Amnesty International

Amnesty: Sauli Niinistön nostettava ihmisoikeudet esiin Kiinan presidentin vierailulla

Jaa
Amnesty vaatii Suomea puuttumaan presidentti Xi Jinpingin valtiovierailulla Kiinan ihmisoikeusloukkauksiin. Kiinan tulee lopettaa teloitusten täytäntöönpanot ja luopua kuolemanrangaistuksesta. Ihmisoikeusjuristien ja muiden ihmisoikeuspuolustajien häirintä, mielivaltaiset pidätykset, kidutus ja pahoinpitely sekä vangitseminen on lopetettava.

Amnesty International Suomen osasto haluaa presidentti Sauli Niinistön ottavan ihmisoikeuskysymykset esiin Kiinan presidentti Xi Jingpingin valtiovierailulla 5.4.2017. Presidentin on vaadittava Kiinaa kunnioittamaan kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteitaan.

Kiinan viranomaiset ovat loukanneet räikeästi oikeutta ilmaisunvapauteen ja oikeutta toimia rauhanomaisesti ihmisoikeuksien puolesta muun muassa vainoamalla ihmisoikeusjuristeja. Heitä on myös tuomittu epämääräisten syytteiden nojalla niin sanotusta valtionvastaisesta toiminnasta.

”Suomen on vaadittava Kiinan viranomaisia lopettamaan ihmisoikeusjuristien ja muiden ihmisoikeuspuolustajien häirintä, mielivaltaiset pidätykset, kidutus ja pahoinpitely sekä vangitseminen”, Amnestyn maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen sanoo.

Teloitukset lopetettava

Kiina teloittaa vuosittain eniten ihmisiä maailmassa. Kuolemanrangaistusluvut ovat Kiinassa valtionsalaisuuksia, mutta niitä arvioidaan olevan tuhansia joka vuosi. Maa ei ole kansainvälisen yhteisön jatkuvista pyynnöistä huolimatta lisännyt läpinäkyvyyttä asiassa.

”Kiinan hallituksen politiikka on ’tappaa vähemmän, tappaa varovaisemmin’. Kiinan mukaan pienet uudistukset lainsäädännössä ovat vähentäneet teloitusten määrää. Luotettavaa tietoa teloitusten ja kuolemantuomioiden määristä ei kuitenkaan ole saatavilla”, Anu Tuukkanen kertoo.

Amnestyn mukaan Suomen tulisi vaatia Kiinan hallitusta lopettamaan kaikkien teloitusten täytäntöönpano välittömästi ja muuttamaan kuolemantuomiot. Pitkällä tähtäimellä Kiinan tulisi kokonaan luopua kuolemanrangaistuksesta kansallisessa lainsäädännössä.

EU on viime vuosina useita kertoja ottanut suoraselkäisesti kantaa Kiinan ihmisoikeustilanteeseen muun muassa vaatimalla pidätettyjen ihmisoikeusjuristien vapauttamista ja heidän esittämiensä kidutusväitteiden tutkimista.

”Suomen tulisi varmistaa, että EU jatkossakin pitää kiinni omasta sitoumuksestaan asettaa ihmisoikeudet keskeiselle sijalle suhteissaan kolmansiin maihin. Keskustelu ihmisoikeuksista Kiinan kanssa ei saa jäädä muodollisuudeksi, vaan siitä on tultava aidosti tavoitteellista yhteistyötä”, Anu Tuukkanen muistuttaa.

Amnesty International Suomen osasto lähetti presidentti Sauli Niinistölle kirjeen Kiinan presidentin Xi Jinpingin valtiovierailun alla. Kirje lähetettiin myös pääministeri Juha Sipilälle ja eduskunnan puhemies Maria Lohelalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anu Tuukkanen
Asiantuntija, ihmisoikeuspuolustajat ja maakohtainen työ
Amnesty International, Suomen osasto
040 833 0485
anu.tuukkanen@amnesty.fi


Kaisa Väkiparta
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
040 833 1532
kaisa.vakiparta@amnesty.fi

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.

Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye