Amnesty International

Amnesty: Poliisi ei suojele mielenosoittajia väkivallalta Yhdysvalloissa

Jaa
Amnesty Internationalin uusi raportti osoittaa, että Yhdysvalloissa poliisit ovat toistuvasti laiminlyöneet velvollisuutensa turvata mielenosoitusten rauhanomainen sujuminen ja suojella mielenosoittajia vastamielenosoittajien väkivallalta.

Poliisit eivät ole suojelleet riittävän hyvin mielenosoituksiin osallistuneita ihmisiä esimerkiksi aseellisten ryhmien väkivaltaiselta häirinnältä Yhdysvalloissa. Amnesty Internationalin tänään ilmestynyt Losing the Peace: US Police Failures to Protect Protestors from Violence –raportti avaa poliisitoimien puutteita kokoontumisvapauden turvaamisessa.

Yhdysvalloissa on ollut tuhansia rauhanomaisia mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia sen jälkeen, kun poliisi tappoi George Floydin toukokuussa 2020. Vaikka valtaosa mielenosoituksista on sujunut rauhanomaisesti, on lähes 200 tapauksessa keskenään eri mieltä olevien mielenosoitusten välillä ollut väkivaltaisia yhteenottoja.

“Vaalit käyvät kiihkeänä ja kansalaisoikeusliike on kasvanut valtakunnalliseksi. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään henkensä puolesta, kun he menevät äänestämään tai osallistuvat mielenilmauksiin”, sanoo Amnesty Internationalin Amerikan osaston päällikkö Erika Guevara-Rosas.

“Presidentti Trump on kehottanut kannattajiaan ‘vahtimaan’ äänestyspaikkoja ja äärioikeistolaisia aseistettuja ryhmittymiä ‘olemaan valmiina’ vaalien aikaan. Näin räjähdysherkässä tilanteessa lainvalvojien tulisi olla hälytystilassa poliittisen väkivallan estämiseksi”, Amnestyn tutkija Brian Giffey lisää.

Aseet toimivat pelotteena, joka johtaa väkivaltaan

Amnesty on dokumentoinut väkivaltaisia yhteenottoja mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien välillä noin 75 prosentissa Yhdysvaltojen osavaltioista toukokuun ja syyskuun välillä. Noin puolessa osavaltioista Amnesty vahvisti poliisin epäonnistuneen mielenilmausten säilyttämisessä rauhallisena ja turvallisena.

Mielenosoituksissa ei ole ollut riittävästi asianmukaisesti koulutettuja poliiseja. Poliisit eivät ole erotelleet mielenosoituksia jännitteiden lievittämiseksi, puuttuneet väkivaltaisiin yhteenottoihin tai kieltäneet aseistautuneiden ryhmien ja henkilöiden osallistumista. Poliisit eivät ole tehneet eroa rauhanomaisten ja väkivaltaisesti toimineiden mielenosoittajien välille, mikä on johtanut rauhanomaisten mielenilmausten hajottamiseen yksittäisten väkivaltaisten toimijoiden takia.

Amnestyn dokumentoi yli kymmenen tapausta, joissa poliisi ei ollut paikalla tai paikalla oli liian vähän poliiseja, kun mielenosoitusten väliset jännitteet äityivät väkivaltaisiksi. Monissa tapauksissa vastakkaisen ryhmittymän kantamat tuliaseet lietsoivat väkivaltaan. Presidentti Trumpin hallinnon retoriikka ja sen harjoittama politiikka näyttävät kannustaneen aseistautuneita ryhmiä laittomiin hyökkäyksiin mielenosoituksiin.

Amnesty vaatii kokonaisvaltaista uudistusta poliisivoimiin ja niiden käytäntöihin mielenosoitusten turvaamiseksi. Amnesty vaatii myös, että paikalliset hallinnot kieltäisivät vaalien ajaksi aseet julkisista tiloista, puistoista ja äänestyspaikoilta.

Losing the Peace -raporttia voi pyytää etukäteen tutustuttavaksi Vilma Vuoriolta (vilma.vuorio@amnesty.fi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.

Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye