Amnesty International

Amnesty: Turkin hallitus tukahduttaa kansalaisyhteiskunnan

Jaa

Turkin ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuva yltyvä häirintä estää elintärkeän ihmisoikeustyön monilla sektoreilla. Monet ihmisryhmät jäävät ilman apua ja joutuvat elämään pelon vallassa. Amnesty International julkaisee Turkin poikkeustilan seurauksia koskevan raportin tänään.

“Toimittajien ja aktivistien vangitsemiset ovat päässeet uutisotsikoihin. Turkin hallituksen toimien laajamittainen vaikutus kansalaisyhteiskuntaan on vaikeampi näyttää, mutta se on ihan yhtä todellista”, sanoo Amnestyn Euroopan johtaja Gauri van Gulik.

Weathering the storm: Defending human rights in Turkey’s climate of fear -raportin  mukaan Turkkiin julistetulla poikkeustilalla on ollut merkittävä vaikutus maan riippumattoman ja aktiivisen kansalaisyhteiskunnan toimintaan. Poikkeustila on johtanut joukkopidätyksiin ja irtisanomisiin, sekä oikeusjärjestelmän murenemiseen ja ihmisoikeuspuolustajien hiljentämiseen uhkauksilla ja häirinnällä. 

“Turkin viranomaiset ovat alkaneet tarkoituksellisesti ja järjestelmällisesti hajottaa kansalaisyhteiskuntaa poikkeustilan nojalla. He ovat lakkauttaneet järjestöjä ja luoneet pelon ilmapiiriä.”

Poikkeustila julistettiin ensi kertaa heinäkuun 2016 epäonnistuneen vallankaappausyrityksen seuraksena, ja uusittiin seitsemättä kertaa viime viikolla. Sen aikana ilmaisunvapaus ja oikeudenmukaiset oikeudenkäynnit on lähes hävitetty. Monet kaupungit ovat kieltäneet julkiset kokoontumiset. Ihmisoikeuspuolustajien työn estäminen on ollut viimeinen pisara terveen yhteiskunnan romuttamisessa.

Yli 100 000 ihmistä on joutunut rikostutkinnan alaiseksi ja ainakin 50 000 ihmistä odottaa vankilassa oikeudenkäyntiä. Yli 107 000 julkisen sektorin työntekijää on irtisanottu.

Syytteitä ja pidätyksiä

Monia Turkin merkittävistä toimittajista ja ihmisoikeuspuolustajista on vangittu ilman todisteita ja syytettynä terrorismista. Heidän joukossaan on Amnestyn Turkin osaston kunniapuheenjohtaja Taner Kılıç.

Terrorismin vastaisia lakeja ja vallankaappausyritykseen liittyviä tekaistuja syytteitä käytetään hiljentämään toisinajattelijoita. Merkittäviä toimittajia, ihmisoikeuspuolustajia, yliopistoväkeä ja muita kansalaisyhteiskunnan toimijoita on pidätetty mielivaltaisesti ja heille on määrätty pitkiä tuomioita epäoikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä.

Helmikuussa toimittajat Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ja Mehmet Altan saivat elinkautisen vankeustuomion ilman mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen vapauteen. Tuomion syynä oli yritys kaataa perustuslaillinen järjestys, vaikka toimittajat olivat ainoastaan tehneet työtään. Useita muita on syytettyinä samoin perustein, ja he odottavat tuomiota.

Pelottelua ja toisinajattelijoiden hiljentämistä

Toisinajattelun hiljentämisellä on ollut voimakas vaikutus ilmaisunvapauteen koko maassa.

”Yritän ilmaista näkemyksiäni vapaasti, mutta todellisuudessa ajattelen kahdesti ennen kuin sanon tai kirjoitan mitään”, kertoo asianajaja ja ihmisoikeuspuolustaja Eren Keskin, joka on syytettynä ja matkustuskiellossa.

Kun Turkin armeijan hyökkäys Pohjois-Syyrian Afriniin alkoi 20. tammikuuta, satoja sitä vastustavia ihmisiä pidätettiin sosiaalisen median julkaisujen takia. Heistä 643 ihmistä joutui oikeuteen ja 1 719 sosiaalisen median tiliä tutkittiin Afrinin tapahtumiin liittyen.

Ihmisoikeusaktivisti Ali Erolia pidettiin viisi päivää vangittuna, koska hän oli twiitannut kuvan oliivipuusta ja käyttänyt julkaisussa sodan vastaisia aihetunnisteita. Hän on joutunut rikostutkinnan alaiseksi epäiltynä terroristisen organisaation propagandan levittämisestä ja vihan lietsomisesta. Myös sodanvastaiseen mielenosoitukseen osallistuneita opiskelijoita on pidätetty ja otettu tutkintavankeuteen.

Kansalaisjärjestöjen sulkemisia ja ryhmien marginalisoimista

Turkin poikkeustilan aikana on suljettu pysyvästi yli 1 300 kansalaisjärjestöä, joilla on epämääräisesti väitetty olevan yhteyksiä terroristijärjestöihin. Mukana on ollut järjestöjä, jotka tekivät merkittävää työtä seksuaalista ja muuta sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa kokeneiden naisten sekä pakolaisten ja lasten parissa.

Myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavat järjestöt kokevat joutuneensa näkymättömiin, kun pride-kulkueiden ja elokuvafestivaalien järjestäminen on kielletty joissain Turkin kaupungeissa.

“Nykyään suurin osa Turkin lhbti-ihmisistä elää suuremmassa pelossa kuin koskaan ennen. Ilmaisunvapauden tukahduttamisen myötä lhbti-ihmiset eivät enää juuri missään uskalla olla omana itsenään”, kertoo eräs aktivisteista.

“Poikkeustoimista on Turkissa tulossa uusi normaali. Tuhoisista, tahallisista ja kohdennetuista hyökkäyksistä huolimatta Turkissa on edelleen rohkeita ihmisiä, jotka haluavat nousta vastustamaan tätä kehitystä”, sanoo Gauri van Gulik.

”Kansainvälisen yhteisön tulisi seistä heidän rinnallaan ja vaatia Turkin viranomaisia poistamaan kansalaisjärjestöihin kohdistuvat rajoitukset, lopettamaan ilmaisunvapauden, kokoontumisvapauden ja yhdistymisvapauden tukahduttamisen ja hälventämään pelon ilmapiiriä.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty: Arabiemiraatit vieneet länsimaista toimitettuja aseita sotarikoksiin syyllistyneille puolisotilaallisille joukoille Jemeniin6.2.2019 02:01:00Tiedote

Amnestyn tuore tutkimus osoittaa, että länsimaista Arabiemiraatteihin vietyjä aseita on jaettu eteenpäin keskelle Jemenin sotaa puolisotilaallisille joukoille. Joukkojen tiedetään syyllistyneen sotarikoksiin ja muihin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Suomi päätti marraskuussa 2018 ettei myönnä enää uusia asevientilupia saudikoalition osapuolille. Aiemmin samana vuonna myönnettyjen asevientilupien puolesta Suomi voi kuitenkin vielä toimittaa aseita keskelle Jemenin konfliktia. Amnesty vaatii kaikkia valtioita lopettamaan aseiden toimittamisen konfliktin osapuolille.

Amnesty: Ihmiset jäävät tuuliajolle Välimerellä – päättäjien on korjattava Euroopan rikkinäinen turvapaikkajärjestelmä18.1.2019 10:40:22Tiedote

Eurooppa on epäonnistunut jakamaan vastuun turvapaikanhakijatilanteesta, ja epäonnistumisen hinnan maksavat turvaa hakevat ihmiset. Tällä hetkellä järjestelmä pakottaa naiset, lapset ja miehet ajelehtimaan Välimerellä ilman pääsyä mihinkään satamaan tai he joutuvat odottamaan kohtuuttoman kauan turvapaikkapäätöksiään. Amnestyn tänään julkaistu analyysi vaatii Euroopan turvapaikkajärjestelmää ottamaan ihmisoikeudet huomioon.

Lähisuhdeväkivallan sovittelussa vakavia riskejä uhrin kannalta – järjestöt jättivät kannanoton Saarikolle12.12.2018 09:00:00Tiedote

Yhdeksän järjestöä jätti kannanoton lähisuhdeväkivallan sovitteluun perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikolle keskiviikkona 12.12. Järjestöt toteavat kannanotossaan, että lähisuhdeväkivallan sovitteluun sisältyy vakavia riskejä uhrin kannalta eivätkä sovitteluprosessit ole tuoneet muutosta tilanteeseen. Kannanotossa järjestöt esittävät, että lähisuhdeväkivallan sovittelusta nykyisessä muodossaan tulisi luopua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme