Amnesty International

Amnestyn Kynttiläpalkinto myönnetään toimittaja Asta Lepälle

Jaa

Amnesty International Suomen osaston perinteinen Kynttiläpalkinto 2021 myönnetään toimittaja Asta Lepälle. Hänen toimittamansa Asta Leppä ja köyhä Suomi -radiodokumenttisarja on tärkeä ihmisoikeusteko: kattava ja monipuolinen kuvaus 2020-luvun köyhyydestä. Leppä on ensimmäinen Kynttiläpalkinnon saanut toimittaja. Palkinto myönnetään ihmisoikeuksien päivänä 10.12.

Toimittaja Asta Leppä saa Amnestyn Suomen osaston perinteisen Kynttiläpalkinnon.

”Asta Leppä on tarkkanäköinen ja oivaltava suomalaisen eriarvoisuuden kuvaaja ja kriitikko. Hänen toimittamansa Asta Leppä ja köyhä Suomi -radiodokumenttisarja on tärkeä ihmisoikeusteko: kattava ja monipuolinen kuva 2020-luvun köyhyydestä”, kuvaa Amnesty International Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Amnestyn ja Ihmisoikeusliiton elokuussa julkaistussa perustuvaraportissa todettiin, että Suomen perusturvan taso ei ole riittävä, eikä näin ollen turvaa riittävää toimeentuloa sekä taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien toteutumista. Järjestöt vaativat hallitusta korjaamaan sosiaaliturvajärjestelmää ihmisoikeusvelvoitteiden mukaiseksi.

Asta Leppä itse toteaa, että dokumenttisarja tuo hyvin esille, miten köyhyyden taustalla on elämä, sen ikävät sattumukset ja hyvinvointijärjestelmä, jossa on reikiä.

”Köyhyyttä pidetään usein yksilön ongelmana. Tämä on kuitenkin yksinkertaistava vastaus monimutkaiseen asiaan. Kun ongelmat ovat monimutkaisia, niin ihmiset turvautuvat yksinkertaistaviin vastauksiin. Ne ovat usein myös kylmiä vastauksia, joihin ei liity ymmärrystä tai halua auttaa”, Asta Leppä kuvailee.

Amnestyn perusteissa Kynttiläpalkinnolle todetaan, että Lepän journalistinen tuotanto on omiaan lisäämään monimutkaisen ilmiön ymmärtämistä, myötätuntoa ja ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa. Leppä toivoo itse myös, että yhä useampi löytäisi tiensä Köyhä Suomi -dokumenttisarjan äärelle.

”On paljon ihmisiä, jotka ovat päättäneet jo ennalta, mitä ajattelevat asioista. Toivoisin, että ne, jotka ajattelevat, että ”turhaan vinkuvat”, ”oma vika” tai ”ei Suomessa ole köyhiä”, kuuntelisivat tämän ohjelmasarjan”, Leppä sanoo.

Hän kuuluttaa myös myötätunnon ja ymmärryksen ohelle tekoja ihmisoikeuksien edistämiseksi.

”Myös politiikassa pitää päästä pois metatasolta, joka on puhetta, somea, kinastelua ja hyviä aikomuksia. Elämä tarvitsee tekoja. Ei riitä, että ollaan myötätuntoisia köyhiä kohtaan. Köyhä tarvitsee rahaa, se on se lopputulema – ja siihen tarvitaan tahtotila.”

Amnestyn Suomen osasto on jakanut Kynttiläpalkinnon vuodesta 2002 alkaen. Viime vuonna se osoitettiin terveydenhuollon työntekijöille. Palkinto myönnetään sellaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka toiminnallaan edistänyt ihmisoikeuksia.

Amnestyn perusteet Kynttiläpalkinnolle

Toimittaja Asta Leppä on tarkkanäköinen ja oivaltava suomalaisen eriarvoisuuden kuvaaja ja kriitikko. Hänen toimittamansa Asta Leppä ja köyhä Suomi -radiodokumenttisarja on tärkeä ihmisoikeusteko: kattava ja monipuolinen kuva 2020-luvun köyhyydestä. 

Asta Leppä lähestyy eriarvoisuutta rakenteellisena ja yhteiskunnallisia ratkaisuja vaativana ongelmana, kuitenkin ihmisten tarinoiden kautta. Leppä ei puhu päälle eikä puolesta, vaan arvostaen toteutetuissa haastatteluissa äänessä ovat he, joiden elämässä hyvinvointivaltion nurja puoli on läsnä. 

Asta Lepän journalistinen tuotanto sekä hänen kunnioittava työskentelyotteensa on omiaan lisäämään monimutkaisen ilmiön ymmärtämistä, myötätuntoa ja ihmisoikeuksien toteutumista suomalaisessa yhteiskunnassa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.

Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme