Amnesty International

Amnesty: Vauraat valtiot ja lääkeyhtiöt epäonnistuivat karvaasti rokotteiden tasa-arvoisessa jaossa

Jaa

Maailmalla tuotettiin vuoden 2021 aikana yhteensä 11 miljardia rokoteannosta. Lääkeyhtiöt toimittivat rokotteista alle prosentin matalan tulotason maihin. Vain seitsemän prosenttia näiden maiden on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Vauraat valtiot ja lääkeyhtiöt ovat antaneet lupauksia rokotteiden tasaisemmasta jakamisesta useasti vuoden aikana, mutta teot ovat puuttuneet. Esimerkiksi kesäkuun G7-kokouksessa luvattiin jakaa miljardi rokotetta 2021 loppuun mennessä, mutta raportit osoittavat, ettei tavoitetta ole saavutettu.

Lääkeyhtiö Pfizer taas on antanut harhaanjohtavaa tietoa rokotteiden oikeudenmukaisemmasta jakelusta. Moderna sai rokotteensa kehittämiseen merkittävää julkista taloudellista tukea, mutta myy silti rokotteet ensisijaisesti vauraille valtioille.

Pfizer, Moderna ja muut rokotevalmistajat ovat kieltäytyneet patenttijoustoista ja jakamasta tarvittavaa tietoa ja teknologiaa muille valmistajille, mikä mahdollistaisi tuotannon kasvattamisen kaikkialla maailmassa.

“Vauraiden valtioiden ja lääkeyhtiöiden on herättävä omikron-variantin myötä ja ymmärrettävä, että pandemian torjumisessa on epäonnistuttu globaalilla tasolla. Kun ihmisiä jätetään rokottamatta, se asettaa koko ihmiskunnan alttiiksi uusille varianteille. Ainoa tapa katkaista tämä kierre on turvata rokotteet kaikille”, sanoo Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard.

Ihmisoikeusvelvoitteet eivät koske vain valtioita, vaan ne koskevat myös yritystoimintaa. Yritykset eivät saa toimillaan vaarantaa ihmisoikeuksien toteutumista. Rokotevalmistajien päätösten takia miljardit ihmiset ovat pandemian aikana jääneet ilman rokotetta. Tämä uhkaa miljardien ihmisten oikeutta terveyteen ja elämään.

Niin Amnesty International kuin WHO ovat vedonneet vauraisiin valtioihin ja lääkeyhtiöihin, että ne varmistaisivat vähintään 40 prosentin rokotekattavuuden köyhemmissä maissa vuoden 2021 loppuun mennessä. Tällöin kaikkialla saataisiin rokotesuoja vähintäänkin terveydenhuollon henkilökunnalle ja riskiryhmille. Nämä vetoomukset on ohitettu täysin.

Yksi esitetty työkalu rokotetuotannon laajentamiseen on Maailman kauppajärjestössä esitetty aloite immateriaalioikeuksien väliaikaisesta joustosta, eli niin kutsuttu TRIPS waiver. Suomi vastustaa aloitetta siitäkin huolimatta, että aloitetta tukee yli sata muuta valtiota, Maailman terveysjärjestön johto sekä johtavat terveys- ja ihmisoikeusasiantuntijat.

”Suomen tulisi julkisesti antaa tuki immateriaalioikeuksien väliaikaiselle joustolle. Pandemia on väärä aika nostaa muutaman lääkeyhtiöiden voiton maksimointi yli globaalin terveyden ja ihmisoikeuksien. Yhä harveneva joukko maita vastustaa Suomen tapaan enää immateriaalioikeuksien joustoa. Useimmat ovat jo ymmärtäneet, ettei kukaan ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

“Ensimmäisen rokotteen antamisesta on kulunut yli vuosi. Monissa vauraissa maissa on annettu jo kolmansia rokotteita, vaikka köyhemmissä maissa ihmiset eivät ole saaneet ensimmäistäkään rokotetta. Tämä osoittaa, että joitain ihmishenkiä pidetään arvokkaampana kuin toisia. Korona jatkaa tuhoaan tulevina vuosina, ellei nyt tehdä merkittävää suunnanmuutosta”, sanoo Callamard.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.

Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme