää Afrikan mantereella tapahtuvaa rokotetuotantoa.

Pfizer on lobannut aktiivisesti Maailman kauppajärjestössä esitettyä immateriaalioikeuksien TRIPS-joustoa vastaan. Määräaikainen immateriaalioikeuksien jousto pandemian ajaksi mahdollistaisi koronarokotteiden ja muiden tarvittavien tuotteiden nykyistä laajemman tuotannon.

Pfizer ei ole vastustuksessaan yksin, sillä myös Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca ja BioNTech vastustavat joustoja immateriaalioikeuksissa, eivätkä osallistu rokoteteknologian jakamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.

Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye