Amnesty International

Amnesty: Suomella on tuhannen taalan paikka uudistaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa koskeva lainsäädäntö

Jaa

Suomi ei täytä Istanbulin sopimuksen asettamia velvollisuuksia naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puuttumiseksi, arvioi sopimuksen toimeenpanoa arvioiva Grevio-asiantuntijaryhmä. Amnesty Internationalin mukaan Suomella on nyt tuhannen taalan paikka lainsäädäntönsä korjaamiseen ja tukipalvelujen kehittämiseen.

Asiantuntijaryhmä Grevio julkaisi tänään maanantaina 2. syyskuuta suosituksensa siitä, miten Suomen tulisi torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Istanbulin sopimuksen toimeenpanoa arvioiva ryhmä havaitsi puutteita niin seksuaalirikoslainsäädännössä kuin väkivallan uhrien tukipalveluissa. 

Seksi ilman vapaaehtoisesti annettua suostumusta on raiskaus

Amnestyn keväällä julkaisemassa tutkimuksessa käy ilmi, ettei Suomen raiskauslainsäädäntö kata kaikkia tilanteita, joissa uhri ei ole antanut sukupuoliyhteyteen suostumustaan. Grevio-ryhmä toteaakin, että Suomi ei noudata ihmisoikeusvelvoitteitaan, joihin se on sitoutunut Istanbulin sopimuksessa.

”Suomi on monella tapaa tasa-arvon mallimaa, mutta vanhentunut raiskauslainsäädäntö pettää Suomen naiset. Seksuaalista väkivaltaa kokeneet ansaitsevat lainsäädännön, joka suojelee heitä, sekä rikosprosessin, joka kunnioittaa heidän ihmisoikeuksiaan”, sanoo Amnestyn tutkija Otava Piha

Grevio kehottaa Suomea uudistamaan ripeästi seksuaalirikoksia koskevan rikoslain. Lainsäädännön uudistusta valmistelee oikeusministeriön asettama työryhmä.

”Tämä on Suomelle tuhannen taalan paikka korjata lainsäädäntönsä ihmisoikeusvelvoitteidensa mukaiseksi. Grevio on antanut Suomelle selvät suositukset, mitä tehdä: seksi ilman suostumusta on raiskaus. Vain näin seksuaalista autonomiaa voidaan suojella täysimääräisesti”, Piha jatkaa. 

Kansainväliset ihmisoikeussopimukset painottavat, että suostumus on pätevä vain, jos se on annettu vapaaehtoisesti.

Raiskausmyytit vaikuttavat edelleen

Vuosittain noin 50 000 Suomessa asuvaa naista kokee seksuaalista väkivaltaa. Tekijät joutuvat harvoin vastuuseen teoistaan. Esimerkiksi vuonna 2017 vain 209 raiskaussyytettä päättyi langettavaan tuomioon käräjäoikeudessa. 

Asiantuntijaryhmä moittii Suomea langettavien tuomioiden pienestä määrästä sekä siitä, että langettavan tuomion todennäköisyys romahtaa, jos uhri ei ilmoita teosta heti poliisille tai lääkärille. Grevio nojaa tässä Amnestyn tutkimukseen.

”Uumoilemme, että ero langettavan tuomion todennäköisyydessä johtuu osittain siitä, että tuomarit pitävät uhrin kertomusta vähemmän uskottavana, jos tämä ei ilmoita teosta heti. Tuomarit nojaavat tässä virheelliseen ja vahingolliseen raiskausmyyttiin. Korkein oikeuskin on todennut, että pitkätkään viiveet ilmoittamisessa eivät ole poikkeuksellisia seksuaalirikosten kohdalla. Siltikään viesti ei näytä lyöneen läpi kaikille tuomareille”, Otava Piha toteaa.

Turvakodit kärsivät kroonisesta resurssipulasta

Grevio-ryhmän asiantuntijat huomauttavat myös, että väkivallan uhrien tukipalvelut eivät ole Istanbulin sopimuksen edellyttämällä tasolla. Tukipalveluihin käytettävien resurssien määrä on lisääntynyt viime vuosina, mutta Suomesta puuttuu edelleen yli 300 turvakotipaikkaa. 

“Sitoutuminen ihmisoikeuksiin mitataan niihin varatuissa resursseissa. Turvakotien määrärahat tulisi tuplata, jotta ne vastaisivat tasoa, jolle Suomi on kansainvälisesti sitoutunut”, sanoo Amnestyn Suomen osaston asiantuntija Matti Pihlajamaa

Kiitosta Suomi saa siitä, että turvakotipalvelut ovat nykyään valtion rahoittamia. Puutteita on edelleen turvakotien esteettömyydessä sekä erityisten tukipalveluiden tarjoamisessa. 

Tukipalveluiden tarjoamisen alueellisiin eroihin on puututtava

Suomen tulisi asiantuntijaryhmän mukaan parantaa myös seksuaalirikosten uhreille tarkoitettujen SERI-tukikeskusten alueellista kattavuutta. Helsingin tukikeskuksen lisäksi uusia keskuksia on perustettu tänä vuonna Turkuun ja Tampereelle. Kehityskulku on oikea, mutta Suomen kokoisessa maassa SERI-tukikeskuksia tulisi olla ainakin 13.

Amnesty on jo pitkään vaatinut seksuaalisen väkivallan uhreille erillisiä matalan kynnyksen tukipalveluja, joihin myös asiantuntijaryhmä Suomea kannustaa. Tuen on oltava kattavampaa ja pitkäkestoista, ja palveluiden on huomioitava paremmin marginalisoitujen ryhmien naiset.

“Suomen on jatkettava työtä tukipalvelujen saatavuuden parantamiseksi. Väkivallan uhrien saama apu ei saa olla kiinni uhrin postinumerosta tai taustasta”, Pihlajamaa toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Lapset kärsivät Boko Haramin runtelemassa Nigeriassa – kidutusta ja laittomia pidätyksiä27.5.2020 03:01:00 EESTTiedote

Terroristijärjestö Boko Haram on siepannut ja pakottanut tuhansia lapsia sotilaiksi tai “vaimoiksi” Nigerian koillisosissa jo lähes vuosikymmenen ajan. Amnesty Internationalin tuore raportti paljastaa, miten myös Nigerian armeija on syyllistynyt Boko Haramilta paenneiden lasten kiduttamiseen ja muihin sotarikoksiin. Lisäksi muun muassa EU rahoittaa entisille sotilaille suunnattua kuntoutusohjelmaa, joka on syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme