Amnesty International

Amnestyn tutkimus: Näin Kiina vainoaa uiguureita ympäri maailman

Jaa

Kiina vainoaa järjestelmällisesti maasta paenneita uiguureita ja muita pääosin muslimitaustaisia vähemmistöjä, kertoo Amnesty Internationalin tuore selvitys. Tänään perjantaina 21. helmikuuta julkaistut tapausesimerkit osoittavat, miten Kiina käyttää lähetystöverkostoaan, mobiilisovelluksia ja uhkaavia puhelinsoittoja painostaakseen uiguuriyhteisöjä ympäri maailmaa.

Amnesty International on kerännyt tietoa noin 400 uiguurilta, kazakilta, uzbekilta ja muilta pääosin muslimitaustaisiin vähemmistöihin kuuluvilta henkilöiltä 22 maasta, viideltä eri mantereelta. Tiedot paljastavat näiden yhteisöjen päivittäin kokeman häirinnän ja pelonsekaisen ilmapiirin.

”Ulkomailla asuvien uiguurien jakamat kokemukset ovat kylmäävää luettavaa. Ne osoittavat Kiinan muslimivähemmistöihin kohdistamien sortotoimien varjon ulottuvan pitkälle sen omien valtiorajojen ulkopuolelle”, sanoo Amnesty Internationalin Kiina-tutkija Patrick Poon.

”Vaikka he pääsisivät pakoon sortoa Xinjiangissa, he ovat silti kaikkea muuta kuin turvassa. Kiinan hallituksella on keinot jäljittää, painostaa ja palauttaa näihin ryhmiin kuuluvat ihmiset takaisin Kiinaan – myös painostamalla vieraita hallituksia palautuksiin. Kiinassa heitä odottaa julma kohtalo.”

Jatkuvaa painostusta ja pelkoa

Useat ulkomailla asuvat haastateltavat kertovat Kiinan paikallisviranomaisten painostavan heidän Xinjiangiin jääneitä perheenjäseniään, jotta ulkomailla olevat uiguurit eivät uskaltaisi puhua tilanteesta. Toiset kertoivat Kiinan viranomaisten jatkuvista, uhkaavista yhteydenotoista sosiaalisessa mediassa ja viestisovelluksissa, sekä suurlähetystöjen ja konsulaattien harjoittamasta laajamittaisesta urkinnasta.

Vuonna 2017 alkaneen operaation seurauksena Kiina on pyrkinyt sulkemaan uiguureja, kazakkeja ja muita muslimivähemmistöjä massiivisille vankileireille Xinjiangissa. Arvioiden mukaan yli miljoona ihmistä on joutunut niin kutsutuille uudelleenkoulutusleireille, joissa he ovat kärsineet lukuisista ihmisoikeusloukkauksista.

Aiemmin tällä viikolla julkisuuteen vuosi Kiinan hallituksen asiakirja, johon kerättyjen henkilökohtaisten tietojen perusteella on ollut tarkoitus arvioida, tulisiko asiakirjasta löytyvät henkilöt eristää uudelleenkoulutusleireihin. Vuodetut yksityiskohdat vahvistavat entisestään Amnesty Internationalin tutkimusten antamaa kuvaa tilanteesta.

”Vaikka Kiina yrittää järjestelmällisesti kieltää vankileirien olemassaolon, todisteet lisääntyvät Xinjiangista jatkuvasti. Kaikki Xinjiangiin palautetut ovat merkittävässä riskissä tulla suljetuiksi leireihin, ja siten vakavien ihmisoikeusloukkausten vaarassa”, varoittaa Poon.

”On ensiarvoisen tärkeää, että hallitukset ympäri maailman suojelevat paikallisia Xinjiangista lähtöisin olevia yhteisöjään Kiinan suurlähetystöjen ja viranomaisten painostukselta, ja estävät pakkopalautukset Kiinaan.”

Arvioiden mukaan Kiinan ulkopuolella elää 1-1,6 miljoonaa uiguuria. Suurimmat uiguuriyhteisöt löytyvät Kazakstanista, Kirgisiasta ja Uzbekistanista, mutta pienempiä yhteisöjä on myös lukuisissa Euroopan unionin jäsenmaissa, kuten Suomessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Mielenosoittajia on kidutettu ja käytetty seksuaalisesti hyväksi Iranissa2.9.2020 02:01:00 EESTTiedote

Vangittuja mielenosoittajia on kidutettu muun muassa hakkaamalla, ruoskimalla, antamalla sähköiskuja, vesikiduttamalla, harjoittamalla seksuaalista väkivaltaa sekä psykologisin keinoin kuten valeteloituksilla. Sadat ovat joutuneet vastaamaan perättömiin syytteisiin epäreiluissa oikeudenkäynneissä. Ihmisille on langetettu kuolemantuomioita kidutuksella saatujen tunnustusten perusteella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme