Amnesty International

Amnesty: Poliisi väärinkäyttää pamppuja maailmanlaajuisesti

Jaa

Lainvalvojat ympäri maailmaa toimivat toistuvasti kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja vastaan käyttäessään pamppuja sekä muita lyömäaseita tilanteissa, joissa voimankäyttö ei olisi välttämätöntä, kertoo Amnesty Internationalin tuore tutkimus.

Pampun kaltaiset lyömäaseet ovat yleisimpiä voimankäyttövälineitä, joita poliisilla ja turvallisuusviranomaisilla on hallussaan ympäri maailmaa. Koska näitä aseita käytetään laajalti, tapahtuu myös väärinkäytöksiä usein, erityisesti protestien tai mielenosoitusten yhteydessä.

Amnesty Internationalin Blunt Force: Investigating the misuse of police batons and related weapon  -verkkojulkaisu perustuu Amnestyn ja Omega Research Foundationin toteuttamaan tutkimustyöhön, jossa poliisin lyömäaseiden käyttöä tarkasteltiin kuva- ja videomateriaalia analysoimalla. Tulokset osoittavat, että poliisit käyttävät erilaisia lyömäaseita toistuvasti väärin tavoilla, jotka vastaavat kidutusta ja pahoinpitelyä.

Viranomaiset kohtaavat usein tilanteita, jossa heiltä vaaditaan nopeita päätöksiä stressaavissa ja vaarallisissa olosuhteissa. Lainvalvonnassa käytettävien välineiden käyttö voi joissain tilanteissa olla oikeutettua, olettaen että aseita käytetään asianmukaisesti. Poliisin tulee kuitenkin käyttää voimaa harkitusti, sillä tarpeeton voimankäyttö on ihmisoikeusloukkaus.

Tarpeettomia iskuja päähän ja kehoon

Amnestyn ja Omegan tutkimuksessa käytettiin aineistona 500 videota, jotka on kuvattu eri puolilla maailmaa vuosien 2011 ja 2021 välillä järjestetyissä mielenosoituksissa. Videoissa on väkivaltaisia välikohtauksia esimerkiksi Valko-Venäjältä, Kolumbiasta, Ranskasta, Intiasta ja Myanmarista. Amnestyn Crisis Evidence Labin ja Digital Verification Corpsin analysoimista videoista tunnistettiin 188 tilannetta, joissa poliisi väärinkäyttää pamppuja tai muita lyömäaseita.

Esimerkiksi Hong Kongissa kuvatussa videossa näkyy, miten joukko poliiseja lyö miespuolista mielenosoittajaa pampulla useita kertoja. Yksi poliiseista lyö miestä pampulla niin, että tämän päästä alkaa vuotaa verta. Videomateriaali osoittaa, että viranomaisilla olisi tilanteessa ollut käytössään muitakin, vähemmän haitallisia keinoja pidätyksen toteuttamiseen. Kansainväliset ihmisoikeusnormit kieltävät asettamasta toisen ihmisen henkeä vaaraan, jos se ei ole välttämätöntä esimerkiksi vakavan uhan torjumiseksi.

Valko-Venäjällä kuvatussa videossa näkyy, miten mellakkapoliisit kuljettavat mielenosoittajaa alas portaita. Yksi poliiseista lyö mielenosoittajaa jalkoihin, vaikka tämä ei vastusta pidätystä. Väkivalta jatkuu pampuniskulla takaraivoon sekä lyönneillä kasvoihin ja vatsaan samalla, kun yksi poliiseista pitelee mielenosoittajaa kiinni. Tilanteessa pampun iskut ovat tarpeetonta ja suhteetonta voimankäyttöä, jota käytetään rangaistuksena. Tällainen rankaiseminen täyttää kidutuksen sekä muun epäinhimillisen ja halventava kohtelun tunnusmerkit ja rikkoo kansainvälisen oikeuden ehdotonta kidutuksen kieltoa.

Voimankäyttövälineiden kauppa tarvitsee tiukempaa sääntelyä

“Pamput voivat väärin käytettyinä aiheuttaa vakavia vammoja ja niistä saadut iskut voivat johtaa jopa kuolemaan. Tästä huolimatta vastaavien voimankäyttövälineiden kauppaa koskeva sääntely on puutteellista. Hallitukset tulisi velvoittaa tekemään huolelliset riskiarvioinnit ennen tällaisen välineistön maastavientiä”, toteaa Verity Coyle, Amnestyn asiantuntija.

“Valtioiden tulisi myös varmistaa, että viranomaistoimijat koulutetaan toimimaan ihmisoikeuksien mukaisesti”, Coyle jatkaa.

YK:n pääsihteerin kokoama asiantuntijaryhmä on parhaillaan valmistelemassa ehdotuksia kidutusvälineiden kauppaa koskevan sääntelyn kehittämiseksi. Sääntely koskisi välineitä, joita voidaan käyttää kidutukseen tai kuolemanrangaistuksen toimeenpanoon, mukaan lukien niin sanotut ei-tappavat aseet sekä välineet kuten pamput ja kyynelkaasu. Ryhmän tulee raportoida ehdotuksensa YK:n yleiskokouksessa vuonna 2022. EU on vuonna 2006 hyväksynyt asetuksen, jolla kontrolloidaan kidutusvälineiden kauppaa, mutta sekään ei koske pamppuja.  EU on vuonna 2006 hyväksynyt asetuksen, jolla kontrolloidaan kidutusvälineiden kauppaa, mutta sekään ei sisällä pamppuja.

Amnesty ja Omega vaativat tiukempaa kontrollia lainvalvojien voimankäyttövälineiden kaupankäynnin sääntelyyn. Vaatimuksena on, että myös yleisimmin väärinkäytetyt välineet, kuten pamput, kuuluisivat sääntelyn piiriin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.

Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme